4 hely Lengyelországban, amit nem szabad kihagyni

utazás szórakozás program szabadidő Lengyelország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Lengyelországba induló magyar turisták leggyakrabban Krakkót vagy Zakopanét választják úti célul. Pedig e két - egyébként valóban gyönyörű - helyen kívül is van még látnivaló bőven a hatalmas országban.  

1. Wieliczka: Szent Kinga sóbányája

A Krakkótól nem messze fekvő, 300 kilométernyi bányalabirintusnak magyar vonatkozása is van. IV. Béla király lánya, Kinga 1239-ben ment feleségül Boleszláv lengyel királyhoz. A királyné megszerette második hazáját, így amikor a tatárok Lengyelország ellen támadtak, hazatért, hogy apjától kérjen segítséget. Ekkor kapta meg Erdélyben a máramarosi sóbányát. Úgy tartják, hogy a királyné ekkor bedobta a gyűrűjét egy aknába, és csodák csodájára a gyűrű nem sokkal később az általa alapított wieliczkai sóbánya egyik sótömbjéből került elő. Ma közel két órán át barangolhatsz vezetett túrák keretében a sóbányában: megcsodálhatod a Kinga gyűrűjének megtalálását ábrázoló szobrot, a föld alatti kápolnákat, amelyekben minden szobrot és díszt sóból készítettek, a 122 méter mélyen fekvő Varsó-termet, ahol bálokat, esküvőket, koncerteket rendeznek, majd a túra végén gyorslifttel térhetsz vissza a felszínre. Érdemes tudni, hogy a bányában sosem megy a hőmérséklet 14 Celsius fok fölé, és az sem baj, ha nem tűsarkúban kényelmetlenkeded végig az útvonalat - amely egyébként a kitermelt aknáknak mindössze egyetlen százaléka!

Thinkstock
Thinkstock

2. Wadowice és Czechostowa: lelki úti célok

Elsősorban a katolikus hívőknek lehet érdekes a Krakkótól szintén nem messze fekvő Wadowice, a néhai II. János Pál pápa, eredeti nevén Karol Wojtyla szülőhelye. A 20.000 lakosú településen a pápa szülőházában múzeum működik. Czechostowát Lengyelország lelki fővárosaként is emlegetik, ez az ország első számú zarándokhelye. A Jasna Góra-i kolostorban őrzött Fekete Madonna Európa egyik legismertebb Szűz Mária-ábrázolása. A legenda szerint Szent Lukács evangelista festette egy cédrustáblára, amely a Szent Család otthonából származott. Egy irat szerint Jeruzsálemből Konstantinápolyon és Belzen keresztül került a kolostorba 1382-ben.

AFP
AFP

3. Gdansk: Észak gyöngyszeme

A Balti-tenger partján, a Gdanski öbölben elhelyezkedő Gdansk a szomszédos Gdyniával és Sopottal együtt alkotja a közel egymillió főt számláló Trójmiastót, azaz Hármasvárost. Gdansk a középkor egyik fontos kikötővárosa, a Hanza-szövetség tagja volt Danzig néven. A történelmi belváros nevezetességei, amelyek az Ulica Dluga és a Dlugi Targ területén, az úgynevezett Királyi úton helyezkednek el, ezt a korszakot tükrözik. A 14. századi, monumentális városháza és később hozzáépített tornya, a gótikus Mária-templom, amely Európa legnagyobb téglatemploma, valamint Gdansk legrégebbi temploma, a gótikus Szent Katalin-templom mind a város középkori gazdagságát dicsérik. Sopot a szórakozást kedvelők városa, Gdynia pedig a Balti-tenger mai egyik legnagyobb kikötője. 1980-ban Gdanskban indult a Szolidaritás nevű mozgalom története is, amely később a kommunista rendszer bukásához vezetett: a gdanski hajógyár sztrájkját Lech Walesa vezette.

Thinkstock
Thinkstock

4. Torun: Kopernikusz városa

A Visztula két partjára épült Torun szinte teljesen megőrizte középkori arculatát, és a mai Lengyelországban a gótikus építészet egyik legnagyobb összefüggő tárháza. Nem véletlen, hogy óvárosa az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Egyik legfontosabb látnivalója a gótikus Városháza, amelynek tornyából felülnézetből is megcsodálhatod a kisvárost. De érdemes felkeresni a keresztes lovagvár romjait, a Ferde-tornyot, a középkori városfalakat, városkapukat és a három óvárosi gótikus templomot is. A Kopernikusz-ház és a Kopernikusz-szobor a város híres szülöttére emlékeztet.

Thinkstock
Thinkstock


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.