A pozitív gondolkodás igenis tanulható!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk lelkiállapot jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többször érzed azt, hogy képtelen vagy igazán koncentrálni valamire, hogy mindig vannak zavaró tényezők, amiktől nem tudsz elvonatkoztatni, és sokszor már figyelni sem tudsz igazán a fontos dolgokra? A rendszeres jógagyakorlás látványosan lendít a koncentrációs képességeden – próbáld csak ki!

Gondolatok, érzéki tapasztalatok, egyéb belső tapasztalatok (például képzelet, emlékezés stb.), érzelmek, hangulatok. Ezek mind-mind az elme folyamatai. A tudatfolyamatok nem azonosak az elmefolyamatokkal, a figyelem az, ami az elmefolyamatokat tudatfolyamattá teszi, azzal, hogy rájuk irányul, és a tudatosság szintjére emeli. A jóga is a figyelemmel dolgozik, ilyen értelemben minden jóga, amit tudatosan cselekszünk, és nem csak az, amikor a figyelmet a jógapózban tapasztalható érzetekre irányítjuk.

Forrás: Thinkstock

A legjobb gyakorlópálya, ha megpróbálod megélni a tudatosságot a hétköznapi cselekedeteidben azzal, hogy arra irányítod a figyelmedet, amit éppen csinálsz vagy tapasztalsz.

Miért jó irányítani a figyelmedet?

"A figyelem irányítása az élmények irányítását jelenti, és ebből kifolyólag az élet minőségének irányítását" – mondja Csíkszentmihályi Mihály. A figyelem irányításával tehát saját igényed szerint alakíthatod az életed, segít abban, hogy a jelen pillanatban élj, és ne vágyódj a múltba vagy a jövőbe, maradj a jelenben. Érezted már egy-egy kudarc után, hogy "úristen, mintha nem is én lettem volna, mintha ott sem lettem volna!"? Ha nem szeretnéd, hogy elszaladjon melletted az élet, húzd be a féket, és figyelj!

Normál tudatállapotban két-három dologra tudunk egyszerre figyelni, módosult tudatállapotokban a figyelem kiterjedhet akár az összes ingerre, amit felfogni képesek vagyunk, vagy éppen ellenkezőleg, leszűkülhet egyre.

Forrás: Thinkstock

Gyakorold a figyelem irányítását, akár kint a természetben! Ülj ki egy napos rétre, hegycsúcsra vagy folyópartra, és terjeszd ki a figyelmed az összes ingerre, vedd észre a közeli és távoli hangokat, az illatokat, amit csak lehet, és ezek hatását is önmagadra. Azután egy meditációs gyakorlattal tedd a figyelmet egyhegyűvé, és a végén figyeld meg a tökéletes csendet. Ehhez ajánlunk most neked erre a hétre egy JógaKlikk-videót, amit érdemes gyakorolnod.

Tartsd meg a figyelmed a hétköznapi tevékenységeken, mosogatásnál, sportolásnál, munka közben legyél teljesen jelen, és tarts a fókuszt a folyamaton minél tovább. Minden tevékenység jobban fog menni, ha így teszel, és jobban is fogod élvezni. Ahol a figyelem, ott az energia, ha a boldogságod fontos, koncentrálj a szép dolgokra – erről szól a pozitív gondolkodás!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.