Miért szeretünk a természetben lenni? Jógázz a szabadban!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk jóga edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre itt a jó idő, így a beltéri edzések helyett érdemes minél többször a szabadban végezned a testmozgást. A friss levegőn ugyanis sokkal több lesz az energiád, az oxigéndús levegőn pedig a gyakorlás is könnyebb. Mutatjuk is, hogyan csináld!

Az utazók a XVI. és XVII. században átkeltek a hegyeken, vizeken, de eszükbe sem jutott, hogy gyönyörködjenek a látványban, leginkább problémát jelentett megküzdeni a távolsággal, megmenekülni az erdők és hegyek gyakori rablótámadásaitól, legyőzni az elemeket. Azóta azonban sok minden változott: egyre kevesebbet vagyunk a természetben, az általunk épített mesterséges közegünk végképp eltávolított tőle. Pedig ennek nem kellene így lennie!

Forrás: Thinkstock

Most már javában tavasz van, ezért arra buzdítunk, hogy menj ki a szabadba, vedd le a cipődet, érezd a talajt a talpad alatt, élvezd az illatokat, és a napsütést. Találd meg a újra a helyed a természetben: a jóga abban is segít, hogy újra megtapasztald, te is a természet része vagy.

A jógagyakorlás szempontjából könnyebb befelé figyelni egy csendes belső térben, hiszen a hangok, illatok, látvány, esetleg túl erős fény, szél elvonhatja a figyelmet, ám mégis olyan töltést ad egy szabadban jógázás, amire a szoba csendje sosem képes. A természet közelségének jótékony hatását számtalan kísérlet igazolja.

Forrás: Thinkstock

"Amikor a természet arcába tekintünk, a pillanatok jelentéktelensége eltűnik, a gondolatok szabadabban szárnyalnak, és a különböző mozdulatok bősége révén előtörő ingerlékenységet lecsillapítja a környezet határtalansága és nyugalma" - írja Ernst Jünger, és milyen igaza van! Az elképesztően sok inger, ami a civilizációban ér minket túlstimulálja, nem hagyja megpihenni az agyat és az idegrendszert, azonban ha ebből kiszakadunk, újraépül, regenerálódik, ennek hatására jobban tudunk koncentrálni, javul a figyelmünk, csökkennek a stressz káros hatásai, eláraszt a nyugalom. Korábban több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres természetjárás csökkenti a depresszió veszélyét, és erősíti az immunrendszert.

Life.hu tipp

A természet közelében önmagában újjászülethetünk, hát még ha jógával spékeljük meg a hatást! A JógaKlikk eheti ingyen videója úgy lett összeállítva, hogy bárhol gyakorolhatod, akár mobiltelefonról, nem kell hozzá jógaszőnyeg, csak internetkapcsolat. Póbáld ki erdőben, vízparton, hegytetőn, bárhol, kint a szabadban - a videóért kattints IDE!
Rosszul alszol, és feszült vagy? Hozd egyensúlyba a koronacsakrádat!http://www.life.hu/ez-zsir/20150424-jogaiskola-a-jogaklikkel-koronacsakra-elfogadas-es-megelegedettseg.htmlCsakrasorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését: megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Ezúttal a koronacsakra kerül terítékre. Ez Zsír!ThinkstockRosszkedvű vagy és szomorú? Csokievés helyett jógázz - többet ér, mint gondolnád!http://www.life.hu/ez-zsir/20150403-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazni-erdemes-rosszkedv-ellen.htmlTudtad, hogy jógával nemcsak a fizikai, energetikai, de mentális állapotod is befolyásolható? Sőt, minden jógagyakorlat mindhárom szinten nyomot hagy.Ez Zsír!ThinkstockFáradt vagy? Íme, három jógapóz, hogy felfrissítsd magad!http://www.life.hu/ez-zsir/20150410-jogaiskola-a-jogaklikkel-ime-3-jogapoz-vagy-akar-egy-komplett-jogora-hogy-felfrissitsd-magad.htmlFáradt vagy? Kérsz egy gőzölgő csésze kávét? Csábító gondolat, ám ez nem a legjobb megoldás: néhány kurta percre valóban sikerül átverni a testedet, és varázsütésre múlik a fáradtság. Azonban a kávé és még inkább az energiaitalok rövid illúziót keltve tovább merítik a tartalékaidat, nem nyújtanak hosszú távú megoldást, sőt.Ez Zsír!OrigoA gyakorlat, ami maximálisan ellazít: Kedvencünk a boldogbaba-póz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150417-jogaiskola-a-jogaklikkel-boldog-baba-poz.htmlOnline jógaiskolánk "Kedvenc jógapózom" sorozatában ezen a héten az ananda balasana, vagyis boldogbaba-pózról olvashatsz, amely az egyik legtökéletesebb deréklazító testhelyzet - tégy egy próbát!Ez Zsír!--A jóga kortalan - így tart fiatalon 50 felett is! http://www.life.hu/ez-zsir/20150310-a-joga-kortalan-igy-tart-fiatalon-50-felett-is.html„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!" - csendült fel az ismerős dallam, a TV torna főcímdala a '70-es, '80-as években minden este, amelynek igazsága még ma sem évült el. Azóta levették a műsorról, pedig az már mindenki számára evidens, hogy az öregedés folyamatai lelassíthatók és a test egészségesen tartható, ha az életünkbe beépítjük a mindennapi mozgást.Ez Zsír!ThinkstockÓvd a gerincedet - fontosabb, mint gondolnád!http://www.life.hu/ez-zsir/20150326-tippek-a-gerinc-izmok-derek-porckorong-egeszsegenek-megorzesere.htmlAz egész napos ülés, a mozgásszegény életmód vagy a rosszul megválasztott sport hamar érezteti a hatását, sokszor komoly gerincproblémák formájában. A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád, bizonyos mozgásokkal ugyanis mindez elkerülhető. Összegyűjtöttünk néhány hatásos edzésformát, amiket érdemes rendszeresen végezni.Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.