Vásárolj tudatosan élelmiszert, tárold megfelelően, és spórolj évi több tízezer forintot!

spórolás élelmiszer élelmiszer-hulladék család élelmiszer-pazarlás étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit szólnál, ha azt mondanánk, némi tudatossággal, és kellő odafigyeléssel évente akár 50 ezer forintot is megspórolhatsz? Jól hangzik, ugye? Nos, a következőkben az élelmiszervásárlásról és tárolásról lesz szó, amiben mi, magyarok nem vagyunk túl jók. Legalábbis ezt mutatja a KSH kutatása.

Világszinten az emberi fogyasztásra megtermelt és előállított élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ez évente fejenként közel 68 kilogrammot jelent. Ennek fele nem elkerülhető hulladék – mint a tojáshéj, az almacsutka, csontok, zöldséghéj... stb. A másik azonban színtiszta pazarlás.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik Forrás: Shutterstock

Így spórolhatsz egyszerűen

Sokan éhesen indulnak neki a hipermarketeknek, ahol a választékon túl, még a kosár méretei is arra ösztönzik a betérő vásárlót, hogy minél nagyobb szatyrokkal térjen haza. A tudatos vásárlás első lépcsője, hogy sosem indulsz boltba előre megírt bevásárló lista nélkül. Otthon nyugodt körülmények közt tudod végiggondolni, hogy mi az, amire valóban szüksége van a családnak. Próbálj ellenállni az akcióknak, hiszen a felhalmozás nem mindig jelent gazdaságosságot. Természetesen ér kipróbálni újdonságokat, venni olyan ételeket, melyek nem elengedhetetlenek a konyhádban, de sose vásárolj felesleges dolgokat.

A tudatos vásárlás első lépcsője, hogy sosem indulsz boltba előre megírt bevásárló lista nélkül Forrás: Shutterstock

Az is nagyon fontos, hogy tisztában légy az otthoni élelmiszerek lejárati idejével – ami után egyébként a legtöbb termék még pár napig biztonsággal fogyasztható, hiszen a lejárati idő, nem azonos a szavatossággal.

Épp ezért tedd átláthatóvá a kamrát, a polcokat, és vedd előre azokat, melyek szavatossága vészesen közeleg. Sajnos sok étel azért romlik meg, és kerül a szemétbe, mert maga a tárolás sem mindig megfelelő. A hűtő és a mélyhűtő megfelelő hőmérsékletének beállítása, valamint a bennük tárolható élelmiszerek ismerete is segít a spórolásban – a hűtőt tehát az optimális működéséhez 4 fokra érdemes állítani, valamint csak azokat kell benne tartani, amik valóban hűtést igényelnek.

Tehát a tudatos élelmiszer-vásárlással és az otthoni odafigyeléssel rengeteget tehetsz a saját kasszádért, valamint a Földért is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.