Nyolclábú lakótársak - Ezekkel a pókokkal élünk együtt a lakásban

zugpók ugrópók otthon pók pókcsípés kaszáspók lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban mintegy 800 pókfaj él, de ebből csupán 10-12 az, amivel a lakásban is összefuthatsz. Nem kell tőlük félned, mivel csípésük nem veszélyes az emberre. Persze, nem tagadjuk, hogy egy-egy ilyen kis nyolclábú felbukkanása nem okozhat riadalmat, de mint korábban már írtuk, talán jobb, ha megtanulsz velük együtt élni.

A pókok beköltözését nagyban befolyásolja, hogy hol is élsz. A kertkapcsolatos, vagy sűrű növényzet által övezett helyeken érthető okokból több pókot találhatsz az otthonodban, mint egy betontömegben lévő 10. emeleti lakásban. Védekezni ellenük gyakori alapos takarítással és szúnyoghálókkal lehet, de még így is megtalálhatják a befelé vezető utat.

Vegyük sorra a leggyakoribb pók-lakótársakat

Házi zugpók

Elsősorban hálóval szedi áldozatait, de hagyományos vadászattal is képes zsákmányt ejteni. Amennyiben egy nőstény költözik be, elég meleg van, és nem háborgatják, akár hét évet is eléldegélhet otthonodban. A hím nem sző hálót, rövidke élete célja, hogy felkutassa a nőstényt. Bár az emberek elől elmenekül, de ha nincs más választása támad. Harapása nem nevezhető fájdalmasnak, az emberekre nézve egyáltalán nem veszélyes. Körülbelül 2 centiméteres.

Házi zugpók Forrás: Shutterstock

Üvegházi törpepók

Ezzel a 2,5 centiméteres pókfajtával elsősorban a fürdőszobában találkozhatsz, mivel kedveli a párás helyeket. Úgynevezett hurokhálót készít, melyben gyakran a nőstény és a hím is együtt éldegél. Ha beköltözik, odacsalhat más pókfajtákat is, mivel több is előszeretettel vadászik rá. Egyáltalán nem agresszív, hálójából kivéve könnyen kiköltöztethető.

Üvegházi törpepók Forrás: Shutterstock

Álkaszáspókok

Mivel ők különösen kedvelik a sötét zugokat, így velük elsősorban az alagsorban, padláson, pincében és kamrákban találkozhatsz. Amennyiben veszélyt észlelnek, hálójukban lengő-köröző mozgásba kezdenek, így szinte láthatatlanná válnak. Tehát ők nem támadnak emberre, de remekül irtják a repülő rovarokat. Lábaikkal együtt, nem ritka a 6-8 centiméteres példány sem.

Álkaszáspók Forrás: Shutterstock

Otthonodban egy félelmetes ragadozó rovar les áldozatra: a légyölő pókszázlábú


Az otthonunkat számtalan rovarral osztjuk meg, de a pókokkal ellentétben a legtöbbjükre nincs szükségünk. Van egy ízeltlábú, mely borzalmas külsejével és Predator természetével értetlenséget, valamint rettegést hoz el a szívünkbe.

Faggyúpókok

Ezek okozhatják a legnagyobb riadalmat, hiszen nekik valóban félelmetes a külsejük. Gyakran tévesztik össze őket a feketeözveggyel, ami nem is csoda, mivel közeli rokonai egymásnak. Gyakran tanyáznak a kanapé, a radiátor vagy az ágy alatt, de lényegében bárhol összefuthatsz velük a lakásban. Az emberre nem veszélyesek, de akár a darazsakat is képesek elkapni. Akár 1,5 centiméteresre is megnőhetnek.

Faggyúpók Forrás: Shutterstock

Szobai ugrópók

Bár fotókon látva igen félelmetesnek tűnhet, de 3-4 milliméteres méretével nem fog különösebb riadalmat kelteni. Nem sző hálót, áldozatát kifigyeli, majd ráugorva ejti el. Gyakori lakótárs, aki bár szeret a közeledben „üldögélni", inkább eliszkol, mintsem rád támadjon.

Szobai ugrópók Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.