családi nyaralás pihenés kisbaba szülő csecsemő család nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkel elindulni soha nem egyszerű. Elég csak a reggeli készülődésekre gondolnunk, amikor viszonylag emberi időben kell beérnünk óvodába, bölcsődébe, munkahelyre. Bár egy átlagos reggelen a menetidő jóval rövidebb, mint a családi nyaralás során, mégis érdemes hosszabb útra indulnunk, mert életre szóló élményekben lehet részünk.

Nyaralás utánfutóval

Amikor egy baba megszületik, sok új, eddig ismeretlen holmi kerül be a mindennapjainkba. Ilyen lehet a cumisüveg-melegítő, a sterilizátor, a végeláthatatlan pelenkastóc vagy a koszmó elleni készítmény. Mindegy, hogy autóval, tömegközlekedési eszközzel vagy épp repülővel készülünk útnak indulni, a szükségesnek ítélt csomagmennyiséget jó néhány körben át kell válogatnunk, hogy valóban csak a legszükségesebb holmikat vigyük magunkkal.

Bőröndjeink összeállításakor szorítkozzunk a valóban nélkülözhetetlen holmikra, és hallgassunk a józan eszünkre!

Biztosan magunkkal kell vinnünk a megszokott babakádat meg nyolc csörgőt és tíz plüssjátékot egy újszülöttnek? Poggyászméretünk racionalizálása érdekében keressünk család- vagy bababarát szállást, ahol rendelkezésünkre tudnak bocsátani etetőszéket, pelenkázót, kiságyat, bilit. Kérdezzük rá bátran már a foglalás előtt, hogy mit tartalmaz a választott szoba ára! Így elkerülhetjük, hogy induláskor utánfutót kelljen akasztanunk a kocsi mögé.

Forrás: Shutterstock

Bye-bye, romantika!

Szülőként nem árt tudatosítanunk magunkban, hogy ha nemcsak a kedvesünkkel utazunk nyaralni, hanem családi vakációt tervezünk, néhány évig lemondhatunk a felhőtlen kikapcsolódásról. Mindegy, hogy milyen úti célt választunk, a szemünket mindig a gyerekeinken kell tartanunk. Vízparton, nagyvárosban, rendezvényeken könnyen elkeveredhetnek mellőlünk a kicsik, amíg mi a tökéletes képet igyekszünk beállítani, vagy kizárólag a párunkra koncentrálnánk néhány röpke pillanatig.

A romantikus programokat tartogassuk azokra az esetekre, amikor kettesben utazunk el, vagy netalán valamelyik nagyszülő felügyel a gyerekekre.

Merthogy szervezhetjük a nyaralást úgy is, hogy valamelyik mama vagy papa csatlakozik a családhoz. Ilyenkor érdemes előre tisztázni, ki mit vár el a közös üdüléstől. Ha a nagyszülő egymaga szeretné felfedezni a desztináció nyújtotta turisztikai látnivalókat, nem szerencsés akarata ellenére a „nyakába varrni" az unokákat. Egy családon belül is eltérhetnek az utazással kapcsolatos igények. Próbáljuk ezeket sértettség és harag nélkül, higgadtan közös nevezőre hozni!

Hosszú utazás, nyaralás előtt ezekre figyelj! - Tippek

Amikor pár hétre elutazol nyaralni, dolgozni, szinte eszedbe sem jut, hogy mi mindenre kellene figyelned a távolból. Hisz itthon nem áll meg az élet, és amíg te egy másik város, ország vendégszeretetét élvezed, addig a megszokott életedben akár visszafordíthatatlan „károk" is keletkezhetnek. Olvasd tovább!

Korosztályok szerint

Egy pici babának szinte mindegy, hogy hol van. Számára csak az fontos, hogy a közelében érezhessen minket. Egy képzőművészeti galéria és egy erdei túra egyformán figyelemfelkeltő vagy megnyugtató lehet számára, ha ott vagyunk a közelében.

Kisebb gyerekekkel, totyogókkal érdemes leginkább a játszótereket, játszóházakat, strandokat, állatkerteket célba vennünk.

A nagyobbakat – vérmérséklettől függően – lázba hozhatja a kisvonatozás, a gokart, a bob. Az érdeklődő gyerekekkel egy-egy interaktív múzeumot is tervezhetünk. Tanösvények, erdei és biciklitúrák egyaránt lehetőséget teremtenek arra, hogy a lurkók fizikai erőnlétét is fokozzuk. Valószínűleg minden gyermek büszke lesz magára, ha akkora távot tud megtenni, amekkorát korábban még soha. Ha a gyermekünk nagyobb hisztéria nélkül, viszonylag fegyelmezetten, ügyesen be-, leért a célba, valamilyen aprósággal igyekezzünk megjutalmazni! Egy fagyi vagy a bazársor felkeresése elég motiváció lehet, hogy ne adja fel útközben az „erőltetett menetet", és ne a szülővel cipeltesse magát. Ehhez persze nem árt, ha a nyaralás előtt otthon „miniedzéseket" végzünk. Ha ugyanis fáj a gyerek lába az izomláztól, könnyen keresztülhúzhatja a számításainkat.

Ezért egyrészt igyekezzünk rugalmasak, spontánok és kreatívak maradni, miközben a nyaralást tervezzük, másrészt vigyünk magunkkal olyan közlekedési eszközöket, amelyek megkönnyítik a gyerekek mozgását, mozgatását.

Forrás: Shutterstock

Babakocsi helyett néhol célszerűbb a kenguru vagy a hátizsák jellegű hordozókendő, hiszen macskaköves, erdős, hegyes terepen nem igazán tudjuk használni a négykerekű járgányt.
Két-három évesek futóbiciklivel már nagyobb távokat meg tudnak tenni, mint gyalog. A sportos közlekedéshez viszont elengedhetetlen a megfelelő védőöltözet, mint pl. a sisak, a könyök- és a térdvédő.

Ha családi nyaralásban gondolkodunk, érdemes olyan programokat választanunk, amelyek a család minden tagjának az igényeit kielégítik.

Ezáltal gyerekeink megtanulhatják, hogy nemcsak egy ember vágyai, érdekei irányítják a család többi tagját, valamint hogy mindenkinek alkalmazkodnia kell a másikhoz. Egyik napra szervezhetünk bobozást, kalandparkot, bábszínházat, várlátogatást, hajókázást – tehát bármit, amivel a gyermekünknek örömöt szerzünk –, néhány nappal később viszont „lenyomhatjuk a torkán" azt, ami minket érdekel – legyen az egy kiállítás vagy egy biciklitúra. Ha ugyanis a családon belül valaki folyamatosan azt érzi, hogy a többiek semmibe veszik a vágyait, az könnyen a családi egyensúly felborulásához, elmérgesedő viszályokhoz, látszólag ok nélküli sértettséghez vezethet. Igyekezzünk ezeket elkerülni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.