inzulinrezisztencia gyümölcslé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A diétázók nagyon gyakran helyettesítik a nap valamely étkezését gyümölcslével vagy smoothie-val, holott nem egy kutatás kimutatta már, hogy érdemes óvatosan bánnunk velük, főleg a bolti verzióval. Persze, nem kell teljesen kiktatnunk ezeket az étrendünkből, de ha diétázunk, netán inzulinrezisztenciánk vagy cukorbetegségünk van, mindenképpen jobb, ha a gyümölcsöt feldolgozatlan állapotban fogyasztjuk, és azt is módjával. 

Aki követ táplálkozással kapcsolatos csoportokat, az jól tudja, hogy internetes fórumokon is hatalmas viták zajlanak arról, hogy a gyümölcs és gyümölcslé egészséges-e vagy sem. A vegánok állítják, hogy semmiképpen nem lehet káros az egészségre egy ennyire természetes dolog, mint a gyümölcs. Mások azzal érvelnek, hogy a bennük található fruktóz nagyon hamar felszívódik, gyorsan megemeli a vércukorszintet, amit gyors beesés és újra éhség követ.

Ha a diétánkhoz kérünk tanácsot, akkor is nehezen találkozunk két egyforma véleménnyel. Rengeteg dietetikus javasolja, hogy naponta legalább 20-30 deka gyümölcsöt fogyasszunk, mások pedig - ha fogyni szeretnénk - óva intenek ettől: mondván, hogy a gyümölcs tulajdonképpen cukros víz és napjainkban közel sem tartalmaznak annyi vitamint, mint régen, amikor kizárólag idénygyümölcsöket fogyasztottunk, a vitaminokat és rostokat máshonnan kellene fedeznünk.

Amiben azonban általában egyetértés van, az az, hogy a gyümölcs sokkal vagy még mindig jobb a gyümölcslénél, pláne a bolti változatnál, amelyek ugyan finomak, így nagyon nagy mennyiséget meg tudunk inni belőle, viszont rengeteg cukrot tartalmaznak.

Kutatások során ugyanis kiderült, hogy a gyümölcslevek nem is olyan egészségesek, mint azt hittük. Bizonyos felmérések szerint károsabb, mintha kólát vagy limonádét innánk, de azért ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, és a szomjunkat vízzel, citromos vízzel oltani.

A diétázók nagyon gyakran helyettesítik a nap valamely étkezését gyümölcslével vagy smoothie-val, holott nem egy kutatás kimutatta már, hogy érdemes óvatosan bánnunk velük Forrás: Shutterstock

Tény azonban, hogy ezeknek az italoknak a fruktóztartalma növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét, valamint a hormonok működését is befolyásolja, amely a hasi zsír lerakódását idézi elő. Mindkét esetben nagyobb a valószínűsége a szívbetegség vagy a cukorbetegség kialakulásának.

A kutatásban a százszázalékos gyümölcsleveket hasonlították össze más cukros üdítőkkel. Megállapították, hogy az összes cukortartalmú ital - éppen a fent említett tényezők miatt - emelheti a korai halálozás kockázatát. A tudósok szerint az emberek túl sok gyümölcslét és smoothie-t fogyasztanak, és nem veszik figyelembe az italok cukortartalmát, ami betegséghez és hízáshoz is vezethet.

De akkor mit tegyünk?

Kutatók maximum napi 150 ml gyümölcslé elfogyasztását ajánlják 5 nap alatt, és kiemelik,

a levek nem helyettesítik az igazi gyümölcsöt.

A kutatás rácáfolt arra, hogy a gyümölcsleveket lennének a cukrozott üdítők egészséges alternatívái, holott olykor sokkal több vagy legalább ugyanannyi cukrot tartalmaznak, különösen a smoothie-k, turmixok.

Eszerint tévhit, hogy érdemes reggelente egy pohár gyümölcslével indítani a napot, sokkal inkább ajánlott valamilyen magasabb fehérjetartalmú élelmiszerhez nyúlni, mint például a tojás, amely (bár szintén megosztó) rengeteg tápanyagot tartalmaz és hosszú időre teltségérzetet nyújt. Ha ragaszkodunk a szénhidráthoz reggelire, a gyümölcsnél és gyümölcslénél jobb választás a zabkása, amit szintén nem mindegy, hogy hogyan fogyasztasz. Erről írt cikkünket itt olvashatod el.

Az ausztrál szakemberek összesen 2200 felnőttet vizsgáltak és arra voltak kíváncsiak, milyen szerepük van a zöldségeknek és gyümölcsöknek, valamint az ebből készül leveknek a béldaganatok megelőzésében. Az eredmény meghökkentő: míg a zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, addig az italok növelik, ugyanis a feldolgozás során kivesznek a levekből a különböző antioxidánsok és a C-vitamin, amiért pont érdemes lenne fogyasztani ezeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.