Ezért fontos, hogy szezonális zöldséget, gyümölcsöt válassz

vitamin idénygyümölcs környezetvédelem egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök a legegészségesebb ételek közé tartoznak, azt azonban sokan nem veszik figyelembe, hogy honnan szerzik be ezeket. Pedig nagyon nem mindegy: élettani, gazdasági és környezetvédelmi szempontból is érdemes a helyben termelt idénygyümölcsöket és -zöldségeket választani. 

Bár a zöldségesek és a hipermarketek pultjai minden évszakban elérhetővé teszik számunkra bármelyik gyümölcs- vagy zöldség fogyasztását, egyre többen nem engednek a téli eper és málna, vagy az avokádó és ananász és a különböző egzotikus termékek csábításának.

Hogy miért? Vannak, akik egészségtudatos okokból választják az idénytermékeket, mások a hazai mezőgazdaságot igyekeznek döntésükkel támogatni, és egyre többen a környezetvédelmi okokkal magyarázzák azt, hogy helyi árut fogyasztanak.

A friss zöldség és gyümölcs egészségesebb

Akik nagyon odafigyelnek az egészségükre, azok egészen biztos a friss termékeket helyezik előtérbe. Egy napon, természetes körülmények között érett gyümölcs sokkal több értékes vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint a féléretten leszedett, hosszan szállított, majd utóérlelt társai. Nem arról van szó, hogy ha télen megkívánod az epret vagy a málnát, ne vedd meg: inkább csak arról, hogy sokkal jobban jársz, ha a szezonjában fogyasztod. Nem csak egészségesebb, de sokkal ízletesebb is. Amíg az idénygyümölcsök esetén a csapadék, a napfény biztosítja az érést, a szezonon kívüli termékek esetében csak mesterségesen érlelt gyümölcsöket fogyasztunk, amelynek az élettani hatásai sokkal rosszabbak. Nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy minden gyümölcs a szezonban a legolcsóbb, ami plusz érv lehet a fogyasztásuk mellett.

Természetes körülmények között érett gyümölcs sokkal több vitamint tartalmaz, mint a féléretten leszedett, hosszan szállított, majd utóérlelt társai Forrás: Shutterstock

Támogasd a helyi termelőket és légy környezettudatos!

Döntésed fontos szempontja lehet, hogy az idénygyümölcsöket többségében helyi termelőktől szerzik be a szupermarketek és zöldségesek is. Így az áru sokkal kevesebbet utazik, ezáltal kevésbé lesz káros a környezetre, és még a helyi termelőket is támogathatod, ha az ő termékeit választod. Még jobb, ha minél kevesebb "állomáson" megy át az áru, így érdemes kihasználni a szedd magad! lehetőségeket is és a piacokat, ahol sokszor maguk a gazdálkodók kínálják a portékájukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.