Így gondozd az orchideát - Ha ezeket betartod, garantáltan szép és hosszú életű lesz a növényed

Forrás: Shutterstock -
gondozás orchidea növényápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára mindenki szereti vagy szeretné az orchideát - ez a gyönyörű növény otthonunk éke lehet. amennyiben életben tudjuk tartani. Ahhoz, hogy ez a trópusi szépség sokáig otthonunk színfoltja legyen, összegyűjtöttük, hogyan ápoljuk őket.

Bizonyára sokan szívesen tartanának otthon orchideát, ami nem is csoda, hiszen ez az ezerféle színű és formájú trópusi növény valóban képes már önmagában is betölteni a teret. Kevesen merik azonban megvásárolni őket, nem csak azért, mert viszonylag drága növényről van szó, hanem azért is, mert a gondozása nem kezdőknek való feladat. Nem kell azonban megijedni, ha a következő tanácsokat betartjuk, garantáltan hosszú életű lesz az orchideánk.

Hol tároljam az orchideát?

Mivel az orchidea egy közepesen kényes növény, így az első és legfontosabb dolog a gondozásában az, hogy megtaláljuk a számukra legoptimálisabb helyet az otthonunkban. Az orchidea szereti a fényes területeket, azonban a közvetlen napsütéstől megéghetnek. A legtöbben az ablakpárkányon tartják a növényt, ahol kétségtelenül szeret is lenni.

Az orchidea szereti a fényes területeket, azonban a közvetlen napsütéstől megéghetnek Forrás: Shutterstock

Az orchidea öntözése

Mivel az orchidea a magas páratartalmat kedveli, így az óvatos öntözése mellett permetezzük is a levelét. Ezt leginkább a délelőtti órákban tegyük, mert így a nap folyamán a levelek között megálló víz el tud párologni. Mivel a sok víz és az abban való áztatás komoly károkat okozhat a növényben, elrohaszthatja azokat, így kellő körültekintéssel locsoljuk. Legjobb, ha zuhanyoztatjuk a növényeket, azaz néhány percig engedjük át rajta a vizet - így a gyökerek magukba tudják szívni a kellő mennyiségük nedvességet, amit hasznosítani tudnak.

Az orchidea ültetése

Mivel az orchidea a természetes élőhelyén, fákon kapaszkodva él, a táplálékát pedig a levegőből veszi léggyökerein keresztül, így fontos, hogy hosszúra nőtt léggyökereit semmiképp se vágjuk túlságosan vissza. Az orchideákat sosem ültetik virágföldbe, speciális kérgeket tesznek a kaspójukba, ugyanis ha földbe kerülnének a gyökerei, a növény megfulladna.
Ha úgy érezzük, a növényünk kinőtte eredeti tartóját, akkor mindenképpen szerezzünk be a fent említett speciális kéregből, amit helyezzünk egy nagyobb edénybe és ebbe helyezzük bele a növényt. Általában lepkeorchideát vásárolunk, ezeket két-háromévente érdemes átültetni.

Célszerű átlátszó kaspót választani, mert a növény gyökere is képes a fotoszintézisre, így a kaspója jut fényt is hasznosítani tudja. De azzal sincs gond, ha agyag edényünk van, tönkre nem tesszük vele az orchideát.
Tipp: ne válasszunk az előzőnél sokkal nagyobb kaspót, mert a növény nem fog fejlődni, a gyökerei azonban hatalmasra nyúlhatnak.

Az orchidea a természetes élőhelyén, fákon kapaszkodva él, a táplálékát pedig a levegőből veszi léggyökerein keresztül Forrás: Shutterstock

Mit tegyünk elvirágzás után?

Amennyiben az orchideánk elvirágzott, vágjuk vissza a szárait, így a következő virágzásra serkentjük a növényt. Arra azonban figyeljünk, hogy ne teljesen vágjuk vissza a szárait, hagyjunk egy centi hosszúságú csonkot. A visszavágással várjunk elvirágzás után 1-2 hetet, ugyanis előfordul, hogy az új hajtás a régi szárból fejlődik ki.

Ha a növényünk sokáig nem hoz új hajtást, akkor nagy valószínűséggel a tápanyaggal van gond. Fontos a folyamatos tápanyagpótlás, amit speciális orchidea tápoldattal tudunk biztosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.