Fogamzásgátló implantátumot kapott, amitől 3 évig menstruált egy 23 éves nő

Forrás: Shutterstock -
implantátum vérszegénység menstruáció vashiány vérzés fogamzásgátlás fájdalom fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
14 éves kora óta szedett fogamzásgátló tablettát Ellie Colton, aki úgy érezte, a gyógyszerektől mentális problémái lettek, ezért implantátumra váltott. 

Hangulatingadozás, depresszió gyötörte a tablettáktól a lányt, ennek szeretett volna véget vetni, amikor úgy döntött, kipróbálja azt a viszonylag új módszert, melynek során egy kis műanyag csövet ültetnek be a felkar bőre alá, ami progeszteron hormont juttat a szervezetbe, ezzel megakadályozva a nem kívánt terhességet.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Az első 3 évben az implantátum remekül működött: Ellie menstruációja szabályos és fájdalommentes volt, és teherbe sem esett. A baj akkor kezdődött, amikor kicseréltette a beültetett kis csövet. Attól kezdve rémálommá vált az élete. Az első menstruációja az új implantátum mellett rendkívül fájdalmas volt, és 86 napig tartott.

Ezt 3 hét menstruáció- és fájdalommentes időszak követte, de aztán kezdődött minden elölről.

A rádiós műdorvezetőként dolgozó Ellie orvoshoz fordult, de a doktorok azt állították, hogy a problémát nem az implantátum okozza, és majd magától rendeződik. Nem rendeződött: a következő 3 évben újra és újra megismétlődött a hetekig tartó, kínszenvedéssel járó vérzés. Érdemi segítséget a fiatal nő nem kapott, ezért úgy döntött, kiveteti az eszközt.

Ellie-nek az implantátum miatt nemcsak az állandó vérzéssel kellett szembenéznie, hanem a pénztárcájára, általános egészségi állapotára és kapcsolatára is hatással volt a folyamatos menstruáció.

„Rengeteg pénzt költöttem tamponokra. A cöliákiám miatt már súlyosan vérszegény voltam, így mindennap vastablettát is szednem kellett. A kapcsolatom is megszenvedte ezt az időszakot. A barátom mindent megtett, hogy megvigasztaljon, de végül az intimitás hiánya feszültséget okozott. Soha nem éreztem nyomást a részéről, ő mindig megértő volt, de elkezdtem aggódni, hogy nem tudom megadni neki azt, amit egyesek prioritásnak tartanak egy kapcsolatban" - mondta el a lány.

Ellie újra tablettát szed, és most sokkal boldogabb: ugyanakkor tudja, hogy soha nem lett volna szabad hagynia, hogy a rendellenes vérzése ilyen sokáig elhúzódjon, ezért fontosnak tartja, hogy műsorában informálja nőtársait - írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.