Ezt az egy dolgot mindenképpen ellenőrizd, mielőtt elkezded használni a naptejet!

Forrás: -- -
bőrkárosodás lejárati dátum naptej leégés
Sokszor előfordul, hogy a tavalyi nyárról megmaradt naptejet idén is felhasználjuk, ám mielőtt magunkra kennénk, van egy dolog, amit mindenképpen érdemes ellenőriznünk: a termék lejárati dátumát.

Az egyik legnagyobb probléma a lejárt naptej használatával az, hogy nem biztosítja a megadott SPF-t, vagyis a napvédelmi faktort, amely növelheti a leégés és a bőrkárosodás kockázatát, valamint a bőrrák kialakulásának veszélyét - mondta Dr. Joyce Park bőrgyógyász, a Skin Refinery alapítója a HuffPostnak. Tehát jobb az óvatosság: lejárt termékeket ne kenjünk a bőrünkre.

"A naptej összetevői idővel lebomlanak, ezért a lejárat után már nem tudjuk, mennyire hatékony az a naptej a bőr védelmében az UV sugarak ellen. Ezáltal a naptej gyakorlatilag használhatatlanná válik"

- tette hozzá a szakértő.

Ez igaz mind a kémiai, mind a fizikai naptejekre. A kémiai naptejekben használt szűrőanyagok (mint például az avobenzon és az oktinoxát) idővel oxidálódnak és elveszítik hatékonyságukat.

Ezt mindenképpen ellenőrizd, mielőtt elkezded használni a naptejet! Forrás: --

Bár a fizikai naptejekben található szűrőanyagok - mint például a cink-oxid vagy a titán-dioxid - nem okozhatják ugyanezt a problémát, más összetevők viszont ezekben a formulákban megromolhatnak, csökkentve a termék képességét a bőr megfelelő védelmére. A nagyon érzékeny bőrrel rendelkezőknek a lejárt naptej használata bőrallergiát vagy irritációs dermatitist okozhat.

Azonban, ha nincs más választás, akkor szükség esetén jobb lejárt naptejet használni, mint egyáltalán nem használni.

"Ha olyan helyzetben vagy, hogy nincs más lehetőséged, mint lejárt naptejet használni, akkor inkább válaszd ezt a teljes védelem hiányával szemben"

- magyarázza a szakértő.

A legtöbb ember nem reagál negatívan a lejárt naptejre. Az alacsonyabb hatékonyság kompenzálása érdekében érdemes többet használni belőle és gyakrabban újrakenni.

A legtöbb naptej körülbelül három évig eltartható. A lejárati dátum általában megtalálható a tubus tetején, a flakon vagy az aeroszolos doboz alján, vagy a címkén van feltüntetve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.