A csempefestés nem ördöngösség, magad is felújíthatod a fürdőszobát vagy a konyhát

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 FotoHelin/Shutterstock. No use without permission./Fotohelin -
fürdőszoba DIY csempefestés csempe konyha
A bútorok átalakítása után ma már egyre többen vágnak bele a csempék, padlólapok átfestésébe is. Összeszedtünk a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen eszközökre van szükségünk?

– ecset

– bársonyhenger

– maszkolószalag

Tisztítás:

A csempét mindig csak egy puha ronggyal töröljük át, ne használjunk erős vegyszereket vagy vízkőoldót, és azonnal töröljük le róla a nedvességet.

1. Előkészítés:
Hasonló módon járunk el, mint bármely tárgy festésekor, de az előkészítés során sokkal jobban kell figyelni arra, hogy a felület makulátlanul tiszta és zsírmentes legyen.
A csempe-, illetve más nem nedvszívó felületek festés előtt speciális alapozást igényelnek, voltaképpen ezen a „tapadóhidat" képző alapozáson múlik a tartósság. A célnak megfelelő termék például a Tikkurila Otex vagy a Harzo speciális alapozója.

2. Milyen festéket válasszunk?
Fedőfestéknek feltétlenül tartós, jó minőségű terméket válasszunk. Egyaránt szóba jöhet zománc- és alkidfestékek, attól függően, mekkora terhelést kap majd a felület. A csempefestés kényes dolog, így olyan felületen, amelyet gyakran kell súrolni, esetleg sokan járnak rajta cipőben, nem lesz tartós – és ez nem a festék hibája. Amennyiben pedig víz érheti az új csempét, érdemes extra megerősítésről – vízzáró rétegről – gondoskodni (Harzo).

3. Hol hibázhatunk?
Két fontos lépés elhagyása okozhat problémát: egyrészt a zsírtalanítás elmulasztása (ez pl. a konyhai hátlap festésénél kiemelt jelentőségű), hiszen a zsíros részeken semmi nem tapad meg, másrészt ha nem használunk speciális, tapadóhidat képző alapozót a fedőfesték alá.
Készüljünk fel rá, hogy amennyiben a csempe eredeti mintája domború, ezt a festék nem fogja eltüntetni. A mélyebb fúgához használjunk ecsetet, így a nehezen elérhető részekbe is jut majd az alapozóból és a fedőfestékből.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 FotoHelin/Shutterstock. No use without permission./Fotohelin

4. Javasolt helyek
Sokáig szép marad függőleges felületeken, ahol nem áll meg a víz, illetve amit nem szükséges napi szinten átmosni, súrolni. De ne feledjük, hogy a csempefestés inkább átmeneti, mintsem hosszú távú megoldás. Vagyis elsősorban azoknak érdemes belevágni, akik egyelőre nem akarják szétverni a fürdőszobát, de némileg divatosabb és ízléses környezetet szeretnének. Két-három évig várhatóan megőrzi eredeti állapotát. Zuhanyfülkében vagy nagy igénybevételnek kitett padlón semmiképpen ne próbálkozzunk vele!

Csempefestés:

Melyek a csempefestés fő lépései?

Hasonló módon járunk el, mint egyéb felületek festésekor, viszont az előkészítés során sokkal jobban kell ügyelni arra, hogy a felület makulátlanul tiszta és zsírmentes legyen. Tehát az alapos zsírtalanítás, tisztítószeres felülettakarítás elengedhetetlen.

Milyen eszközökre van szükségünk?

Ecset, henger, valamint maszkolószalag az elragasztásokhoz.

Milyen festéket használjunk?

A csempe-, illetve más, nem nedvszívó felületek speciális alapozást igényelnek. A jó minőségű, úgynevezett „tapadóhidat" képző alapozón múlik a tartósság és a siker. Ilyen termék például a Tikkurila Otex, Harzo speciális alapozó; e nélkül nem kivitelezhető a feladat! A fedőfestékek közül egyaránt szóba jöhetnek zománc- és alkidfestékek, attól függően, hogy mekkora terheléssel kell számolni az adott területen.

Van olyan felület, amely nem festhető?

Elvileg nincs, de a csempefestés kényes dolog, így nagy terhelésnek kitett felületeken, amelyeket gyakran kell súrolni, nem lesz tartós a végeredmény. Ha sokan, sokat járnak rajta cipőben, biztosan rövid életű lesz.

Hol hibázhatunk?

Két fontos lépés elhagyása okozhat komoly problémát: egyrészt a zsírtalanítás elmulasztása (ez pl. a konyhai hátlap festésénél kiemelt jelentőségű), hiszen a zsíros részeken semmi nem tapad meg, másrészt ha nem használunk speciális, tapadóhidat képző alapozót a fedőfesték alá - írja a Lakáskultúra.

Hol javasolt, és hol nem?

Sokáig szép marad függőleges felületeken, ahol nem áll meg a víz, illetve amit nem szükséges napi szinten átmosni, súrolni. Ám ne feledjük, hogy a csempefestés alapvetően inkább átmeneti, mintsem hosszú évekre szóló megoldás. Azoknak ajánlott, akik jelenleg nem akarják szétverni a fürdőszobát, mégis szeretnék némileg szebbé tenni egy-két, esetleg háromévi időtartamra. Nagy igénybevételnek kitett helyeken ne alkalmazzuk (ahol megáll a víz, zuhanyfülkében, kültéri járólapon), mert a festék a megterhelést nem bírja sokáig.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.