Sokan gondolják azt, hogy patyolattiszta a konyhájuk, pedig van egy pár olyan terület a konyhában, aminek a tisztításáról szinte mindenki elfeledkezik.

A piszkos edényeket elmosogatjuk, a szekrényeketrendszeresen kitöröljük, és a kamrát is tisztán tartjuk. De még a legnagyobb tisztaságmániásokkal is előfordulhat, hogy elfelejtik kitakarítani a következő öt dolgot a konyhában.

1. A mosogatógép
A mosogatógépa konyha hőse: egy nap többször is dolgozik, minden piszkos edényt alaposan megtisztít. Ám a hősöknek is szükségük van egy kis törődésre! Az ételmaradékok eltömíthetik a mosogatógép lefolyóját, ezért legalább három havonta meg kell tisztítani a lefolyót. Tegyünk egy ecettel teli poharat a mosogatógépbe, és hagyjuk a programot átfutni. Ha lejárt, vegyük ki a poharat, szórjunk a gép aljába szódabikarbónát és kapcsoljuk be megint.

Az ételmaradékok eltömíthetik a mosogatógép lefolyóját, ezért legalább három havonta meg kell tisztítani a lefolyótForrás: Shutterstock

2. A fugák
A konyhatakarítása során általában elfeledkezünk a fugákról. Függetlenül attól, hogy a falon vagy a padlón helyezkednek el, ezekben a mélyedésekben tapad meg a legtöbb kosz és zsír, csúnya elszíneződéseket okozva. Újjá varázsolja a fugákat a szódabikarbónaés egy kis víz keveréke, ha fogkefével alaposan mindet átdörzsöljük.

3. A hűtő fogantyúja
Valószínűleg ez az a fogantyú, amit a legtöbben a legtöbbször megérintenek a konyhában, mégsem tisztítjuk olyan gyakran, mint kellene. Naponta többször is kézzel nyitogatjuk, rengeteg baktérium tapadhat meg rajta. Hetente legalább egyszer fertőtleníteni kellene, de jelen helyzetben, a koronavírus miatt ez most akár naponta is ajánlott.

4. A kávéfőzőgép
Ha napi használatban van a kávéfőző, akkor annak is elkél a törődés. Az itt megtapadó baktériumok gyomorbántalmakat okozhatnak, ráadásul kellemetlen szagot is lehet miattuk a konyhában. Ha speciális tisztítószer való a géphez, akkor használjuk azt, máskülönben elegendő ecet és víz keverékével (fele-fele arányban) elegendő átmosni.

Ha napi használatban van a kávéfőző, akkor annak is elkél a törődésForrás: Shutterstock

5. A hűtő alatti terület
Ha furcsa szag van a konyhában, könnyen lehet, hogy a hűtő alól jön. Itt a leesett ételmaradékok és sok kosz is felhalmozódhat. Rovarok és egerek kedvelt helye is lehet a hűtő mögötti és alatti rész, ezért ajánlatos ezt a területet is három havonta megtisztítani, a hűtő hátulját pedig szappanos vízzel átmosni.