karácsony várandóság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak az alkohol, hanem a hagyományos karácsonyi menük is veszélyesek lehetnek a fejlődő magzatra. A következő összeállításunkból kiderül, hogy melyek ezek az ételek.

1. Alkohol

Ha vendégségben bizonytalan vagy az italok összetételében, nyugodtan kérdezd meg, hogy van-e benne alkohol. Az alkohol ugyanis gátolja a magzat mentális fejlődését.

iStockPhoto
iStockPhoto

2. Előételek, édességek

Sajtok
Különösen a lágy típusúak (pl. brie, camembert) kerülendők a várandós nők számára. A nyers tej ugyanis tartalmazhatja az ún. listeria monocytogenes nevű baktériumot. Ez a kórokozó felelős a listeriosis nevű fertőzésért, amely nemcsak károsíthatja a babát, hanem növeli a vetélés és a halvaszületés kockázatát is.
Desszertek és édességek
Ha édesszájú vagy, legyél óvatos a bonbonokkal, cukorkákkal, csokoládéval, mivel nemcsak alkoholt, hanem koffeint is tartalmazhatnak. A terhes nők számára nem tilos a koffein, de csak orvossal konzultálva, mértékkel javasolt a fogyasztása.

3. Húsok, tenger gyümölcsei

Nemcsak a tejtermékek okozhatnak listeriosist, hanem a fagyasztott húsok is, ahogyan a sokféle füstölt vagy fagyasztott tengeri állat, mint például a lazac, pisztráng, fehérhal, tőkehal, tonhal és makréla is.

Csatlakozz a Szavazz a bejglire csoporthoz az iWiW és a Facebook oldalán is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.