gyermekvállalás terhesség módszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte rengeteg pár szeretné, ha bele tudna szólni abba, hogy kislánya vagy kisfia szülessen. Pláne azok a családok, ahol három-négy egynemű gyermek mellé már igazán elférne egy ellenkező nemű kistestvér. Rengeteg módszerről hallani, melyek segíthetnek - köztük a következő öt, amelyek azonban inkább arra alkalmasak, hogy mosolyogjunk rajtuk.

A Selnas-módszer

Dr. Patrick Schoun 1985-ben fedezte fel, hogy az X kromoszómát hordozó ivarsejtek enyhén negatív töltésűek, míg az Y-t hordozó ivarsejtek enyhe pozitív töltéssel rendelkeznek. Ezenkívül megfigyelte, hogy a pete változtatja az elektromos töltését, és ezért néha vonzza a női kromoszómát hordozó ivarsejteket és taszítja a férfisejteket, időnként pedig mindez fordítva történik. Dr. Schoun emberek és szarvasmarhák rendszeres megfigyelése után a női kémiára alapozva létrehozott egy képletet, mely véleménye szerint segít meghatározni, hogy a pete éppen mikor és milyen töltésű. Ezt a rendszert az időpontokkal egy táblázatban foglalta össze, és bárkinek átadja - potom évi 400 dollárért. Schoun állítja, hogy 87 százalékos sikerességgel működik az elmélete.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Dr. Jónás Jenő módszere

Az egyik legeredetibb módszer dr. Jónás Jenő szlovákiai magyar pszichológus nevéhez fűződik, akinek munkásságát még 1956-ban utasították el itthon, amikor legalizálásra került az abortusz. A pszichológus ugyanis a női reprodukciós ciklust tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy a gyakran használt naptármódszer nem igazán működik kielégítően. Ezért egy több ezer éves asszír-babiloniai írást tartalmazó kőtáblatöredéken talált idézetet alapul véve, mely azt mondja, hogy a nő termékenységét a Hold fázisai irányítják, az asztrológiát hívta segítségül a termékeny napok meghatározására.

Állítása szerint módszere 98 százalékos sikerrel segít a kívánt nemű - egészséges - babát nemzeni, még elvileg meddő nőknél is. Sikerének egyik oka szerinte az, hogy találmánya tudományosan az egyik legmegalapozottabb mind közül, mivel több tízezer párt vizsgált és dokumentált, akik szigorúan az ő módszerét követték. Mások szerint dr. Jónás egész egyszerűen őrült, és a módszere túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Mindenesetre feleségével 11 egészséges gyermeket nemzettek, természetesen a doktor által kitalált módszer segítségével.

Az Ericsson-módszer

A Dr. Ronald Ericsson orvos által kitalált eljárás azon a feltevésen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek lassabban úsznak, mint az Y kromoszómát tartalmazók. Kísérletei során egy speciális oldat segítségével szétválasztotta a "fiúkat" a "lányoktól", majd a kívánt mintával mesterségesen termékenyítette meg a nőt. A doktor szerint 70-80 százalékos hatékonyságú az eljárás, de a módszer követőinek számításba kell venniük, hogy a spermiumok úszási sebessége több dologtól is függ.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Előre elvégzett genetikai diagnosztika

Az egyszerűbb nevén PGD egy rendkívül ellentmondásos módszer, és messze a legdrágább technika, amit igénybe vehetünk. Nem elég, hogy próbálkozásonként több tízezer dollárba kerül, de a legtöbb országban illegális is. Eredetileg a születési rendellenességek kikerülésére dolgozták ki ezt az eljárást, melynek lényege, hogy a petét egy petricsészében mesterségesen megtermékenyítik, majd a kis életkezdeményt néhány napig növekedni hagyják. Ezután az orvos teszteli a zigótákat, kideríti, hogy milyen neműek, és a megfelelő embriót beülteti az anya méhébe. A nem megfelelő nemű életkezdeményeket pedig hagyják meghalni.

Persze az sem garantált, hogy a beültetett zigóta megtapad, és életben marad, ahogyan az sem, hogy a petricsészében egyáltalán lesznek kívánt nemű utódok. Az életben maradt és az anya méhében kifejlődött babák azonban - az orvos szerint - 99 százalékos valószínűséggel a hőn áhított neműek lesznek. Az eljárást a legtöbben erkölcstelennek, természetellenesnek és kegyetlennek minősítik, ráadásul az sem biztos, hogy az így kiválogatott nemű utód egyáltalán életben marad és megszülethet.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Kínai fogamzásnaptár

Annak ellenére, hogy egyesek esküsznek rá, hogy a kínai fogamzásnaptár 99 százalékos pontosságú - amelyet nem mellesleg egy ősi sírban találtak -, még nem biztos, hogy működik. Sőt. A hívei ráadásul abban is hisznek, hogy szellemek segítik a leendő szülőket a megfelelő nemű baba nemzésében a naptár mellett.

A módszer lényege egyébként egyszerű: a táblázat segítségével kiszámítható, hogy az anya életkora és a fogantatás hónapja alapján kisfiú vagy kislány várható. A siker aránya azonban csupán 50 százalék - ezt a szintet pedig, valljuk be, mindenféle módszer nélkül is el lehet érni, hiszen szellemek és naptár nélkül is biztos, hogy a csecsemő vagy csak fiú lesz vagy csak lány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.