húsvét 2014 recept húsvét főzés desszert főétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkápráztatnád a családodat vagy vendégeidet húsvétkor, vagy egyszerűen a sonka és tojás kettősét unod, és valami izgalmasabb menüt tervezel? Íme néhány hagyományos, mégis formabontó recept az ünnepre.

Póréhagymaleves sajthabbal

Hozzávalók:

- 150 g leveles tészta
- 2 tojás
- 40 g húsos szalonna
- 1 babérlevél
- liszt
- fél teáskanál őrölt bors
- másfél kg póréhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 300 ml vermut
- 700 ml zöldségleves alaplé
- 50 g parmezán
- 300 ml tejszín
- só
- bors

Thinkstock
Thinkstock

Simítsd ki a leveles tésztalapokat, szépen egymás mellé, majd vágj belőlük 30x20 cm-es téglalapokat. Válaszd szét a tojásokat, a sárgáját egyelőre tedd a hűtőbe. A szalonnát vágd apró kockákra, a babérlevelet törd össze. Vedd a tésztatéglalapok felét, és kend meg őket tojásfehérjével, majd szórj rájuk szalonnát és őrölt babért. Helyezd rájuk a maradék tésztalapokat, és egy nyújtófával préseld össze ezeket. A töltött tészták tetejét is kend be tojásfehérjével, majd szórd meg borssal. Derelyevágóval vagdald a lapokat vékony szeletekre, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 220 °C-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Ezalatt hámozd meg a póréhagymákat, a fehér és a világoszöld részüket vágd apróra. Egy edényben forrósíts fel vajat, és ezen dinszteld meg a hagymát, ha már üveges, öntsd fel a vermuttal, és főzd néhány percig. Ezután öntsd hozzá a levesalapot, és főzd még 15 percig, majd botmixerrel pürésítsd nagyon finomra. Keverd el a tejszínt a tojássárgájával és a reszelt sajttal - ez lesz a hab. Tálalás előtt a sajthabból szaggass galuskákat a forró levesbe, sózd, borsozd, és szalonnás stanglikkal kínáld.

Szólj bele! Hogyan készültök a húsvétra? Mit kapnak a locsolók? :)



Tojással töltött vagdalt

Hozzávalók:

- 2 zsemle
- tej
- 750 g darált hús
- 1 vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- só
- bors
- 1/2 teáskanál majoránna
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 50 g felkockázott szalonna
- 2,5 dl sör
- 2 keményre főtt tojás

Thinkstock
Thinkstock

A zsemléket áztasd tejbe, ha megszívták magukat, óvatosan nyomkodd ki, és gyúrd össze a darált hússal. A hagymát kockázd fel, pirítsd üvegesre a felforrósított vajon, majd ezt is keverd a húsmasszához. Sózd, borsozd, fűszerezd majoránnával, petrezselyemmel, fokhagymával, keverd össze alaposan. A fasírtalapot terítsd egyenesen egy sima felületre, tedd a közepére a főtt tojást, és szépen formáld a tojás köré a masszát, majd az egészet tedd egy kiolajozott sütőformába, és igazgasd el. Teríts a tetejére szalonnaszeleteket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig süsd. Sütés közben a vagdaltat locsold meg időnként sörrel. Krumplipürével és friss salátával tálald a vékony szeletekre vágott vagdaltat.

Húsvéti csirkesült

Hozzávalók:

- 1,5 kilós csirke
- só
- bors
- 3 szál kakukkfű
- 12 kis burgonya
- 3 közepes vöröshagyma
- 12 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 350 g sárgarépa
- 4 szelet szalonna
- 150 ml húsleves
- 1 citrom

Thinkstock
Thinkstock

A csirkét kívül-belül dörzsöld be sóval és borssal. A hasüregbe helyezz kakukkfűágakat, majd helyezd a csirkét a mellével felfelé egy nagyobb tepsibe. Hámozd meg a krumplit, a fokhagymát és a hagymát, ez utóbbit vágd 4-6 darabra, öntsd le olajjal, sózd és borsozd ezeket, majd halmozd a csirke köré a tepsibe. Hámozd meg a répákat, majd négyesével csavard ezeket egy-egy szelet szalonnába, és tedd ezt is a tepsibe. Told a csirkét 200 °C-ra előmelegített sütőbe, majd süsd körülbelül 1,5 órán keresztül, a zöldségköretet néha megforgatva, a húst a húslével többször meglocsolva. A sütési idő letelte előtt 10 perccel vágd félbe a citromot, és a levét facsard a húsra és a köretre.

Spenótos palacsinta

Hozzávalók:

- 125 ml tej
- 2 tojás
- 100 g liszt
- só
- bors
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 450 g friss spenót
- 100 ml tejszín
- szerecsendió
- 7 evőkanál olaj
- 200 g reszelt gouda sajt
- 2 csomó retek
- fél csomó petrezselyem
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 teáskanál cukor

Thinkstock
Thinkstock

A palacsintához a tejet, a tojásokat, a lisztet és sót egy magas falú edényben keverd össze kézimixerrel, majd hagyd pihenni 10 percig. Kockázd fel a hagymát és a fokhagymát, majd vajon dinszteld üvegesre, hámozd meg, aprítsd fel a spenótot, majd egy percig pirítsd meg a hagymán. Öntsd fel tejszínnel, fűszerezd sóval, borssal és őrölt szerecsendióval, kevergesd néhány percig, majd vedd le a tűzről, és tedd félre. A tésztából kevés olajon süss 8 palacsintát, majd tedd őket egy tálra, tegyél a közepükbe a párolt spenótból, és tekerd össze. A feltekert palacsintákat tedd egy sütőformába, szórd meg reszelt sajttal, és 180 °C-ra melegített sütőben süsd körülbelül 30 percig. Közben tisztítsd meg a retket, és szeleteld fel, szórd meg petrezselyemzölddel. A fehérborecetet keverd össze cukorral, sóval, borssal és 4 evőkanál olajjal, keverd össze, majd öntsd a retekszeletekre. Tálalásnál a palacsinták mellé ebből a reteksalátából szedj!

Tojáslikőrös szelet

Hozzávalók:

- 6 tojásfehérje
- só
- 180 g cukor
- 6 tojássárgája
- 90 g liszt
- másfél evőkanál kakaó
- 2 evőkanál keményítő
- 3 teáskanál sütőpor
- 250 g aprított mogyoró
- 250 g áfonya- vagy más kompót
- 600 ml tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag habfixáló
- 150 ml tojáslikőr
- 5 evőkanál csokireszelék

Thinkstock
Thinkstock

A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és utána még legalább 3 percig habosítsd. Verd fel a tojássárgáját is, majd keverd hozzá óvatosan, hogy a fehérje össze ne törjön. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a kakaót, a keményítőt, a sütőport és az aprított mogyorót, majd ügyesen keverd el a tojással. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd öntsd rá a masszát. Told a tepsit a forró sütőbe, és a második sínen süsd a süteményt 18-20 percig, majd hagyd kihűlni, és locsold meg a kompóttal. A tejszínt vaníliás cukorral és a habfixálóval verd kemény habbá. Egy evőkanál segítségével halmozd a tejszínhabot egyenletesen a süteményre, majd öntözd meg a tojáslikőrrel, és díszítsd csokireszelékkel.

Tudj meg minden fontosat már a hírfolyamodból! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.