Lakást szeretnél? Erre számíts 2014-ben

Forrás: Thinkstock -
a nap cikke ingatlan értékelés elemzés 2014 ingatlan értékesítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ingatlanosok optimisták, de tény, hogy a mostani kamatkörnyezetben a betéteknél sokkal jobb hozamot biztosíthat a bérbeadás. Kérdés, hogy az ingatlanárak hogyan alakulnak 2014-ben.

A Duna House szerint 2013-ban a válság kezdete óta a legalacsonyabb volt az ingatlanpiaci forgalom, eközben az Otthon Centrum a tavalyit már az olvadás évének nevezte év eleji jelentésében.

Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója úgy véli, a jelzáloghitelek 10 százalékkal bővülhetnek 2014-ben a tavalyihoz képest. Több banknál általánossá válhat a hosszabb kamatperiódus, amivel az adósok hosszabb időre „bebetonozhatják” az alacsony kamatot. Az átlagos hitelnagyság azonban csak abban az esetben változna érdemben, ha a lakásárak is emelkednének, de erre 2014-ben egyelőre nem lehet számítani. A Duna House szintén úgy látja, hogy idén a vásárlóknak áll a piac. Ők is számítanak ugyan növekedésre, de az még aligha lesz az, ami felfelé húzná az árakat.

Forrás: Thinkstock

A helyzet most

Az alacsony ingatlanárak és az olcsóbb, kedvező feltételekkel igényelhető hitel ritkán jár együtt a piacokon, így kivételes helyzet a mostani – állítják éves elemzéseikben a nagy ingatlanirodák szakértői. Ebből adódik, hogy azok is az „olcsó pénzhez” folyamodnak, akik egyébként egyáltalán nem, vagy készpénzes vásárláson gondolkodtak. Nem csoda, az ingatlan befektetésként is egyre jobb: a bérbeadás 20-30 százalékkal többet hoz a bankbetéteknél.

Devizahitelesek: átformálják a lakáspiacot

A jegybanki becslés alapján 30 százalékos lehet azoknak az adósoknak az aránya, akiknek ingatlana a rá terhelt hitelnél kisebb értékű. Közülük nagyon sokan szívesen menekülnének – hajlandóak lennének eladni ingatlanukat, ha nem marad a nyakukon további hitel. Az adósmentésnek tehát lehet egy olyan „mellékhatása” a jövőben, hogy a piacra rengeteg ingatlan zúdul, ami további áresést hozhat.

Remények

Egy ideje szó van már a félszocpol bevezetéséről és a támogatási összegek emeléséről. Emellett régóta szó van az új lakások áfájának a mérsékléséről, esetleg eltörléséről is. Egy ilyen intézkedéssel újra erőre kaphat a - mostanra lényegében megszűnt – újlakáspiac, ismét beindulhatnának a beruházások és újjáéledhetne az építőipar, ami nemcsak új munkahelyeket, de komoly adóbevételeket is hozhatna az államkasszába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.