nyári szünet egyedül lakás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak szülők, akik nyári táborba adják a gyerekeiket, másoknak viszont – akár anyagi, akár más természetű dolgok miatt – nincs ilyenre lehetősége. Ilyenkor általában otthon maradnak a lurkók egyedül, vagy ha szerencsénk van, a nagyobb testvérrel. De otthon is sok veszély leselkedik a gyerekekre. Összeszedtük a legjellemzőbbeket.

Szakértők szerint egy gyereket tízéves kora előtt nem szabadna otthon hagyni egyedül, mégis sok szülő kényszerül erre a megoldásra. Ennél idősebbeket már valamivel bátrabban hagyhatunk egy időre szülői felügyelet nélkül – azonban ez sem a legjobb megoldás.

Forrás: Thinkstock

Mégis mit csinál egy gyerek otthon?

Gondoljunk csak bele: a gyerek felkel reggel, megreggelizik – jó esetben az általunk kikészített ennivalót fogyasztja el. Kevésbé jó esetben magának készít valami finomat – előkerülnek a hűtőből az ételek, és persze a kés is... Nem nehéz belegondolni, milyen veszélyeknek van kitéve egy kisgyerek már ebben a pillanatban is. A reggeli elfogyasztása után néhány órát még viszonylag zökkenőmentesen el tudja magát foglalni – rajzol, anyu, apu szekrényében kutakodik, öltözködik, illegeti magát a tükör előtt, mesét néz, vagy a számítógépen, tableten játszik. Tegyük fel, gyorsan eltelik a délelőtt, jöhet az ebéd. Ezt – ha még készen is van és ki is van adagolva – meg kell melegíteni. Mikró, tűzhely bekapcsolása, melegítés… És ebéd után? Jön az unalom, a szenvedés – hacsak nincs a házban egy szintén unatkozó kisgyerek, akivel alkalomadtán közösen lehet játszani.

Tünde, 39 éves

Egy tizenegy éves fiam van és egy hétéves lányom. A férjemnek és nekem is olyan munkahelyünk van, ahonnan nem lehet csak úgy hetekre eltűnni, csak azért, mert nyár van. Táborokra – két gyerekkel – egyszerűen nincs pénzünk, a gyerekek nagyszülei pedig már nem élnek. Nincs más választásunk: otthon hagyjuk a két gyereket. Persze, ilyenkor a frász kerülget minden percben, rémeket látok egész nap, dolgozni is alig tudok. Minden órában telefonálunk – vagy én hívom őket, vagy ők hívnak engem. A lelkükre van kötve: nem nyithatják ki az ajtót, és a távollétünkben nem is mehetnek ki a lakásból. A szívem szakad meg már ettől is, kint 35 fok, ők pedig a szobában számítógépeznek egész nap. Az egész nyár egy folyamatos rettegés.
Forrás: Thinkstock

Hogyan segíthetünk a helyzeten?

Először is fontos leszögezni, hogy ha tehetjük, soha ne hagyjuk otthon a gyereket, gyerekeket egyedül. Ha mégsincs semmilyen más megoldás, akkor feltétlenül beszéljük át vele a következőket:

1. Tanítsuk meg nyitni-zárni az ajtót - nagyon balesetveszélyes dolog bezárni a lakásba bárkit is –, soha nem tudhatjuk, mikor kell hirtelen „kimenekülni”.

2. Soha, semmilyen körülmények között ne nyisson ajtót idegeneknek.

3. Legyen folyamatos kapcsolatban a szülőkkel – akár óránként telefonáljon, vagy hívjuk őt fel mi, hogy meggyőződjünk arról, minden rendben van.

4. Mondjuk el neki, hogy milyen veszélyek leselkednek rá a háztartási gépek használatát illetően – például, hogy vizes kézzel semmiképpen se nyúljon elektromos készülékhez és soha ne szárítson hajat a fürdőkádban.

5. Tanítsuk meg arra, hogy amit elkezdett, legyen az bármi, fejezze be. Különösen a kisebb gyerekekre jellemző, hogy belefognak egy adott tevékenységbe, de hirtelen valami más eltereli a figyelmüket. Gondoljunk csak bele: éppen melegíti magának az ebédet, ám a tévében látott képsorok több órára lekötik a figyelmét. Vagy a nyári nagy melegben egy kádfürdővel hűsölne, de a vízcsap megnyitása után valami mással kezd el foglalkozni.

6. Ha már nagyobb a gyerek és pénzt adunk neki, hogy alkalomadtán ehessen egy fagyit, meséljünk neki a pénz értékéről, és soha ne adjunk neki nagyobb összeget. Nemcsak azért, mert meggondolatlanul elkölti, hanem azért, mert sokan kifigyelhetik és akár erőszakkal elvehetik tőle.

7. Jó dolog, ha ő maga (akár a mi segítségünkkel) strukturálja a saját időrendjét. Érdemes szabályozni, mennyi időt tölthet a gép előtt, hívjuk fel a figyelmét a veszélyes tartalmakra. Akár listát is készíthetünk neki, mi az, amit aznap feltétlenül el kell végeznie – adjunk számára feladatokat. Ezzel az idő is telik és hasznos segítségnek érzi magát napközben.

8. Mindenképpen tanítsuk meg számára a rendőrség (107), a tűzoltóság (105) és a mentők (104) telefonszámát, soha nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség!

Forrás: Thinkstock

Túlságosan sok a „kulcsos gyerek”

A szülők szervezetei évek óta figyelmeztetnek arra, hogy több százezer „kulcsos gyermek” cselleng az utcákon a szünetben, mert szüleik dolgoznak, és nincsenek olyan rokonaik, akik vigyázni tudnának rájuk. A nagyobb gyerekek – akik szülői engedéllyel már elhagyhatják a lakást – nagymértékben ki vannak téve az utcai zaklatásnak. Magyarországon nincs olyan gyermek, akivel ez nem fordult volna elő. Ráadásul ezek a gyerekek könnyebben keveredhetnek idegen gyerekek közé, akár „rossz társaságba”, így megnő a veszélye a droghasználatnak is.

A rokonok is veszélyesek lehetnek

Bár többnyire az idegenektől féltjük a gyerekeket, az ismerősök, rokonok is veszélyt jelenthetnek. A pszichológus szerint a legtöbb esetben ugyanis nem idegenek, hanem saját családtagjaik, rokonaik azok, akik bántalmazzák, zaklatják a rájuk bízott gyerekeket. A gyerekkori abúzusról szóló cikkünkben bővebben is olvashatsz erről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.