szénhidrátcsökkentett cukorbetegség keksz tészta diabétesz kenyér fogyókúra sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre többször találkozunk a szénhidrátcsökkentett kifejezéssel az áruházak polcain, ha a kenyerek, tészták, sütemények, vagyis a liszttel készült termékek között válogatunk. De mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

A magyar lakosság nagy része súlyproblémákkal küzd, ami pedig számos betegség kiváltó oka lehet – így többek között a magas vérnyomásért, a diabéteszért, a különböző légzőrendszeri betegségekért is a túlsúly lehet a felelős. Az elhízás okai között tartjuk számon a mozgásszegény életmódot illetve a túlzott zsír-, só- és szénhidrátbevitelt.

Forrás: Thinkstock

Te mit eszel egy nap?

A magyar konyha rengeteg tésztás, lisztes dolgot tartalmaz: reggelire általában péksüteményt vagy szendvicset fogyasztunk, ebédre a legtöbbször tésztát, panírozott húsokat eszünk, míg vacsorára szintén előkerül a kenyér. Ha csak ezt az egy napi étkezést nézzük, abból is látszik, sajnos túl sok kenyeret, lisztes terméket eszünk. Az egészséges életmód azonban megkövetelné, hogy mindenből annyi mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe, amennyire annak szüksége van és ne többet. Ebben segítenek például a különböző szénhidrátcsökkentett termékek.

Életmódváltásra fel!

A technikai fejlődéseknek és a folyamatos kutatásoknak köszönhetően ma már számos boltban több márka közül válogathatunk a különböző szénhidrátcsökkentett termékek – kenyerek, kalácsok, száraztészták, sütemények, kekszek – közül is. Ezek a termékek - speciális összetételüknek köszönhetően - körülbelül harminc százalékkal alacsonyabb szénhidráttartalommal, valamint magas fehérje- és élelmirost-tartalommal rendelkeznek. Ezeken túl további előnyük, hogy fogyasztásuk során csak lassan emelik meg a szervezet vércukorszintjét, így fogyókúrába és diabéteszes étrendbe is biztonsággal illeszthetők.

Forrás: Thinkstock

Süss magad szénhidrátcsökkentett kenyeret!

Hozzávalók: 35 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék, 5 dkg BL80-as kenyérliszt, 5 dkg zabpehelyliszt, 1 evőkanál búzasikér, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 3-4 dl víz, 1 teáskanál só, ízlés szerint magok

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sóval és az ízlés szerint összeválogatott magokkal, majd az élesztőt belemorzsoljuk és hozzáöntjük az olívaolajat és a vizet. Ezután összedagasztjuk közepesen lágy tésztává, majd 1 órán át meleg helyen kelesztjük. A kelesztés után összegyúrjuk ismét, majd a kenyérformába tesszük és 1 órán keresztül kelesztjük. Sütés előtt érdemes a tetejét bevagdosni, hogy még étvágygerjesztőbb legyen a végeredmény, majd a legkisebb sütési fokozaton készre sütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.