Íme, az igazság a szénhidrátcsökkentett termékekről

2014.12.01. 22:50

Manapság egyre többször találkozunk a szénhidrátcsökkentett kifejezéssel az áruházak polcain, ha a kenyerek, tészták, sütemények, vagyis a liszttel készült termékek között válogatunk. De mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

A magyar lakosság nagy része súlyproblémákkal küzd, ami pedig számos betegség kiváltó oka lehet – így többek között a magas vérnyomásért, a diabéteszért, a különböző légzőrendszeri betegségekért is a túlsúly lehet a felelős. Az elhízás okai között tartjuk számon a mozgásszegény életmódot illetve a túlzott zsír-, só- és szénhidrátbevitelt.

Forrás: Thinkstock

Te mit eszel egy nap?

A magyar konyha rengeteg tésztás, lisztes dolgot tartalmaz: reggelire általában péksüteményt vagy szendvicset fogyasztunk, ebédre a legtöbbször tésztát, panírozott húsokat eszünk, míg vacsorára szintén előkerül a kenyér. Ha csak ezt az egy napi étkezést nézzük, abból is látszik, sajnos túl sok kenyeret, lisztes terméket eszünk. Az egészséges életmód azonban megkövetelné, hogy mindenből annyi mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe, amennyire annak szüksége van és ne többet. Ebben segítenek például a különböző szénhidrátcsökkentett termékek.

Életmódváltásra fel!

A technikai fejlődéseknek és a folyamatos kutatásoknak köszönhetően ma már számos boltban több márka közül válogathatunk a különböző szénhidrátcsökkentett termékek – kenyerek, kalácsok, száraztészták, sütemények, kekszek – közül is. Ezek a termékek - speciális összetételüknek köszönhetően - körülbelül harminc százalékkal alacsonyabb szénhidráttartalommal, valamint magas fehérje- és élelmirost-tartalommal rendelkeznek. Ezeken túl további előnyük, hogy fogyasztásuk során csak lassan emelik meg a szervezet vércukorszintjét, így fogyókúrába és diabéteszes étrendbe is biztonsággal illeszthetők.

Forrás: Thinkstock
Süss magad szénhidrátcsökkentett kenyeret!

Hozzávalók: 35 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék, 5 dkg BL80-as kenyérliszt, 5 dkg zabpehelyliszt, 1 evőkanál búzasikér, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 3-4 dl víz, 1 teáskanál só, ízlés szerint magok

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sóval és az ízlés szerint összeválogatott magokkal, majd az élesztőt belemorzsoljuk és hozzáöntjük az olívaolajat és a vizet. Ezután összedagasztjuk közepesen lágy tésztává, majd 1 órán át meleg helyen kelesztjük. A kelesztés után összegyúrjuk ismét, majd a kenyérformába tesszük és 1 órán keresztül kelesztjük. Sütés előtt érdemes a tetejét bevagdosni, hogy még étvágygerjesztőbb legyen a végeredmény, majd a legkisebb sütési fokozaton készre sütjük.

 

 

diabéteszkeksztésztaszénhidrátcsökkentettfogyókúrakenyércukorbetegségsütemény