Könnyen megromolhat a hercegi család boldogsága - Vajon Katalin hercegné tisztában van a rá váró nehézségekkel?

Katalin2015 Katalin hercegné Vilmos herceg testvérféltékenység György herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb hírek szerint április vége helyett akár már ezen vagy a jövő héten is világra jöhet a legkisebb királyi csemete, megszületik Katalin hercegné és Vilmos herceg második gyermeke. A kis György tehát hamarosan új játszópajtást kap. Csak remélni tudjuk, hogy a királyi pár idejében felkészítette elsőszülött gyermekét az új jövevény érkezésére, a testvérféltékenység ugyanis könnyen megmérgezheti a család boldogságát.

Játszótárs helyett bőgőmasina

A gyerkőcök általában kimondottan örülnek az új családtag érkezésének, visszaszámolják a napokat, figyelik édesanyjuk növekvő pocakját, és előre eltervezik, milyen közös kalandokat fognak jövendőbeli játszópajtásukkal átélni. Aztán egyik napról a másikra a nagy pocak eltűnik, megérkezik a várva várt pajtás. Vagyis nem egészen. A csintalan játszótárs helyett a nagyobbik lurkó egy pólyába bugyolált síró-rívó csöppséggel szembesül, akivel túl sok közös kalandot – legalábbis kezdetben – nem nagyon fog átélni.

Forrás: Thinkstock

Az elsőszülöttet ért hidegzuhany pedig csak tovább fokozódik: bizony szülei sem nagyon kárpótolják a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen minden idejüket az új bőgőmasinával töltik.
Bár a testvérféltékenység a nagyobb gyerekeknél is megjelenhet, a vágy, hogy a szülői szeretetet kizárólagosan birtokolják, a kisebbekre sokkal jellemzőbb. Ezt a törekvésüket apró korban még nemigen tudják megfogalmazni, így más úton juttatják a szülők tudtára. Az elhanyagoltság érzete miatt van, hogy a nagyobb testvér „visszafejlődik", azaz megpróbálja az újszülött viselkedését utánozni, de az is előfordulhat, hogy újra elkezd bepisilni, vagy visszaszokik a cumisüvegre, így próbálva meg magára irányítani a család figyelmét. Hogy mit tehetnek a második babát váró szülők? Annak érdekében, hogy az egész család számára nyugodtabb legyen a pici megérkezése, érdemes a nagyobb testvért megfelelően felkészíteni a kistestvér születésére.

Vajon a kis jövevény letaszítja-e trónjáról testvérét, György herceget? A gyermekek életének alakulását bizony nagyban befolyásolja születési sorrendjük, utánajártunk hát, milyen sors vár Katalin hercegné és Vilmos herceg hamarosan világra jövő másodszülött gyermekére.

Forrás: Thinkstock

Időben közöld a hírt!

Amikor a várandósságnak már látható jelei vannak, a növekvő pocakodról valószínűleg a lurkó magától is elkezd majd érdeklődni. Fontos, hogy mindig légy őszinte hozzá, ne ígérd neki, hogy a baba érkezésével semmi nem fog változni, mert ez nem igaz. Próbáld neki elmagyarázni, hogy az új kistestvér érkezése, főleg a kezdeti időkben sok időt és figyelmet kíván majd. Bátorítsd, hogy segítsen az előkészületekben: engedd, hogy segítsen berendezni a kisbaba jövendőbeli szobáját, vagy vidd magaddal, amikor az érkező kistestvérének vásárolsz.

Emlékezzetek együtt!

Emlékeztesd rá a nagyobbik gyerkőcöt, hogy bizony egyszer ő is volt kisbaba, és az ő születését is ugyanilyen izgalommal, boldogsággal vártátok. Nézegessétek kicsit a családi fotóalbumot, és mesélj kedves történeteket az ő életének első éveiről.

Forrás: Thinkstock

Beszélgessetek!

Bármennyire is igyekeztél a felkészítéssel, a baba világrajövetele után mégis előfordulhat, hogy a nagyobbik testvérből keserű érzések törnek elő. Ha esetleg azt vágja a fejetekhez, hogy a kicsit küldjétek vissza a kórházba, véletlenül se szidd le! Természetesen tisztázni kell vele, hogy a kisbaba is a család teljes értékű tagja, és sehova sem fog menni. Magyarázd el neki azt is, hogy megérted, ha haragszik a kicsire, de semmiképpen nem szabad bántania, vagy akár kiabálnia vele. Ezután mindenképpen ölelgesd, puszilgasd meg, és mondd el neki, mennyire nagyon szereted. Ha viszont kedvesen, segítőkészen bánik a kicsivel, mindenképpen éreztesd vele, mennyire büszke vagy rá.

Katalin hercegné az édesanyját is kitiltotta a szülőszobából. Vilmos és Katalin úgy döntöttek, második gyermekük születésénél nem lehet ott sem a kismama édesanyja, sem pedig a testvére. Hogy miért? Egy korábbi cikkünkből megtudhatod!

Fontos a kettesben töltött idő

Bármennyire is elfoglalt vagy a kicsi baba gondozásával, próbálj meg mindennap valamennyi időt kizárólag a nagyobbik gyerkőccel tölteni. Fontos, hogy érezze kicsit az osztatlan figyelmedet: játsszatok, mesélj neki, vagy csak beszéljétek meg az aznapi történéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.