Megdöbbentő! Nemet váltott az ötéves gyermek - kislányból kisfiú lett

gyerekek szexualitás transzneműség gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jacob, az ötéves kisfiú annak idején Miának született, egy Massachusettsben élő család három lánya közül másodikként. A kislány meghökkentő története hároméves korában kezdődött, amikor bejelentette a családjának, hogy nemet szeretne váltani: ő valójában kisfiúnak érzi magát. 

De vajon egy alig páréves gyermek valóban tud egy ilyen kényes kérdésben felelős döntést hozni? A Daily Mailen megjelent történet hátterét Győri Szilvia szexuálpszichológussal, a Life.hu szakértőjével boncolgattuk.

Jacob (a kép jobb szélén) még kislányként, testvéreivel Forrás: Facebook/Mimi Lemay

A szülők elmondása szerint Mia már egészen kicsi korától fogva elutasította saját nemét, lányos ruhái helyett legszívesebben egy kék, kutyás pulóvert hordott, és játszani is csak fiús játékokkal volt hajlandó. Ebből azonban akkor még nem vontak le messzemenő következtetéseket, a szülők reménykedtek, hogy kicsi lányuknál ez csak egy múló hóbort, nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget.

Kislány vagy kisfiú?

Győri Szilvia szexuálpszichológus szerint a pszichoszexuális fejlődés alapját az adja, hogy felismerjük és elfogadjuk a saját biológiai nemünkkel való azonosságunkat, ami a szexuális identitásunk. „Olyan 2-3 éves korban, ahogy a beszéd kialakul, meg lehet figyelni a gyerekeknél, hogy kisfiúnak vagy kislánynak nevezik magukat, vagy akár azt is tudják, hogy a lányoknak puncijuk, a fiúknak fütyijük van (ez inkább 3 éves kortól jön elő). Ezeket az információkat a környezetükből gyűjtik be, elsősorban a szülőktől és a nagyobb testvérektől, ha vannak, a tágabb családtól, de akár a kortárs csoporttól is (játszótér, bölcsi)."

Mia viselkedése nem változott, a szülök nem tehettek mást, szépen lassan próbáltak megbarátkozni a helyzettel. Az édesanya Mia ötödik születésnapján a család körében be is jelentette, hogy nem harcol többé lánya, azaz fia akarata ellen, megengedi, hogy rövid haja legyen, és az otthonukban fiús ruhákban járjon, fiúként viselkedjen.

Jacob (jobbra) már kiskorában is fúként szeretett öltözködni, míg szülei lány ruhákat adtak rá Forrás: Facebook/Mimi Lemay

Bár ezzel a bejelentéssel az otthoni helyzet normalizálódott, azaz Mia nővére már nem cukkolta többé testvérét azzal, hogy ne tegyen úgy, mintha fiú lenne, az iskolában továbbra sem volt könnyű dolga a kislánynak. A gyerekek sokszor kegyetlenek tudnak lenni, Mia ezt a saját bőrén is megtapasztalta: rengeteget csúfolták és sokszor kinevették kinézete miatt. A szülők hamarosan belátták, hogy ez nem mehet így tovább, lépniük kell valamit. Megmutattak gyermeküknek egy transznemű fiúról szóló filmet, és feltették neki a nagy kérdést: valóban erre vágyik ő is? Mindenki előtt nyilvánosan fel szeretné vállalni, hogy ő valójában nem lány, hanem fiú? Mia igennel felelt, a szülők pedig döntésre jutottak.

A Life.hu szakértőjének kételyei

"Mivel egy gyerek a nemiség kapcsán a környezet által közvetített információkra, értékrendekre reagál, felmerül bennem a kérdés, hogy lehetséges-e, hogy ezt a kislányt igazából fiúnak várták? Vagy a szülőkön kívül a közvetlen környezetében van-e olyan ember, aki a férfiakat becsüli, a nőket pedig kevésbé? A szülők és a közvetlen környezet tükrében is érezheti jól magát az a kislány fiúszerepben, hiszen így meg tud felelni az elvárásoknak, és nem generál konfliktusokat a családon belül, ezzel együtt pedig úgy érezheti, hogy jobban szeretik őt, ami egy kisgyerek számára kiemelkedően fontos."

Onnantól kezdve a kislányt nyilvánosan is Jacobnak kezdték el hívni, és átíratták egy másik iskolába, ahol már fiúként mutatták be társainak. Legnagyobb megdöbbenésükre pedig azt tapasztalták, hogy a változás hatására Jacob egész személyisége megváltozott. Az addig félénk, zárkózott gyermekük teljesen kinyílt, barátokra talált, és egyre több dolog kezdte érdekelni a világban.

Jacob (balra) már kisfiúként, rövid hajjal Forrás: Facebook/Mimi Lemay

Végleges döntés?

Győri Szilvia szerint: "A téves szexuális azonosulás folyamata olyan 4-6 éves korig visszafordítható, később azonban már nagy nehézségekbe ütközik. A szexuális identitás az én-struktúra része, ami a személyiség alapját képezi"

A szülők úgy gondolják, jól döntöttek, és bíznak benne, hogy a fiukra olyan jövő vár, amelyben a transzneműeket befogadják, és semmilyen negatív megkülönböztetés nem fogja majd érni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.