A te vállalkozásodban ki a főnök? És ki a vezető?

Forrás: Thinkstock -
tanácsadás vezető vállalkozás főnök
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt a kérdést, hogy "Ki a vezető?", nagyon sokszor szegeztem kis, közepes illetve nagy cégek vezetőinek. A legkülönfélébb válaszok születtek: "A vezető az, aki a legmotiváltabb a cégben"-től a "Az a vezető, aki segít a munkatársak problémáit megoldani"-ig. Minden csoportban kell lennie vezetőnek, legyen szó bármilyen játékról, sportról, vagy egy cégről, aki nélkül a csoport megbénulna és mozgásképtelenné válna.

A vezető fő ismérve, hogy ő az a személy a cégben, aki a munkát elvégezteti a munkatársakkal, azaz a kiadott munkát készen visszakapja. Nem megcsinálja a munkatárs helyett. Nem kitolja a határidőt, ha az nem lett kész. Nem nyugszik bele a „nem-teljesítésbe", hanem: eléri, hogy az emberek elvégezzék a munkát! Sőt, tovább menve ezen a gondolatmeneten, felmerül egy újabb kérdés: ha csak 60-70 % -ban tudja mindezt elérni, akkor a maradék 30-40 %-ban vezető volt -e, vagy nem?

Forrás: Thinkstock

Sajnos a válasz: Nem. Képzeld el a következőt: ott ülsz a fogorvosi székben és a doktor a következőt mondja: „Az igazság az, hogy most ki fogom fúrni a fogát, de tudja nem teljesen tartom kézben ezt a dolgot. A múltkor átfúrtam egy ember álkapcsát, egy másiknak pedig olyan lyukat fúrtam a fogába, amit nem kellett volna. De nyugodjon meg, csak 30-40 %-ban esik meg velem ilyen, ugyanis 60-70 % -ban biztonságosan végzem a munkám."Hogyan éreznéd magát a fogorvosi székben, ha ezt hallanád? Valószínűleg felpattannál, és elrohannál. Most képzeld magad a következő helyzetbe: itt vannak az tr munkatársaid, és te csak 60-70 %-ban éred el a kívánt eredményt, mint vezető. Tehát csak 60-70 %-ban uralod a munkádat.

Pilát Gábor

Szakmám szerint az elmúlt húsz évben közel 13 000 embernek tartottam értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeket, és már a kezdetektől azt figyeltem meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók.

Létezik egy mondás, amit gyakran emlegetnek a különböző küzdősportokat oktató edzők. Train hard, fight easy – Edzél keményen, harcolj könnyedén!

Hiszem, hogy ez az igazság az élet legkülönbözőbb területeire is igaz. A cégvezetésre is. Tanulj és gyakorolj sokat és vedd könnyen az akadályokat. A profizmus sajnos nem valósul meg csupán attól, hogy valaki hangot ad reményeinek. Ezért megszenvednek. A színész, a táncos, az író, a sebész, mind. A cégvezető szintén.
www.pilatgabor.hu

A kőműves, a burkoló, a szobafestő, az ingatlan referens, ezek szakmák. Éppen ezért mindegyiknek megvan vagy meg lehet a saját selejtje. A vezető szintén egy szakma, így ennek is megvan a saját selejtje. Természetesen az is selejt, ha nem a megfelelő embert vesszük fel a kívánt posztra, vagy nem tűzünk ki jó célokat, esetleg nem motiváljuk megfelelően a munkatársat, de a legnagyobb selejtet akkor állítjuk elő, amikor nem kapjuk vissza 100%-ban a kiadott munkát. Ugyanis ez a vezető legfőbb ismérve, képes-e úgy kiadni a feladatot, hogy azt maradéktalanul teljesítsék.
Nem biztos, hogy a legjobb értékesítőből lesz a legjobb értékesítési vezető. Pedig ő volta földkerekség legjobb eladója.

Azon a poszton a sok eladott termék vagy szolgáltatás volt a cél, vezetőként pedig az, hogy az értékesítők sokat adjanak el ezekből. Ehhez kétségtelenül más kvalitásokra van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.