Roberto konyhája: ínycsiklandozó currys csirkeleves

Forrás: robertokonyhaja.reblog.hu -
Roberto konyhája csirke leves recept curry
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába van meleg, számomra elmaradhatatlan egy jó tányér forró leves. Szerencsére a vendégeim is tudják, hogy a melegben sokszor jótékonyabban hat egy forró leves, mint egy hatalmas rántott hús. Ez a leves mindamellett, hogy tele van tápláló zöldséggel és csirkemellel, a curry lelket melengető és keringésjavító hatásaival is kiegészül. Ragadj fakanalat, és vedd birtokba a konyhát!
Forrás: robertokonyhaja.reblog.hu

A currys csirkeleves hozzávalói 6 főre:

  • 60 dkg csirkemell csíkokra vágva
  • 3 szál sárgarépa vékonyra szeletelve
  • 2 közepes vöröshagyma apró kockára vágva
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 2 egész paradicsom
  • 1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 2 teáskanál curry
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • 2 dkg gyömbér hámozva és felszeletelve
  • só, bors
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt

Ínycsiklandozó ízekre vágysz? A Life.hu séfje, Roberto ezentúl rendszeresen osztja meg velünk finomabbnál finomabb receptjeit, kövess bennünket, nehogy lemaradj a következő nyalánkságról!

Pirítsuk meg a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért és a curryport. Adjuk hozzá a felcsíkozott csirkehúst, magas hőfokon pirítsuk meg, majd hozzáadva a zöldségeket és a paradicsomot, pároljuk 3-4 percig. Szórjuk meg egy kanál liszttel, lehúzva a tűzről keverjük meg alaposan, és engedjük fel hideg vízzel.

Miért curry a curry?

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek a levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, és "szósz", "mártás" a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, és mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmezték.

Sózzuk és borsozzuk, amikor felforr, közepes lángon folyamatosan kevergetve készre főzzük. A lisztszórás miatt egy kevés hab keletkezik majd a leves tetején, amikor forrni kezd. Ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a tejszínt hozzákeverve dúsítjuk a levest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.