Roberto konyhája: Vigyázat, gyümölcs-túladagolás!

Forrás: robertokonyhaja.reblog.hu -
Roberto konyhája
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyszerűen megvadulok a francia édességekért. A macaron egy örök klasszikus, a croissant szintén ikonikus finomság, de talán az ország legfenségesebb édessége mégis a cremé brülée. Az édes, tejszínes csoda a forró nyári napokon sem túlzó vagy nehéz édesség, különösen, ha megbolondítjuk a magyar nyár toplistás gyömülcseivel.

Az eperszezon sajnos lecsengőben, de ez nem jelenti, hogy még nem találunk a gyümölcsből a jobb zöldségeseknél. Ha szerencsénk van, és rálelünk egy nagy doboz zamatos eperre, azonnal csapjunk le rá! Különösen azért, mert egy madártej alapú mennyeien édes tortával tökéletes párost alkotnak :)

Forrás: robertokonyhaja.reblog.hu

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 14 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 dkg eper
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 tábla fehér csokoládé
  • 0,5 liter habtejszín
  • 10 dkg áfonya lekvár
  • 1 ek. balzsamecet

Kezdjük a krém elkészítésével:
Melegítsünk fel 2 dl tejszínt egy kis lábasban forróra. Húzzuk le a tűzről és tördeljük bele a csokoládét. Hagyjuk állni pár percet, hogy a tejszín hője dolgozzon magától. Majd habverővel keverjük alaposan össze, rakjuk hűtőbe és időnként keverjük meg. A maradék 3 dl tejszínt hűtsük le.

Roberto konyhája

Ínycsiklandozó ízekre vágysz? A Life.hu séfje, Roberto, ezentúl rendszeresen osztja meg velünk finomabbnál finomabb receptjeit, kövess bennünket, nehogy lemaradj a következő nyalánkságról!

Karamellizált eper:
Ez kerül majd a torta tetejére. Mossuk meg az epreket és negyedeljük fel. Forrósítsunk fel egy serpenyőt és rakjunk bele 2 evőkanál cukrot, majd hagyjuk, hogy kissé megbarnuljon. Akkor rakjuk rá az epret és folyamatosan kevergetve főzzük 5 perc alatt sűrűre. Adjuk hozzá a balzsamecetet és alaposan megkeverve húzzuk le a tűzről. Rakjuk félre, hogy kihűljön.

Forrás: robertokonyhaja.reblog.hu

Piskóta:
Használjunk 20 cm-es tortaformát, lehetőleg szerint magasat. Szitáljuk át a lisztet a sütőporral. Válasszuk ketté a tojásokat, adjuk a sárgájához a 10 dkg porcukrot és reszeljük bele a citrom héját. A fehérjéhez adjuk a csipet sót és a maradék 4 dkg porcukrot és verjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt habosítsuk fel és keverjük nagy mozdulattokkal a fehérjéhez. Adjuk hozzá három részletben a sütőporos lisztet és szintén nagy mozdulatokkal keverjük homogén állagúra. Kivajazott és lisztezett tortaformában 175 fokra melegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.
Majd hűtsük ki, szeleteljük három korongra és az alsó kettőt kenjük meg áfonya lekvárral.

Tipp

Tejszín helyett használhatsz növényi habalapanyagot, könnyebb vele dolgozni és válaszd a csökkentett cukortartalmút! Laktózmentes változatban is találhatsz növényi tejszínt

Vegyük elő a lehűtött tejszínt és verjük kemény habbá egy magas falú tálban. Keverjük bele a még folyós tejcsokoládét és kenjük meg az alsó lekváros lapot 1 cm vastagon. Helyezzük rá a második piskóta lapot lekvárral és krémmel 1 cm vastagon. A tetejét helyezzük rá és a krémet osszuk el a tetején 1 cm vastagon, az oldalán a maradékkal kenjük körbe vastagon, befedve a piskótát. Tetejére osszuk el az karamellizált epret és hűtőben hűtsük tálalásig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.