Kütyü vagy kirakós? Modern és hagyományos játékok

játékszer gyerekek játék 2016 fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régen minden jobb volt. A játékok is. Bár tény, hogy 20-30 évvel ezelőtt nem volt ekkora választék a játékszerek terén, mint ma, a 21. században, de ez nem is volt feltétlenül baj - legalábbis a gyerekek játék közbeni fejlődésének szempontjából.

A közösségi média korában a gyerekek egyre kevesebb időt töltenek igazi játékkal, ami pedig a tanulási képességek elsajátításához nélkülözhetetlen lenne. Minél kitartóbban, fantáziadúsabban játszik ugyanis egy gyerek, annál jobban kialakulnak a gondolkodási képességei, annál kreatívabb, kitartóbb lesz az iskolában is.

Forrás: Dreamstime

20-30 évvel ezelőtt sokkal kisebb volt a választék a játékok terén, a gyerekeknek azzal kellett beérni, ami volt. Ez pedig sokszor a hasznukra vált.

Erősítette például a fantáziájukat, ha egy-egy tárgyba több mindent kellett belelátniuk, ha egy-egy játékszernek több szerepet is be kellett töltenie.

Ezzel szemben a mai gyerekeknek szinte nem kell semmit elképzelniük, kész sémák állnak rendelkezésükre, és fantáziájukat még az is gyengíti, hogy a tévéből és az internetről is rengeteg kész képet kapnak. Ez azért probléma, mert a kreativitás, belsőkép-készítés a mesén, játékon keresztül alakul ki a gyermekben, ez pedig a későbbi tanulásának alapját képezi.

Forrás: Dreamstime

A digitális játékok térnyerésével szinte általánossá vált, hogy a gyerekek a monitort bámulva töltsék a szabadidejük nagy részét. Tény, hogy a számítógépes játékok menők és szórakoztatóak, de vajon mennyire szolgálják a lurkók fejlődését?

A videojátékok nem az ördögtől valók, ám azt tudni kell, hogy bizony kifejezetten addikív hatásúak lehetnek, és olyan függőséget alakíthatnak ki, ami például a klasszikus játékokra nem jellemző.

Ezzel szembeni pozitív tulajdonságuk, hogy fejlesztik például a logikai készséget, a reakcióidőt, az információfeldolgozás sebességét vagy a memóriát.

Forrás: Dreamstime

A világ változása, a digitális térnyerés ellen nem lehet tenni, de nem is kell. A szülő felelőssége, hogy egyensúlyt találjon a modern és hagyományos között.

A szülő feladata, hogy amellett, hogy megismerteti gyerekét a technológiaalapú világgal, gondot fordít arra is, hogy a hagyományos játékokat is megszeretesse a csemetéjével. A legmodernebb kütyük mellett a kreativitást, fantáziát és motoros képességeket fejlesztő analóg játékok sem hiányozhatnak egy gyerekszobából.

Nyílt levél egy édesanyának, aki soha sem volt igazi anyahttp://www.life.hu/csalad/20160603-nyilt-level-egy-edesanyanak-aki-soha-se-volt-igazi-anya.htmlAz anya és gyermeke közötti kötelék az egyik legszorosabb kapocs a világon, mégis: vannak olyan családok, ahol valamilyen okból kifolyólag meggyengül ez a szál és az, akinek a világon a legjobban kellene bennünket szeretni, eltávolodik tőlünk.CsaládThinkstockRoberto konyhája: Búzacsírás vitaminsaláta http://www.life.hu/csalad/20160606-rostas-robert-a-life-hu-sefje-buzacsiras-vitaminsalatat-keszit.htmlA forró nyári napokon válassz valami könnyű, mégis finom harapnivalót. Rostás Róbert, a Life.hu séfje most egy különleges salátareceptet hozott neked. Család--Fekete-fehér családok: hírességek, akik színes bőrű babát adoptáltakhttp://www.life.hu/csalad/20160603-feher-hiressegek-akik-szines-boru-babat-fogadtak-orokbe.htmlAz elmúlt évtizedekben egyre több sztár döntött az örökbefogadás mellett, és az sem ritka, hogy a fehér bőrű hírességek színes bőrű kisbabát vegyenek magukhoz. A következőkben olyan sztárokat mutatunk be, akik bőrszíntől függetlenül adoptálták gyerekeiket. CsaládNorthfotoNem Johnny Depp lenne az első - Hollywood asszonyverő sztárjaihttp://www.life.hu/csalad/20160601-csaladon-beluli-eroszakkal-vadolt-hiressegek-johnny-depp-mellett.htmlMúlt hét közepén az egész világot meglepte a hír: az 52 éves Johnny Depp és 30 éves felesége, Amber Heard 15 hónapnyi házasság után beadták a válókeresetet. Az igazi botrány viszont csak néhány napra rá robbant: Heard családon belüli erőszakkal vádolta meg a férjét, és azt is elárulta, hogy Depp az egész házasságukat végigitta és -drogozta. Család--A szupertrendi háromévesek és menedzsermamik beteg világa - szakértő szemévelhttp://www.life.hu/csalad/20160526-kihivo-ruhakba-oltoztetett-pozolo-gyerekek-az-instagramon.htmlVolt, aki felháborodását fejezte ki, volt, aki felháborodását fejezte ki a felháborodások miatt – a múlt heti szuperstílusos, luxi hároméveseket bemutató cikkünk megosztotta olvasóinkat. Az igen eltérő vélemények pedig arra sarkalltak, hogy kicsit részletesebben is utánamenjek a témának, és egy szakértő segítségével próbáljam megfejteni "a szupertrendi háromévesek és menedzsermamik" jelenséget. Család--A tökéletes gyereknapi ajándék kislányoknakhttp://www.life.hu/csalad/20160525-mi-a-meno-ma-a-lanyjatekok-kozott-bazar.htmlA boltok polcain különféle mókás, aranyos, bájos játékok garmadája vár a szülőkre, ember legyen a talpán, aki tud közülük választani. Egy anyuka vagy apuka akkor van még nehezebb helyzetben, ha a csemetéjének nincs konkrét kívánsága, így neki kell eldönteni, hogy minek is örülne legjobban a gyerkőc. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.