Itt a farsang, sül a fánk! – A Life.hu kedvenc receptjei

2017.01.12. 20:40

Végre idén is beköszöntött a farsangi időszak, ezzel együtt pedig itt a finomabbnál finomabb fánkok készítésének ideje is. Gyerekek és felnőttek is imádják, a farsangi mulatságok kötelező desszertje, éppen ezért megosztjuk most veletek a Life.hu kedvenc fánkreceptjeit.

A nagymama szalagos fánkja

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg margarin
  • 2 evőkanál porcukor
  • egy csipet só
  • olaj a sütéshez
Szalagos fánkForrás: Thinkstock

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés cukorral futtasd fel 3 dl langyos tejben. Öntsd egy tálba a lisztet, add hozzá a porcukrot, tojássárgáját, a margarint, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Ezt a masszát jól dolgozd össze, és szobahőmérsékleten keleszd fél óráig.

Ha letelt az idő, a megkelt tésztát belisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagságra, szaggasd ki, és fél óráig megint pihentesd letakarva.

Ha letelt a fél óra, melegítsd elő az olajat. A fánkok közepébe az ujjaddal nyomj mélyedést, és ezzel a felével lefelé tedd őket az olajba. A fánkokat fedő alatt süsd egy percig, majd fordítsd meg, és ismét süsd egy percig, ezúttal fedő nélkül.

Isteni bögrés pillefánk pillanatok alatt

Hozzávalók:

  • 2 púpos bögre liszt (egy bögre = 2,5 deciliter)
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 2 doboz natúr joghurt vagy tejföl
  • 2-3 evőkanál cukor
PillefánkForrás: Thinkstock

Elkészítés:

Keverd össze a hozzávalókat, míg nem lesz a masszából galuskaszerű tészta. Evőkanalak segítségével szaggasd ki forró olajban. A tészta magától meg fog fordulni az olajban, így át tud sülni a belseje is.

Lekvárral töltött fánkgolyócskák 

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt 
  • 5 dkg margarin
  • csipet só
  • 1 csomag élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • étolaj
  • lekvár
FánkgolyócskákForrás: Thinkstock

Elkészítés:

A sót a liszttel szitáld egy edénybe, a margarint keverd hozzá, majd a cukrot és az élesztőt is. A massza közepébe csinálj egy mélyedést, amibe öntsd az enyhén felvert tojást és tejet, majd az egészet keverd össze, és gyúrd tésztává.

A tésztát lisztezett felületen nagyjából 10 percig dagaszd, majd pihentesd egy letakart tálban, meleg helyen egy óra hosszáig. Ez idő alatt körülbelül duplájára fogod keleszteni.

Ha letelt az idő, a megkelt tésztát oszd 12 részre, és belisztezett felületen formálj a tésztából kis golyókat. A tésztagolyókat ismét hagyd meleg helyen pihenni kicsit, hogy megint megduplázzák a méretüket.

A fánkgolyókat olajos serpenyőben süsd aranybarnára, és amíg melegek, ejts az oldalukon egy kis vágást, hogy a lekvárt habzsákból beléjük tudd tölteni.

fánksütés-főzésfarsangsüteménycsaládrecept