"Öltözzenek melegen" - segítség helyett csak kioktatást kap a 10 fokban élő rászoruló család

rászorulók lifesegít család szegénység rászoruló segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem volt nehéz megtalálni a tömbházak rengetegében Nikolették otthonát. A bejárati ajtónak támasztott ablakok és különböző szerszámok már messziről jelezték, hogy ezen a fagyos januári reggelen az egyik lakásban éppen nagy munkálatok zajlanak. Nyílászárókat cseréltek, ami valljuk be, ebben az évszakban nem egy szokványos dolog. Nikolették viszont majd' négy éve vártak már erre. Így talán telente nem csökken majd a lakásukban 10 fok alá a hőmérséklet.

Odabent penészes falak, dohos levegő és a kintinél nem sokkal magasabb hőmérséklet fogadott minket. Megérkezésünkkor a gyerekek már iskolában voltak, a munkások javában dolgoztak. Nikolett pedig a felfordulás közepette mesélte el nekem családja kálváriáját.

Penészes falak, dohos levegő és a kintinél nem sokkal magasabb hőmérséklet fogadott minket Forrás: Kisné Szivkovics Nikolett

Az asszony három gyerekével egy egyszobás önkormányzati bérlakásban él 2013 óta. Az ingatlan állapota enyhén szólva nem éppen ideális, de ahhoz is többévnyi kilincselés kellett, hogy egyáltalán ide beköltözhessenek. Nikolett már beszélgetésünk elején kijelentette – a rossz indulatú megjegyzések elkerülése végett – hogy

ő annak idején nem ilyen körülmények közé vállalt három gyereket.

Mint mondja, bár sosem voltak gazdagok, de mindenük megvolt. Ilyen nehézségekre álmukba sem számítottak.

A gondok több évvel ezelőtt kezdődtek. Akkor ütött be a krach, amikor a férje és annak családja hibájából elvesztették az otthonukat, a teljes berendezésével együtt. Nikolett ekkor hét hónapos terhes volt a harmadik gyermekükkel. Mivel akkoriban biztonsági őrként dolgozó férje aktuális munkáltatója meglehetősen rendszertelenül fizette ki a férfit, a családnak albérletre nem lett volna pénze. Hogy mégse maradjanak az utcán, végül Nikolett nagyapja fogadta be őket egyszobás lakásába. Nyolc embernek kellett 31 négyzetméteren élnie.

A gondok több évvel ezelőtt kezdődtek Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez az állapot hosszú távon tarthatatlan volt. Az asszony több helyről is megpróbált segítséget kérni. Családsegítőhöz, az önkormányzathoz fordult, még anyaotthonba és a családok átmeneti otthonába is telefonált, eredménytelenül. A legidősebb, másként fejlődő, akkor hároméves gyermeküket óvodába szerette volna felvetetni, de ebben sem kapott segítséget.

A Life.hu segít!

Mi, a Life.hu szerkesztőségében azt valljuk, hogy a nyílvánosságnak hatalmas ereje van, és hisszük, hogy ha olvasóinknak lehetőségük van segíteni, akkor örömmel nyújtanak kezet a rászorulóknak. Oldalunkon ezentúl rendszeresen mutatunk majd be olyan nélkülöző családokat, akiknek a legapróbb támogatás is óriási segítség lehet. Ha bármiben szeretnél és tudnál is nekik segíteni, írj e-mailt az info@life.hu címre.

Végső elkeseredésében a gyámhivatalnál is próbálkozott, ahol egy sokkoló lépést tanácsoltak neki. A gyámhivatalnál abban látták a megoldást, hogy ideiglenes hatállyal 30 napra elviszik a családtól a gyerekeket, hogy amíg a kicsik nincsenek a szülők nyakán, ők próbálják meg rendezni a helyzetüket. Nikolett érthető módon teljesen kiborult a javaslaton, sírva hagyta el a hivatalt, nem is számítva arra, amit aznap éjjel még át kell majd élniük.

Az éjszaka folyamán három mentővel és két rendőrautóval megjelent náluk a készenléti rendőrség egy végzést lobogtatva, ami alapján azonnali hatállyal kiemelték a gyerekeket a családból.

Mivel nem lett volna pénzük albérletre, önkormányzati lakást szerettek volna igényelni Fotó: Polyák Attila - Origo

Mind a három gyerek gyermekotthonba került, még a legkisebb is, aki akkor mindössze hat hónapos volt, és akit Nikolett még szoptatott. A család ügyvédet fogadott, a TASZ-t is megkeresték, gyerekorvosi, védőnői igazolással a kezükben bebizonyították, hogy túlkapás történt, bár mindezt hivatalosan a mai napig nem ismerték el. Az eljárás még hónapokat vehetett volna igénybe, Nikolett pedig inkább lemondott a fellebbezésről, és utolsó értékeit pénzzé téve albérletet keresett, berendezte, hogy a hatóságok végre haza adják a gyerekeket.

A papírmunka elhúzódása miatt egyébként végül hat hét után kerültek csak vissza a családhoz.

Kilenc hónapig éltek az albérletben, ahonnan a főbérlő zsarolásának nem engedve muszáj volt eljönniük. Ismét a nagyapa fogadta be őket. Ekkor Nikolett ismét megpróbálkozott az önkormányzati lakás igénylésével, és bár egyáltalán nem volt zökkenőmentes, de végül az Egyenlő Bánásmód Hatóság segítségével megkapták ezt az egyszobás lakást. Ebben az időben Nikolett és férje között már annyira megromlott a viszony, hogy az önkormányzati lakásba az asszony a gyerekeivel, de a férje nélkül költözött be.

Addig járt a zuglói önkormányzat nyakára, hogy megkapták ezt az egyszobás ingatlant Forrás: Kisné Szivkovics Nikolett

2013-ban költöztek. Az önkormányzat vállalta, hogy a lakást a beköltözésre rendeltetésszerű állapotba hozza, ehhez képest amikor megérkeztek, még tűzhely sem volt. Az is a költözés után derült ki, hogy a beszerelt kazán gyakorlatilag semmit nem ér. A család már az első télen fázott, meleg vizük sem nagyon volt, hiszen azt is a kazánnak kellett volna biztosítani. Mivel nincs stabil fűtés, telente átlagosan 11-13 fok van a lakásban, karácsony előtt viszont 7 fokig süllyedt a benti hőmérséklet.

A hidegnek egyébként nemcsak a fűtés hiánya volt az oka, hanem a nyílászárók is, amik egészen idáig katasztrofális állapotban voltak. Mivel ottjártunkkor már éppen az új ablakokat helyezték be, Nikolett fényképeken mutogatta meg a régi ablakokat, amik telente belülről teljesen befagytak, bejegesedtek. Ezt a problémát most a nyílászárócserével talán megoldják.

A lakás ablakainak cseréjét egyébként teljesen ingyen végezte el nekik Antal István vállalkozó, aki a Facebookon olvasott Nikolett és családja szorult helyzetéről.

Tündérpakk Alapítvány

Szomolányi Timi, a Tündérpakk Alapítvány egyik alapítója is a helyszínen volt az interjú alatt, Nikolett ugyanis néhány hete egy levelet írt Timiéknek, amiben történetüket összefoglalva segítséget szerett volna kérni. Az alapítvány most éppen arra törekszik, hogy találjanak egy olyan szakembert, aki - Nikolették anyagi helyzetéhez mérten - meg tudná oldani a lakás fűtésproblémáját.
A család már az első télen fázott, meleg vizük sem nagyon volt Fotó: Polyák Attila - Origo

De nem a hideg az egyetlen probléma. A hőhíd miatt a falak folyamatosan penészesek, a levegő dohos, ami Nikolett és a gyerekek egészségére is hatással van. Amióta itt laknak, mindannyiójuknak leépült az immunrendszere. Nikolettnek autoimmun betegsége alakult ki, ami különféle allergiákban, inzulinrezisztenciában, valamint pajzsmirigyproblémákban nyilvánul meg. A gyerekek ekcémásak lettek, valamint tej-, tojás- és gluténérzékenyég alakult ki náluk.

Az asszonynak autista kisfia miatt a korábbi munkáját ott kellett hagynia, jelenleg főállású anyuka, de amikor volt lehetősége, alkalmi munkákkal egészítette ki a jövedelmüket. A két nyelvvizsgával és több végzettséggel is rendelkező Nikolett folyamatosan állást keres, ám mint mondja, nem sokan szeretnének egy háromgyerekes anyát alkalmazni. Pedig az állásinterjúkon azt el sem szokta árulni, hogy három problémás gyereket nevel jóformán egyedül.

A legnagyobb, most 10 éves kisfia autista, ráadásul kiderült, hogy a középső fiúcska hiperaktív és figyelemzavaros, a legkisebb lányka pedig a figyelemzavar mellett nagyon valószínű, hogy diszlexiában, diszgráfiában és diszkalkuliában szenved.

Nikolettnek autoimmun betegsége alakult ki Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár Nikolett férje, ahogy tudja, támogatja őket, a jövedelmük nagyjából arra elég, hogy Nikolett sakkozzon a befizetnivalókkal. Autista kisfia ősz óta kimaradt a fejlesztésből, mert sem a kutyaterápiát, sem az úszást nem tudják fizetni, és most ráadásul a két kisebbnek is szüksége lenne fejlesztésre. Jobb híján az anyuka gyógypedagógiát kezdett tanulni.

A lakás állapotát látva talán érthető módon vetődött fel bennem a kérdés, hogy ilyen helyzetben miért nem csinál valamit az önkormányzat? Nikolett elmondta, hogy a problémákat folyamatosan jelezte és jelzi az illetékeseknek, keresett már meg képviselőket, beszélt a szociális bizottság elnökével is, járt a polgármesternél is, ám gyakorlatilag semmit nem ért el.

Segítség helyett azonban olyan jó tanácsokból, mint például, hogy "öltözzenek melegen" vagy, hogy "forduljanak inkább a médiához" nem volt hiány. Elhangzott olyan vélemény is, hogy „minek nekik nagyobb lakás, úgysem tudják fenntartani".

Nikolett szavaival élve, ők ebben a helyzetben bármilyen segítségnek nagyon örülnének Fotó: Polyák Attila - Origo

A legutóbbi bérlemény-ellenőrzés alkalmával, amikor Nikolett megmutatta a vastagon bejegesedett nyílászárókat az illetékeseknek, azt a választ kapta, hogy ideje lenne, ha Nikolett leszigeteltetné az ablakokat.

Az egy hatóságot sem érdekelt még, hogy ezeket a problémákat a családnak nincs miből megoldania.

Nikolett szavaival élve, ők ebben a helyzetben bármilyen segítségnek nagyon örülnének. Minden erejével szeretné valahogy összeszedni magát, ám jelenleg olyan tehetetlenséget érez, hogy nem tudja, merre kellene indulniuk.

Önértékelési zavar tinikorban - Vedd észre, ha gyermeked testképzavarban szenved!http://www.life.hu/csalad/20170119-onertekelesi-zavar-tinikorban-testkepzavar.htmlA filmekből, plakátokról, videóklibekből szinte kizárólag tökéletes alakú, gyönyörű modellek néznek vissza ránk, ritkán látni egészséges idomokkal rendelkező modelleket, híresséheket. Mindez pedig nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is hatással van, akik egyre korábban kezdik keresni azt a bizonyos ideált, akire hasonlítani szeretnének. CsaládThinkstockBárki célponttá válhat: még a legnagyobb sztárokat is zaklatták az iskolábanhttp://www.life.hu/csalad/20170117-sztarok-akiket-gyerekkent-zaklattak-a-tarsaik.htmlGazdagok, szépek és sikeresek, egy világ hever a lábaik előtt – nem is gondolnád róluk, hogy gyerekkorukban az iskolatársaik terrorizálták őket. Bizony, a legnagyobb világsztároknak is meg kellett küzdeniük az iskolai zaklatással, de volt, aki a gyerekkori sérelmeiből merített erőt későbbi sikeres karrierjéhez. CsaládAFPImádkoztak a beteg gyerekért, de gyógyszert nem adtak neki - Felelőtlen családokhttp://www.life.hu/csalad/20170113-gyerekek-akik-a-felelotlen-szuleik-miatt-haltak-meg.htmlA gyereknevelés felelősséggel jár, és bizony be kell látni, hogy nem mindenki alkalmas a szülői szerepre. Ezt az állítást a következő anyukák és apukák példája sajnos tökéletesen alá is támasztja. CsaládThinkstockNőként a startupok világában - Interjú Rutkai Zsófivalhttp://www.life.hu/csalad/20170116-nok-a-startupok-vilagaban-interju-rutkai-zsofival.htmlPárkányi Orsihoz hasonlóan Rutkai Zsófinak is régi nagy álma volt egy saját cég létrehozása. Álmát egy idehaza még meglehetősen új struktúrán keresztült valósította meg: egy startupgyár berkein belül próbálgatja szárnyait. Nőként a startupok világában című minisorozatunk második része következik. Család--10 dolog, ami a gyerekkorból kihat a felnőttkorra ishttp://www.life.hu/csalad/20170111-igy-befolyasolja-a-gyerekkor-a-felnotte-valast.htmlAki gyerekként lázadó típus volt, felnőttként több pénzt keres. A Developmental Psychology című lapban közzétett tanulmányból kiderült, hogy Bill Gates is eléggé renitens gyerek volt, ma pedig ő a világ egyik leggazdagabb embere. A lázadó típusok általában bátrabban kockáztatnak, és nem elégednek meg olyan dolgokkal, ami nem hoz hasznot számukra. Család--Nyílt levél egy apóshoz, aki utálja a menyéthttp://www.life.hu/csalad/20161216-nyilt-level-az-aposomhoz-aki-gyulol-engem.htmlEgy megromlott rokoni kapcsolat megmérgezheti az egész család életét – ezt pedig most olvasónk saját bőrén is megtapasztalja. A következő levelet apósához címezte, akivel jó ideje nem találják már a közös hangot. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.