Szabályok a gyereknevelésben - Hasznos tippek szülőknek

Forrás: Thinkstock -
szabályok szülők gyereknevelés corleonis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szabályokra már pedig szükség van a gyereknevelésben. Azt azonban fontos észben tartani, hogy a hangsúly a betarthatóságon, a következetességen és az egyénre szabott feladatokon van. 

A gyerekek szabálykövetésre tanítása előtt érdemes a szülők számára is néhány szabályt állítani.

  • Rend a lelke mindennek: ha a családban kiszámítható élet folyik, mindenkinek megvan a maga kiszámítható feladata, akkor a gyerekeket is könnyebb bevonni ebbe a körforgásba és kiszabni rájuk a saját feladataikat.
A gyerekeket is könnyebb bevonni ebbe a körforgásba Forrás: Thinkstock
  • Ne ess túlzásba: ne halmozd a szabályokat, nem attól leszel következetes, ha mindent szabályokhoz kötsz. A spontaneitás sokszor hasznos tud lenni, és segít a gyerekek kreativitását fejleszteni.
  • Mutass példát: a gyereknek látnia kell, hogy kortól függetlenül mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek. Apa ugyanúgy bajba kerül, ha az asztalnál nyomkodja a telefonját, és anya sem viheti magával az ágyba estére.
  • Gyerekre szabva: soha ne támassz teljesíthetetlen követelményeket gyereked elé. A szabályoknak mindig igazodniuk kell a gyerkőc életkorához is.
  • A büntetés nem megoldás: ha a gyereked megszeg egy szabályt, a büntetés helyett magyarázd el neki, miért rossz az, amit csinált. Próbáld növelni a felelősségérzetét, hogy megértse, minden döntésének súlya és következményei vannak.
A büntetés helyett magyarázd el neki, miért rossz az, amit csinált Forrás: Thinkstock
  • Magadról se feledkezz meg: érdemes rendszeresen átgondolni, felülvizsgálni a szabályokat, az megeshet, hogy idővel feleslegessé válnak, vagy hosszú távon nem igazán betarthatók.

Személyes találkozás a világ legismertebb életvezetési tanácsadóival

Ki ne szeretne boldogan élni? Sikeres lenni? Ne állj a saját boldogságod, sikered útjába, szerezz jegyet a 2017. április 1-jei Wake-Up! Dayre, 2017 legnagyobb motivációs és transzformációs rendezvényére. Olyan világhírű coachok, trénerek lépnek a színpadra, mint „A Titok” című film sztárja, Lisa Nichols, Marisa Peer, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és mások. A világszinten egyedülálló, rendkívül tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt prémiumminőségű kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek. Időpont: 2017. április 1. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna. A rendezvényre jegyet ITTrendelhetsz.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.