Egy 13 éves fiú álma – A futballtehetség adott, de nehéz helyzete miatt a lehetőség hiányzik

Bozsik Program futball hátrányos helyzet foci
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 13 éves Szőnyi Krisztián igazi futballtehetség, de nehéz helyzete miatt, nagy az esély arra, hogy le kell mondjon álmáról. Pár éve, mikor a család még Siófokhoz közel élt, felfigyeltek a fiúra és le is akarták igazolni, de akkor ez sajnos egy költözés miatt meghiúsult. Krisztián, most esélyt kapott, hogy megmutassa tudását és elkötelezettségét, ám a jövője így is bizonytalan.

Az OTP Bozsik Bajnokok programba - a OTP Bozsik Program részeként - országszerte kerestek 10-14 éves focitehetségeket – őket testnevelő tanáraik nevezhették. Ezekből a gyermekekből két 18-18 fős csapatot állítottak össze és így mérkőzött meg egymással a kelet és a nyugat csapata. A gálameccsre a Magyar Kupa-döntő előtt, a Grupama Arénában került sor, május 31-én.

Az OTP Bozsik Bajnokok programba országszerte kerestek 10-14 éves focitehetségeket, akikből két 18 fős csapatot állítottak össze Fotó: Mudra László/Origo

A csapatok a Telki edzőtáborban részt vettek egy rövid felkészülésen, amiben Magyarország fociikonjai és szakértői segítették őket; a nyugatról érkező csapatot Király Gábor, Juhász Roland, Fenyvesi Evelin és Hajdú B. István, míg a kelet-magyarországi fiatalokat Gera Zoli, Bognár István, Elek Ákos és Nyilasi Tibor készítette fel.

Egy fiú álma

Krisztián egy mindentől elzárt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban él szüleivel és két fiútestvérével. Tamásiban, ahol 5 éve élt a család, már felfigyeltek rá. Ott egy mentőorvos tartott edzéseket a helyi fiúknak szabadidejében.

Krisztiánt még Siófokra is le akarták szerződtetni, de a családnak, megélhetésük miatt költöznie kellett.

Krisztián a példaképe, Gera Zoltán oldalán Fotó: Mudra László/Origo

Bár minden álma, hogy példaképéhez, a 96-szoros válogatott középpályás Gera Zoltánhoz hasonlóan - aki kemény és céltudatos munkával jutott a legnagyobbak közé –, ő is híres focista legyen, esetében azonban lehet, hogy még a tehetség és az elhivatottság sem lesz elég. Penészlek és az ottani iskola szinte semmilyen lehetőséget sem biztosít számára a fejlődésre - a legközelebbi egyesület egy órányira van. Ez a távolság leküzdhető lenne ugyan, de a faluból csupán 3 buszjárat megy egy nap, édesapja pedig három műszakban dolgozik, így nem tudná megoldani fia fuvarozását, hiába van autójuk - édesanyja legkisebb gyermekükkel jelenleg GYES-en van.

A Life.hu segít!

Mi, a Life.hu szerkesztőségében azt valljuk, hogy a nyilvánosságnak hatalmas ereje van, és hisszük, hogy ha olvasóinknak lehetőségük van segíteni, akkor örömmel nyújtanak kezet a rászorulóknak. Oldalunkon ezentúl rendszeresen mutatunk majd be olyan nélkülöző családokat, akiknek a legapróbb támogatás is óriási segítség lehet. Ha bármiben szeretnél és tudnál is nekik segíteni, írj e-mailt az info@life.hu címre.

Krisztián azonban nem adja fel, minden lehetőséget megragad, hogy az osztálytársaival, barátaival focizhasson, próbálja magát autodidakta módon fejleszteni.

A csatár poszton játszó Krisztián (középen) tehetsége nyilvánvaló Fotó: Mudra László/Origo

A csatár poszton játszó fiú tehetsége nyilvánvaló;

a neves focistákból és az MLSZ korosztályos koordinátoraiból álló stáb több szász gyermekből választotta ki abba a 36-os keretbe, akik a Bozsik Bajnokok gálameccsen játszhattak. Arról, hogy az OTP Bozsik Bajnokok gálameccsén résztvevő gyerekek, így Krisztián számára milyen további lehetőségeket tud a program biztosítani, Majoros Attila, a Bozsik Intézményi Programvezetőjét kérdeztük.

"A programban közreműködő szervezőként úgy érzem, az alapgondolat, hogy az ország bármelyik településén élő, focizni szerető gyermekeknek lehetőséget biztosítsunk egy életre szóló élményhez jutáshoz, teljesült! A folytatásról még nincsenek információim."

Krisztián számára tehát ez nagyszerű emlék lesz, de ezen kívül sajnos mást nem profitált belőle, pedig nagy reményekkel ment fel a pályára, közelebb szeretett volna jutni céljához. Ez nem a tehetséggondozásról szólt, csupán arról, hogy tehetséges gyerekek jól érezzék magukat. Egy felejtetelen élménnyel azért gazdagodott a fiú; példaképét, Gera Zoltánt felkísérhette a pályára.

Krisztián számára ez meccs nagyszerű emlék lesz, de ezen kívül sajnos mást nem profitált belőle Fotó: Mudra László/Origo

Bár a 13 éves fiú kiválóan rajzol - több országos versenyen is első helyezett lett -, számára a foci jelent mindent.

Sok fiatal az ő helyzetében már feladta volna az álmát, de Krisztián a jövőre fókuszál, melyben elképzelése szerint, kiváló focistaként áll majd egy nagy stadion gyepén.

Krisztián édesapján, a beszélgetésünk alatt végig érződött, hogy mennyire hisz fiában és valóban azért dolgozik - gyakran erején felül teljesítve -, hogy gyermeke elérhesse álmát és tényleges lehetőséget kapjon tehetsége kibontakoztatására.

Gera Zoltán a következőket üzeni a fiatal, feltörekvő tehetségeknek

Az az igazság, hogy nagyon különbözőek a fiatalok lehetőségei. (...). A gyerekeknek tudniuk kell, hogy mi a céljuk, és ha eldöntötték, hogy focisták akarnak lenni, és megvan hozzá a tehetségük is, akkor alá kell rendelni majdhogynem mindent; céltudatosnak és elkötelezettnek kell lenni. A másik, ami nagyon-nagyon fontos; az, hogy valaki tehetséges, még nem jelent semmit. Sajnos ez Magyarországon elég nagy probléma. Ha valaki tehetségesebb, mint a többiek, túl sok dolgot megengednek neki. Fontos, hogy a tehetségesebb gyerektől többet követeljenek, mint mondjuk, attól, aki kevésbé az. Szorgalom nélkül a tehetség sok mindent nem ér, és azt előbb-utóbb el fogják herdálni, ahogy nagyon sokan tették.

A magyar foci újjáéled?

Majoros Attila elmondta még, hogy az OTP Bank Bozsik Program a Magyar Labdarúgó Szövetség 2010-ben elindított egységes utánpótlás-nevelési programjának alappillére. Ezen belül a közoktatási intézmények (alapfokú általános iskolák és óvodák) számára hirdették meg az intézményi-programot. Fő célkitűzés a futball népszerűsítése, minél több település-, intézmény-, 5-14 éves gyermek bevonása, a rendszeres testmozgással az egészségtudatos életmód kialakítása.

Az OTP Bozsik Bajnokok program fő célkitűzése a futball népszerűsítése, minél több település- és intézmény bevonásával Fotó: Mudra László/Origo

A közösségben végzett sportolással a testi-, a lelki, a szellemi és a szociális fejlődésüket elősegítése a cél, valamint kiemelten fontos, hogy a gyerekek érezzék jól magukat, legyen lehetőségük a saját környezetükben, a saját nevelőik irányításával önfeledten játszani!

A fociban ügyességet mutató és a labdarúgással intenzívebben is foglalkozni akaró fiúknak és lányoknak lehetőségük van az egyesületi-programon keresztül bekapcsolódni a klubfutball világába, és akár profi labdarúgóvá válni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.