Beszélnünk kell a gyermekvállalás felelősségéről!

Forrás: Shutterstock -
gyermekvállalás felelősség párkapcsolat szülő cukorbetegség anya babaprojekt várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnénk gyermeket, megtesszük, amit a természet lehetőségként felkínál és... Sokan úgy gondolják, ennyiben ki is merül a gyermekvállalás. Ám ez távolról sincs így. Számos szempontot kell figyelembe venni, ha életedben aktuálissá válik a gyermekvállalás.

Szép gondolat, hogy egy gyermek megoldja a párkapcsolati nehézségeket, hogy egy gyermeknek nincs másra szüksége, csak szeretetre, de mind tudjuk, hogy ezek nem igazak.

Szülni, de hová?

Nézzük elsőként a tárgyi és az anyagi feltételeket:

  • biztos lakhatás - Ez lehet saját ingatlan, vagy egy hosszú távú albérlet, ami azonban elengedhetetlen, hogy közművezett és biztonságos legyen. Természetesen van élet, elektromos áram és a házba bevezetett víz nélkül is, de lássuk be, hogy egy újszülött gondozása jóval egyszerűbb és természetesen biztonságosabb is.
  • biztos jövedelem - Az időszakos megbízások, a munkanélküliség árnyékként borulhat a gyermekvállalásra, hiszen már egy kisbaba is sok pénzbe kerül, nem beszélve az iskolai évekről. Természetesen nem kell megvárni a lottóötöst, de az átlagos és kiegyensúlyozott fizetés nélküli babaprojekt, bizony igencsak meggondolatlan lépésnek tűnhet.
Elsőként a biztos lakhatást és jövedelmet kell megteremteni a gyermekvállaláshoz Forrás: Shutterstock

Az alábbi két tényezőn kívül nem szabad elmenni a családi háttér milyensége mellett sem.

Ez is éppoly fontos, ha nem a legfontosabb dolog, amelyet a gyermektervezés során meg kell vizsgálni. Amennyiben párkapcsolatról beszélünk, elengedhetetlen, hogy jól működjön. A leendő apa is várja a babát. Képes legyen érte lemondani dolgokról, és felszabadítani időt, valamint energiát, melyet előtte saját pihenésére, élvezetei kielégítésére használt. A megosztott teherviselés gyakorlatának a hétköznapokban is meg kell valósulnia; nem elég az ígéret, hogy majd a gyerek után így, a gyerek után úgy.

Ezeket azonban mind lehet „menet közben” orvosolni, de az egészséges fejlődést és világra jövetelt nem. A gyermekvállalás elsőszámú felelősségét tehát a nő viseli.

Míg egy nő egyedül él, joggal dönthet saját életéről – elhanyagolhatja a szűrővizsgálatokat, káros szenvedélyeknek hódolhat, fittyet hányhat teste jelzéseire. Ám, amint várandóssá válik, édesanya lesz, már nem csupán önmagáért, de gyermekéért is felel.

Fontos, hogy az apa is várja a babát, képes legyen érte lemondani dolgokról Forrás: Shutterstock

Számos olyan kockázati tényező állhat fenn, mely a fejlődő magzat egészségét fenyegeti. Ott van például a népbetegségnek számító cukorbetegség, mely alig észrevehető módon jelen lehet már a fogantatás pillanatában is, de a terhesség alatt ugyancsak kialakulhat. Ám rejtett veszélyként a HPV vírus, és egyéb más betegség is megbújhat az anya szervezetében, melyekre a babaprojektet megelőző vizsgálatokkal fényt lehet deríteni. Megdöbbentő adat látott napvilágot a Richter a nőkért index nyolc országot átívelő reprezentatív kutatásából. A magyar nők csupán 51 százaléka jár rendszeresen szűrővizsgálatokra, és csupán 55 százaléka fordul orvoshoz, ha szervezete működésében eltérést tapasztal.

A fenti rövid összefoglalóból is jól látszik tehát, hogy a gyermekvállalás nem csupán döntés, hanem felkészülés is egy új életszakaszra, melyben a kulcsszó, a felelősség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.