Fahéjhabbal megbolondított borleves: a sváb konyha egyik legfinomabb étele

Shutterstock - Hans Geel
sváb étel karácsony 2025 ünnepi kaja leves bor
A borleves a régi sváb hagyomány egyik kedvenc étele, amit a betelepített német családok hoztak magukkal évszázadokkal ezelőtt. Ma már sok vidéken elképzelhetetlen az ünnepi asztal borleves nélkül.

A borleves évszázados múlttal rendelkező ünnepi fogás, amely még az 1690-es években érkezett Magyarországra a sváb telepesekkel. Ők nemcsak a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez értettek kiválóan, hanem bátran és leleményesen használták fel a boraikat a konyhában is – így született meg a Weinsuppe, a borleves korai változata. A Dunántúlon és a Duna mentén gyorsan népszerű lett, és sok családban ma is ugyanúgy hozzátartozik az ünnepi menühöz, mint a halászlé vagy a káposztaleves. Házanként változik az ízesítése: van, aki száraz borral főzi, mások citrommal, vaníliával vagy egy kis fűszerrel teszik különlegessé. Ez a fogás pont attól szerethető, hogy mindenhol egy kicsit más.

A borlevest fahéjhabbal tálalták egy fehér tányérban.
A borleves egy ünnepi, német eredetű étel, amely hidegen vagy melegen is fogyasztható, és leggyakrabban habgaluskával, mazsolával tálalják. Készítéséhez száraz vagy félédes fehérbort, például olaszrizlinget, furmintot vagy chardonnay-t érdemes használni, és extra ízvilágához gyömbér, kardamom vagy csillagánizs is adható.
Forrás: Móricz István / Mindmegette

A borleves receptje: ne kezdj neki addig, amíg ezt nem tudod

Mielőtt nekiállnál a borlevesnek, érdemes néhány apróságot fejben tartani. Ez a leves akkor lesz igazán finom, ha jó minőségű, száraz fehérbort használsz. Ha gyerekek is esznek belőle, a bort érdemes pár percig forralni, így elpárolog belőle az alkohol jelentős része. A fűszerezésnél nyugodtan kísérletezz: a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a fahéjat bátran használd, mert ezt a levest szinte lehetetlen elrontani. A vaníliás cukrot helyettesítheted aromával is, de ha van otthon vaníliarúd, azzal még finomabb lesz. Az utóbbival csak óvatosan, mert nagyon erős az íze, és könnyen túlzásba viheted.

A sváb vidékeken gyakran kvircedlit használnak hozzá, ami egy sváb eredetű ünnepi sütemény, kicsit a piskótára emlékeztet, és hagyományosan borlevesbe vagy borba mártogatva fogyasztják. Ha ezt a sütit valahol sikerül beszerezned, akkor mindenképp próbáld ki, mert nagyon jól illik ehhez a leveshez. A fahéjhabot érdemes előre elkészíteni, mert ha csak a leves után állnál neki, a borleves idő közben kihűlne, és könnyen bebőrösödne, ami lássuk be, nem túl guszta látvány. Ha viszont a hab már készen van, csak ráteszed a forró leves tetejére, és már tálalhatod is.

Hozzávalók 4 személyre

A habhoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 1 ek cukor
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 1 tk olaj

A leveshez:

  • 4 db tojássárgája
  • 2 dl tejszín
  • 4 dl bor 
  • 2 ek cukor
  • tengeri só
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1/4 db citrom

Elkészítése

  1. A tojásfehérjét verjük kemény habbá 1 csipet sóval és a cukorral, majd fűszerezzük a fahéjjal. Csomagoljunk be egy lapostányért folpakkal, és kenjük meg az olajjal. Fagylaltkanállal adagoljunk rá gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Főzzük mikrohullámú sütőben fél percig 600 watton.
  2. Keverjük habosra a tojások sárgáját a tejszínnel, majd tegyük félre. Forraljunk fel 1 dl vizet a borral, a cukrokkal és 1 csipet sóval. Töltsük át egy üstbe, majd állítsuk forró vízgőz fölé. Keverjük hozzá a tojássárgájával elkevert tejszínt. Reszeljük bele a citrom héját, majd habverővel kevergetve sűrítsük be. Kis lángon tartsuk melegen.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: kb 340 kcal
Tipp: Mikró hiányában a fehérjékből készítsünk nagyobb galuskákat, és főzzük 2 percig boros-cukros vízben. Ha gyerekek is esznek a levesből, forraljuk a bort és a vizet 5 percen keresztül.

Még több boros finomság, ha belejöttél a főzésbe

A svábok által kedvelt leves mellett rengeteg olyan étel van, amelynek bor az alapanyaga. Az interneten szó szerint végtelen mennyiségű boros recept közül tudsz válogathatni. Ha szereted az ilyen jellegű különlegességeket, akkor érdemes kipróbálnod a forralt bort is. De ha vendégvárónak szánod, akkor aztán végképp jól, ha tudod, milyen likőrökkel lehet feldobni ezt a meleg, fűszeres, bor alapú italt.

Na de vissza a konyhába, ahol a főzés közben bármikor becsúszhat egy apró hiba – ne adj’ isten –, véletlenül elsóznád az ételt, jó ha tudod, mivel mentheted meg. Aki a borlevesen kívül valami más téli fogásra vágyik, annak érdemes kipróbálnia a szuper egészséges bőrtisztító sütőtökkrémlevest, ami idén az egyik legnépszerűbb szezonétel lett. 

A klasszikus borleves fehérborból készül: így lesz az igazi

A borleves titka a fűszerezés, citromhéjat, vaníliás cukrot és fahéjat is bátran használhatunk. A fahéjhab lesz a leves éke lesz, arra viszont figyelnünk kell, hogy ezt készítsük el előbb, így a levest frissen és forrón tudjuk majd tálalni.

 

További levesekért kattints:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.