Fahéjhabbal megbolondított borleves: a sváb konyha egyik legfinomabb étele


A borleves évszázados múlttal rendelkező ünnepi fogás, amely még az 1690-es években érkezett Magyarországra a sváb telepesekkel. Ők nemcsak a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez értettek kiválóan, hanem bátran és leleményesen használták fel a boraikat a konyhában is – így született meg a Weinsuppe, a borleves korai változata. A Dunántúlon és a Duna mentén gyorsan népszerű lett, és sok családban ma is ugyanúgy hozzátartozik az ünnepi menühöz, mint a halászlé vagy a káposztaleves. Házanként változik az ízesítése: van, aki száraz borral főzi, mások citrommal, vaníliával vagy egy kis fűszerrel teszik különlegessé. Ez a fogás pont attól szerethető, hogy mindenhol egy kicsit más.

Mielőtt nekiállnál a borlevesnek, érdemes néhány apróságot fejben tartani. Ez a leves akkor lesz igazán finom, ha jó minőségű, száraz fehérbort használsz. Ha gyerekek is esznek belőle, a bort érdemes pár percig forralni, így elpárolog belőle az alkohol jelentős része. A fűszerezésnél nyugodtan kísérletezz: a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a fahéjat bátran használd, mert ezt a levest szinte lehetetlen elrontani. A vaníliás cukrot helyettesítheted aromával is, de ha van otthon vaníliarúd, azzal még finomabb lesz. Az utóbbival csak óvatosan, mert nagyon erős az íze, és könnyen túlzásba viheted.
A sváb vidékeken gyakran kvircedlit használnak hozzá, ami egy sváb eredetű ünnepi sütemény, kicsit a piskótára emlékeztet, és hagyományosan borlevesbe vagy borba mártogatva fogyasztják. Ha ezt a sütit valahol sikerül beszerezned, akkor mindenképp próbáld ki, mert nagyon jól illik ehhez a leveshez. A fahéjhabot érdemes előre elkészíteni, mert ha csak a leves után állnál neki, a borleves idő közben kihűlne, és könnyen bebőrösödne, ami lássuk be, nem túl guszta látvány. Ha viszont a hab már készen van, csak ráteszed a forró leves tetejére, és már tálalhatod is.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: kb 340 kcal
Tipp: Mikró hiányában a fehérjékből készítsünk nagyobb galuskákat, és főzzük 2 percig boros-cukros vízben. Ha gyerekek is esznek a levesből, forraljuk a bort és a vizet 5 percen keresztül.
A svábok által kedvelt leves mellett rengeteg olyan étel van, amelynek bor az alapanyaga. Az interneten szó szerint végtelen mennyiségű boros recept közül tudsz válogathatni. Ha szereted az ilyen jellegű különlegességeket, akkor érdemes kipróbálnod a forralt bort is. De ha vendégvárónak szánod, akkor aztán végképp jól, ha tudod, milyen likőrökkel lehet feldobni ezt a meleg, fűszeres, bor alapú italt.
Na de vissza a konyhába, ahol a főzés közben bármikor becsúszhat egy apró hiba – ne adj’ isten –, véletlenül elsóznád az ételt, jó ha tudod, mivel mentheted meg. Aki a borlevesen kívül valami más téli fogásra vágyik, annak érdemes kipróbálnia a szuper egészséges bőrtisztító sütőtökkrémlevest, ami idén az egyik legnépszerűbb szezonétel lett.
A borleves titka a fűszerezés, citromhéjat, vaníliás cukrot és fahéjat is bátran használhatunk. A fahéjhab lesz a leves éke lesz, arra viszont figyelnünk kell, hogy ezt készítsük el előbb, így a levest frissen és forrón tudjuk majd tálalni.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.