Ezt tedd, ha forró autóban magára hagyott gyereket, kutyát látsz

Forrás: Shutterstock -
kutya hőguta kánikula hőség autó gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 26 fokos melegben is veszélyes zárt autóban hagyni gyermekünket vagy házi kedvencünket, mivel 15–20 perc alatt akár 45 fokos száraz hőség is kialakulhat a zárt térben. Képzeljük el, hogy a 30–35 fokos kánikulában milyen mértékben nőhet meg a kocsi hőmérséklete. Az autóban hagyott kicsiken és kutyákon a résnyire nyitott ablak sem segít, mivel a kinti forróság nem segít a belső tér lehűtésében – ami nem csupán tűző napon, de árnyékban is jelen van. A hőguta rendkívül gyorsan kialakul, ami nem csupán rosszullétet, de maradandó károsodásokat és könnyen halált is okozhat. Épp ezért fontos, hogy ne sétálj el egy ilyen kocsi mellett, hanem cselekedj!

Hőguta

Amikor a testhőmérséklet 39-40 fok felé emelkedik, a szervezet elkezdi hűteni magát, de ez segítség nélkül csupán meddő próbálkozás.


A hőguta jelei:

Bőrpír, zavartság, bódulat, koncentrációs képesség elvesztése, szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, eszméletvesztés.

A hőguta keringési elégtelenséget okozhat, ami akár agykárosodáshoz, halálhoz is vezethet.

Mit tegyél?

Először próbáld megtalálni az autó tulajdonosát – körbekérdezés, a riasztó beindítása –, majd udvariasan add tudtára, hogy miért kell kinyitnia az autóját. Amennyiben nem jársz sikerrel, hívd a rendőrséget. Bizonyos esetekben azonban nincs idő megvárni, míg kiérkezik egy járőr a helyszínre. Ha a kocsiban a gyermek, állat már eszméletét vesztette – kopogtatásra, szólongatásra nem reagál –, vagy nagyfokú kábulat érzékelhető rajta, egy percet sem veszíthetsz.

A forró autóban hagyott gyerek és állat akár percek alatt is életét vesztheti Forrás: Shutterstock

Törd be a tőle legtávolabbi ablakot és hívd a mentőket!

Amennyiben a gyermeket sikerült kiemelni az autóból, a mentők megérkeztéig vidd hűvös – például légkondicionált – helyre, bőrét hűtsd borogatással, legyezéssel. Amennyiben eszméleténél van, itasd vízzel. Ugyanez vonatkozik a házi kedvencekre is, azzal a kitétellel, hogy nem fog mentő érkezni, ám ebben az esetben semmiféleképpen sem szabad elhagyni az állatorvosi vizsgálatot.

Fontos, hogy alapvetően egy autó ablaküvegének betörése rongálásnak minősül, így csak indokolt esetben járj el így, de ekkor is jó, ha videóra veszed a bent rekedt gyermek vagy állat állapotát, és tanúkat gyűjtesz magad köré.

Forró autóban hagyott gyermekek – Egy iskolásfiú találmánya életeket menthet!


A tízéves, Texasban élő Bishop Curry szörnyű tragédiával szembesült; szomszédja 6 hónapos csecsemője belehalt abba, hogy a felforrósodott autóban hagyták. Ekkor döntötte el, hogy feltalál valamit, ami segít megelőzni a hasonló tragédiákat. Olvasd tovább!

Amit semmiképpen se tegyél: ne próbáld drasztikusan lehűteni a testet, tehát ne tedd jeges vízbe, ne itasd jéghideg vízzel, mivel ezzel a szervezetét sokkhatás éri, és többet ártasz vele, mint használsz. A fokozatosság elve tehát itt is él.

Ebben a forróságban, még árnyékban, félig lehúzott ablak mellett sem szabad gyermeket, önmagáról gondoskodni nem tudó felnőttet és állatot az autóban hagyni, még egy percre sem!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.