Ne legyen tabu egy párkapcsolatban a pénzügyekről beszélni!

kommunikáció pénzügyek konfliktus párkapcsolat stressz nyugdíj anyagiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A párok között sok minden adhat okot a vitára, de ezen témák közül kiemelkedik a pénzügyekről való diskurzus. Az ilyen jellegű beszélgetések gyakran kellemetlenek, fájdalmasak, és sokszor veszekedésbe torkollnak. Mi lehet a megoldás? Csupán öt lépés az egész.

Az anyagiak miatti nézeteltérések nagymértékben rombolják az egyébként jól működő párkapcsolatokat is, tehát mielőtt terítékre kerülnének a pénzügyi kérdések, érdemes változtatnotok a hozzáállásotokon és a kommunikációtokon.

Így kerüld el a frusztrációt, a harcot vagy épp a kegyetlen kompromisszumot!

1. Használjatok énüzenetet! Ne támadjatok, helyette inkább mondjátok el, hogy számotokra mit jelent például egy-egy nagyobb kiadás, milyen hatással vannak rátok érzelmileg az anyagi gondok, vagy épp annak a dilemmája, hogy milyen befektetési alapot válasszatok.

Forrás: Shutterstock

2. Fogadjátok el a stressz szerepét, és kezeljétek tudatosan! Az anyagiakkal kapcsolatos beszélgetések a legtöbb emberben kellemetlen folyamatként csapódnak le, amitől feszültté válhatnak. Ez pedig éppúgy megjelenhet visszahúzódásban, mint agresszióban. Ezért az ilyen témák érintése előtt gondoskodjatok a stresszmentes környezetről és lelkiállapotról.

3. Próbáljatok közös nevezőre jutni, de minimum megérteni a másik álláspontját! A pénzügyi neveltetés, a korábbi anyagi helyzet nagyban befolyásolja azt, hogy ki miként vélekedik az épp aktuális kapcsolatában a pénzről, kiadásokról, tartalék felhalmozásáról stb. Merjetek beszélgetni a múltról! Ne legyen bennetek előítélet, inkább elfogadással és új, közös álláspontokkal alapozzátok meg a jövőtöket.

Tippek, hogy miként ismerkedjen gyermeked a pénz fogalmával


Egy kisgyermek még nem érti, mi az az érték. Számára egy 5000 forintos baba nem számít nagyobb értékűnek egy 300 forintos kisautónál, hiszen játék mindkettő. Természetesen nem kell folyamatosan mindennek az árát forszírozni előtte, ugyanakkor a tudatos gyereknevelés velős részét képezi a pénz fogalmának megismertetése. Olvasd tovább!

4. Képzeljétek el külön-külön az anyagi jövőtöket, majd ezeket a gondolataitokat vessétek össze! Ezzel egyrészt bennetek, egyénileg is letisztázódik a nyugdíj, a gyermekek életének „biztosítása" és egyéb más, jövőben kamatoztatható befektetés kérdése, másrészt lekerül rólatok az anyagi biztonság bizonytalanságának terhe.

Forrás: Shutterstock

5. Készítsetek rövid és hosszú távú költségvetést! Ebbe beletartozik a fix bevétel-kiadás összegzése, a szabadon költhető keret meghatározása stb., tehát minden olyan dolog, ami a piszkos anyagiakhoz köthető. Ahhoz, hogy ezt valóban érdemben meg tudjátok valósítani, elengedhetetlen az előző négy pont teljesítése.

Összegezve: a pénzügyekről folyó beszélgetéseknek nem kell párkapcsolati stresszként jelentkeznie. A fenti lépésekkel erős és őszinte gazdasági szövetséget alkothattok, ami biztonságot és átláthatóságot nyújt, ezzel biztosítva a tényleges jövőt a kapcsolatotoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.