gyógyítás zajszennyezés zeneterápia hang
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindennapi életünk során számos különböző zajhatásnak vagyunk kitéve. Egyes zajok zavarnak, mások megnyugtatnak és vannak olyanok is, amelyeket észre sem veszünk. Bár egyéni eltérések vannak abban, hogy ki milyen hangokat részesít előnyben, bizonyos hangok sokkal nagyobb valószínűséggel javítanak hangulatunkon, ébresztenek fel, sőt még a koncentrációnkat is javítják.

1. A víz hangja




Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



2. Csattanás, pattogás, pukkanás




Egyes ismétlődő hangok épp ellenkező hatást érnek el, mint a víz: minden hirtelen zaj egy kis ébresztő. Ide tartozik az avarzörgés, a hóropogás, a lábunk alatt ropogó gabonaszemek vagy a szalonnazsír sercegése a serpenyőben. Ezeknek a hangoknak saját ritmusuk van és mivel egyre erősödnek, pezsdítő hatással bírnak. A kocsibeálló kavicsainak ropogása pedig izgatottsággal tölthet el bennünket, mert egy rég várt vendég érkezését jelezheti.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

3. A tűz ropogása




Tábortűz vagy kandallótűz - a tűz pattogása sokakat megbabonáz, csöndes, álomittas állapotba ringatja az embert. Ennek oka valószínűleg az, hogy az embereket mindig is vonzotta a tűz, ez volt egy egyik első olyan eszköz, amellyel megváltoztatták környezetüket, hogy melegedjenek, ételt főzzenek és vadállatokat kergessenek el. A tűz körüli éjszakai összejövetelek a társas élet egyik legkorábbi megnyilvánulásai voltak, az emberek itt találkozhattak másokkal és ápolhatták kapcsolataikat. Számos évezreddel később a tűz hangja ezt a fontos evolúciós fordulópontot elevenítheti fel bennünk.

4. A nevetés




Ha a nevetés a legjobb orvosság, mindenre gyógyír a csecsemő örömteli sikongatása, amikor felfedezi lábujjait vagy a kisgyermek kacagása, amikor csiklandozzuk. A gyerekek tiszta, öntudatlan nevetése által okozott öröm ragályos: megszabadítja a felnőtteket a mindennapi élet stresszétől, mivel az ártatlan és gondtalan időkre emlékezteti őket. A gyerekes szülők számára a szívből jövő nevetés azt jelentheti, hogy a kicsik lelki egészségével minden rendben van, és gyermekük szempontjából a szülők jó döntéseket hoznak.

Istockphoto
Istockphoto



5. A zajszennyezés




Furcsa módon a leggyakrabban használt terápiás zajok egyike nem egyetlen hang, hanem az összes hallható frekvencia egyszerre adott hangja: a fehér zaj. Az elnevezés a fehér fény hasonló tulajdonságára utal, a fehér szín nem színhiány, hanem valamennyi szín keveréke. A fehér zaj elnyeli az összes háttérzajt és a rádió sistergésével szemben állandó, megnyugtató zümmögéssé alakítja. A fehér zaj emiatt segíti az elalvást, a zavaró háttérzajok kiküszöbölésével serkenti a koncentrációt és gyógyítja a fülzúgást.

6. Az emberi hang




1935-ben a Bell Laboratórium két kutatója, Harvey Fletcher és W. A. Munson az emberi hallást vizsgálta, kutatásuk máig a legjelentősebb a maga nemében. A fül által legjobban érzékelt frekvenciák mérése során Fletcher és Munson azt tapasztalta, hogy az épp az ideális frekvenciatartományba (300-3000 Herz) eső emberi hangot hallgatjuk a legszívesebben. A kérdés csak az, hogy vajon hangunk fejlődött fülünkhöz alkalmazkodva, vagy épp fordítva történt?

Gyógyító énekhang




A 66 éves Angela Hoffer Dél-Florida hospice-házaiban szórakoztatja éneklésével a gyógyíthatatlan betegeket immáron három éve. A családterapeutaként és házassági tanácsadóként dolgozó asszony 25 éven át ápolta édesanyját, így tisztában van azzal, mekkora kihívás a betegekkel való törődés. Angela a betegek szobájába belépve mindig megkérdezi, énekelhet-e egyet nekik. "A betegek által hallott dal visszarepíti őket abba az időbe, amikor még egészségesek voltak, függetlenül attól, hogy képesek-e reagálni" - magyarázta Angela Hoffer. "Az ismerős zene a kognitív képességek megőrzésében is segít."

"A népesség elöregedésével az Alzheimer-kór és a demencia más formái egyre gyakoribbá válnak, így egyre nagyobb szükség van a gyógyító zenére" - tette hozzá Jeff Engel New York-i zeneterapeuta.

LIFE VIDEÓ: HÁRFAJÁTÉK A SZÜLŐSZOBÁBAN

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=WAYxJfYVCr4ddQQO

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




A legcsúfabb sztárfrizurák 2010-ben
Nézd meg a világ legdrágább karácsonyfáját!
A legfurcsább fogyókúrák, amikről még sosem hallottál!
A 4 legveszélyesebb pornós fogás - ne próbáld ki!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.