Forradalmi módszer: vibrációs kapszula segít a székrekedésen

betegség gyomor emésztőrendszer székrekedés bélrendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A székrekedés kezelésére vibrációs kapszulát fejlesztettek ki. A lenyelést követően az előre programozott kis eszköz rezegni, rázkódni, forogni kezd, ahogy áthalad a bélrendszeren.

Thinkstock
Thinkstock

Az elemes kapszula mozgásából származó hullámok stimulálják az izmokat, melyek természetes körülmények közt is részt vesznek a székletürítés mechanizmusában. Az eszközt jövő hónaptól kezdik kipróbálni embereken. A kutatók szerint a székrekedésre használt más szerekkel ellentétben az egyszer használatos kapszuláknak nincs mellékhatásuk. A szorulás leggyakoribb okai a helytelen táplálkozásban, a mozgásszegény életmódban vagy egyes gyógyszerek szedésében keresendők. Kétszer annyi nő szenved tőle, az idősebb korosztály életét pedig ötször gyakrabban keseríti meg.

A baj az, hogy ha szorulás jelentkezik, az lelassítja az izomösszehúzódásokat, így csak még rosszabb lesz a helyzet. Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy a has masszázsa segíthet. A bélfal izmainak stimulálásával beindul a perisztaltika, vagyis az összehangolt izommunka, mely továbbítja az ételt a bélrendszerben. A működési elvéről sokat nem tudnak, de az egyik feltételezés szerint székrekedés során az izmok begörcsölnek, a masszázs pedig ezt enyhíti. Az eljárás azonban bonyolult, időigényes, és hatástalan lehet a túl vastag vagy túl izmos hasfalú betegek esetén.

Thinkstock
Thinkstock

Az izraeli cég által kifejlesztett kis szerkezet nemcsak a természetes bélmozgásokat indítja be, de a remények szerint segít majd kisebb darabokra törni az összesűrűsödött székletet is. A jövő havi kísérletek során 30 beteg kap majd a 15,5 mm-es kapszulából, mely 10 grammot nyom. A belsejében egy aprócska elektromos motor és elem található, illetve egy kicsi ellensúly is, mely miatt pörög, rázkódik és forog, miután bekapcsolt. A lenyelést követően 6 óra múlva lép működésbe, ennyi idő kell, hogy elérje a vastagbelet, itt pedig a kiürítésig 2 órán át rezeg.

A Tel-Avivi Ichilov Kórház kutatói egy héten át figyelik majd meg a betegeket. Ha az eszközt biztonságosnak találják, újabb 30 betegen próbálják majd ki, akiket két hétig követnek majd nyomon. Meg akarják nézni, hogy többször is lehet-e alkalmazni a kapszulát, makacs panaszok esetén. Az Ealing Kórház gasztroenterológus konzultánsa szerint ez egy érdekes és új megközelítése a székrekedésnek. "Még korai lenne kijelenteni, hogy a szer hatásos, de az adatokból hamarosan kiderül."




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.