5+1 ok, ami méhnyakrákot okozhat

2011.05.24. 9:21

Naponta 80 életet követel Európában, pedig ha idejekorán felismerik, alapvetően egy jó esélyekkel gyógyítható betegségről beszélünk. Mi most azokat a szervi és lelki okokat kerestük, melyek felismerésével azt reméljük, talán elkerülhetővé válhat a sokunk által rettegett méhnyakrák.

Nem hiába félünk tőle: a méhnyakrák egy, a rákbetegségek családjába tartozó alattomos daganat, mely akár éveken, évtizedeken át, tünetmentesen lappanghat a szervezetünkben. A rosszindulatú daganat tünetei, mint a rendszertelen vérzés, hüvelyi folyás vagy alhasi fájdalmak, az esetek többségében már későn jelentkeznek.

ThinkstockAz orvosok ugyanis állítják, ha a szűrővizsgálatokon, még a tünetek jelentkezése előtt fény derül a betegségre, jó eséllyel tudnak harcba szállni a daganatos sejtburjánzás ellen. A 0. stádiumban diagnosztizált betegség gyógyulási esélyeit pedig 100 százalékra teszik. A rendszeres szűrővizsgálat életmentő szerepével tisztában vagyunk, mégis mindegyikünkben ott bujkál a kérdés: "Hogyan előzhető meg a méhnyakrák?"

Ahhoz azonban, hogy megfelelően felkészülhessünk a prevencióra, mindenekelőtt tisztáznunk kell, pontosan milyen tényezők hajlamosíthatnak bennünket a betegség kialakulására. Épp ezért most összegyűjtöttük azokat a testi és lelki okokat, melyek élen járnak a méhnyakrák kockázati tényező közt.

A rizikófaktorok:

1. Fogamzásgátló tabletták

A hormontabletta ellenzői váltig állítják, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek egyik legnagyobb rizikója, hogy méhnyakrákot okoznak. Bár szép számmal akadnak erre irányuló vizsgálatok, ezt az állítást a mai napig nem sikerült tisztázni. A nőgyógyászok mindenesetre azt javasolják, hogy a hormontablettát szedő nők fordítsanak nagy figyelmet a szűrővizsgálatokra.

Thinkstock

2. Dohányzás

Érdekes tény, hogy a dohányzás, sok más károsító hatása mellett az egyik fő hajlamosító tényezője a méhnyakráknak is. Ennek oka, hogy a cigarettából a szervezetbe kerülő rákkeltő anyagok egy része épp a méhnyakon választódik ki. Abban az esetben pedig, ha a dohányzó nők pluszban még HPV-fertőzöttek is, a betegség kialakulásának kockázata ugrásszerűen megnő.

3. Szexuális partnerek gyakori cseréje

Azoknál a nőknél, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket, és az együttlétek során nem - a nemi betegségek ellen is védő - óvszerrel védekeznek, nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg a már sokat emlegetett HPV-vírussal.

4. HPV

A human papilloma vírus több mint 80 százalékban tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. Az esetek többségében a vírus hordozói a férfiak, akik a nemi aktus során adják azt tovább női partnereiknek. Fontos azonban tudni, hogy a fertőzöttség ellenére sem okoz minden nő szervezetében kóros sejtburjánzást a vírus.

Thinkstock5. Szülések száma

Meglepő tény, hogy azoknál a nőknél, akik már többször szültek, nagyobb eséllyel jelenhet meg a méhnyakrák, mint gyermektelen  vagy egygyermekes társaiknál. Ennek oka, hogy a szülések során roncsolódhat a méhnyak, ez a sérülés pedig daganatos megbetegedést okozhat.

6. Lelki okok

A rákbetegséget a pszichológusok gyakran hozzák összefüggésbe kimondatlan, elfojtás alá került lelki tényezőkkel. Az egyik lehetséges tézis szerint a méhnyakrák kockázatát növelheti, ha súlyos konfliktus terheli a családi kapcsolatainkat, ha komoly problémák, félelmek gyötörnek bennünket saját nőiességünkkel, a családalapítással és a családi kapcsolataink fenntartásával összefüggésben.

Oláh-Szíjjártó Linda

daganatos betegségekdohányzásHPVméhnyakrák