Gyógyvarázs: Több mint 100 diák vett részt a meseolvasó programban

gyógyvarázs gyerekek meseolvasás kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A K&H gyógyvarázs 2010 őszén indította el "meseolvasó kisdoktorok" szórakoztató programelemét, amelyet a 2011-es pályázati évben kibővített: az ország 6 megyéjében, 8 városban, összesen 15 alkalommal szervezte meg a kórházak gyermekosztályán a meseolvasó programokat.

A programban szereplő városok: Győr, Mosonmagyaróvár, Salgótarján, Kecskemét, Sátoraljaújhely, Kisvárda, Fehérgyarmat és Budapest. Ezek a foglalkozások nemcsak a gyerekek szórakoztatását szolgálják, hanem az orvosok munkáját is segítik, hiszen a kicsik gyógyulásához nagymértékben hozzájárul, ha a szakmai felkészültségen túl a lelkükkel is foglalkoznak.


A Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája adott otthont a K&H gyógyvarázs 2011-es pályázati évében utolsó meseolvasó eseményének. A két budapesti helyszín mellett az ország több pontján zajló, több mint száz diák részvételével megvalósuló programot a K&H Bank az önkéntességre nagy hangsúlyt fektető felelősségvállalási stratégiájának fontos elemeként kezeli. Mivel 2011 éppen az önkéntesség éve volt, ezért a meseolvasás kiemelten aktuálissá vált a közreműködő diákok, az iskolák számára is. Mint minden önkéntes programnak, a meseolvasásnak is komoly nevelési és edukációs előnye van és előkészíti a középiskolások tudatos társadalmi szerepvállalását.

"A pályázati program indulása óta törekszik arra, hogy ne csak műszerekkel és eszközökkel segítse a magyar gyermekellátással foglalkozó intézményeket, hanem a kicsik lelki gyógyulásához is hozzájáruljon. Az önkéntességre alapozva szólítottuk meg a diákokat, mert úgy gondoljuk, hogy számukra is fontos tapasztalat, ha segíthetnek a rászorulókon. Sokan közülük nem tettek még önként másokért és egy-egy ilyen alkalom után új tapasztalatokkal mennek haza. Rendszerint egy alkalommal 6-8 diák látogatott el a gyermekosztályokra, ahol előzetes felkészülés után meséltek, gyakran kiegészítve a történeteket drámai elemekkel, vizuális segédeszközökkel. A diákok visszajelzései idén is egyöntetűen pozitívak voltak, megtapasztalták, hogy jót tett a beteg gyermekeknek a jelenlétük, és a mese gyógyító erejével ők is hozzájárultak, hogy könnyebben teljen a kicsik számára a kényszerű kórházi tartózkodás. Büszke vagyok a meseolvasó programra és annak minden egyes diákjára, akik fontosnak tartották, hogy segítsenek. Köszönöm nekik és tanáraiknak is, hogy összefogták a kis csapatokat és felkészítették őket. Végül, de nem utolsósorban köszönjük a kórházak orvosainak, munkatársainak, hogy kezdeményezésünknek otthon adtak" - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.


Diákok mondták:

"Néhány hete éppen a Városi Erzsébet Kórház gyerekosztályán jártam és nagyon elszomorított, hogy annyi kisgyereket láttam a kórtermekben. Örültem, hogy az osztálytársaimmal mi is ide készültünk mesét olvasni, hogy egy kis vidámságot hozhassunk a beteg gyerekeknek." (A sátoraljaújhelyi V. István Szakközépiskola diákja)

"Nagyon jó ide eljönni és segíteni a beteg gyerekeken. Kicsit nehéz az elején megtalálni velük a közös hangot, de általában feloldódnak, ha elkezdünk velük beszélgetni és onnantól kezdve már mindenki boldog, hogy itt vagyunk." (A fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium diákja)

Tanárok mondták:

"Az én diákjaim szinte összevesztek, amikor azt kellett eldönteni, hogy ki jöjjön mesét olvasni. Mikulás napján még szaloncukrot is hoztak a kisgyermekeknek. Jövőre is biztosan itt leszünk." (A salgótarjáni Madách Imre Gimnázium tanára)

"A diákokkal sokat készültünk mindkét alkalommal, az első meseolvasáson láttuk, hogy inkább kisebb gyerekeknek szóló meséket kell hoznunk, így a Négyszögletű Kerek Erdő után Bogyó és Babóca történeteket meséltek." (A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium tanára)

"A diákok a kedvenc könyveiket is elhozták és az ölükbe vett gyerekekkel együtt lapozgatták. Nagyon hamar feltalálták magukat és könnyed beszélgetésbe kezdtek a kórtermekben fekvő nagyobb gyerekekkel is." (A fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium tanára)

A meseolvasó kisdoktorok kezdeményezés elsősorban a beteg gyermekekre fókuszál, de a gimnazisták önkéntes segítségnyújtásán alapuló programban nagy hangsúlyt kap, hogy a mesét olvasó diákok átéljék a gyógyítás, segítségnyújtás örömét. A program által szervezett alkalmak után a diákok saját idejüket beosztva, önállóan is ellátogathatnak a gyermekosztályokra, gyakorlattá téve a gyermekekkel való foglalkozásokat.

A K&H gyógyvarázs pályázatról:

A program fő elemét képező országos pályázat hatálya kiterjed az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvő- és járóbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályaira, illetve a gyermekmentési tevékenységet végző mentőszolgálatokra. A K&H Csoport a gyermek-egészségügy elkötelezett támogatója, és évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.