nőgyógyászat kozmetikus nőgyógyász szőrtelenítés tusfürdő gyanta borotva szappan törlőkendő intim betét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők intim tájéka sem maradt ki az elmúlt évtizedek szépítkezési hadjárataiból: plasztikáztatunk, szőrtelenítünk, színezünk, illatosítunk. De ezzel nemcsak a természetes kinézetét, hanem nemi szervünk védekezőképességét is elveszíthetjük. A Life.hu szakértő segítségével járt utána a témának.

Túlzásba vitt tisztálkodás

Bár régen szinte általános szabály volt, hogy egy illedelmes nő nem nyúl "oda", és menstruáció alatt kerülni kell a mosakodást, mára ez alaposan megváltozott: szinte minden nő polcán ott virít az intim mosakodó gél, a hab vagy a kendő. A hüvely és a szeméremtest természetes szagát korábban semmi sem nyomta el, ma azonban mindent megteszünk a terület tisztogatása érdekében. Pedig az egészséges hüvely tisztaságáról a normális folyás illetve a tejsavbaktériumok gondoskodnak. Bár az is igaz, hogy ezt a kényes egyensúlyt könnyen megbonthatja egy antibiotikum-kúra vagy egy fertőzés. Ilyenkor pedig még gyakrabban mosakszunk, pedig ezzel több kárt is okozhatunk, mint hasznot.

Thinkstock
Thinkstock

Miért nem jó a szappan?

A speciális baktériumflóránkat és az érzékeny, vékony hámrétegünket érő támadásokat a hasznos baktériumok verik vissza, de ők nem sokat tehetnek a műszálas fehérneműk, tangabugyik, illatosított betétek, a szőrtelenítés és a szappan ellen. Utóbbi a reklámok szerint lúgos kémhatása miatt okozhat gondokat, hiszen a hüvely savas pH-értékét felborítva érzékenyebbé teheti azt a fertőzésekkel szemben. Bár az is igaz, hogy a túl savas hüvely is a kórokozók melegágyává válhat. Ezért ajánlják buzgón az intim lemosókat, melyek nem borítják fel a kényes pH-egyensúlyunkat.

Varázsold otthonosabbá a lakásod! - A legjobb ötletek itt



Az intim mosakodók több kárt okozhatnak, mint hasznot

Mindezzel meg is oldhatnánk a gondjainkat: a megfelelő területen megfelelő tisztálkodószert használva megelőzhetjük az irritációt és a fertőzéseket. Elvileg. Egyre több nő fordul azonban a nőgyógyászához különböző tünetekkel, melyeken az intim mosakodók használata nem segít, sőt: egyes kellemetlenségekért pont az a felelős. Ezek a termékek - tisztelet a kivételnek - nem mentesek az olyan illat- és adalékanyagoktól, amelyek irritáló, allergizáló hatásúak lehetnek. Így az égő, viszkető érzésért nem biztos, hogy a gombás fertőzés, hanem pont a mosakodó gél lehet a felelős. Bár a régi higiénés szokások hagytak némi kívánnivalót maguk után, ma már mintha átestünk volna a ló túloldalára. Naponta kétszer mossuk intim testtájunkat, nem beszélve a törlőkendőkről, a kemikáliákkal dúsított szőrtelenítő krémekről és a tisztasági betétekről. Az egészséges hüvelynek semmi szüksége tejsavtablettákra, öblítésre vagy állandó mosogatásra, mivel még a túl gyakran használt, de kíméletes szerek is kikészíthetik. A kiszáradt bőr és a nyálkahártya pedig hatványozottan fogékony a fertőzésekre, könnyebben gyullad be vagy sebesedik ki, pláne ha borotválkozunk is. Így aztán nemcsak az erős folyás, irritációérzés, de gombás vagy bakteriális fertőzés is kialakulhat pont a túlzásba vitt higiénia miatt. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, ne a mosakodást kettőzzük meg, hanem forduljunk nőgyógyászunkhoz, és jelezzük, hogy intim mosakodó szereket használunk.

Thinkstock
Thinkstock

Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász véleménye:

"Szerintem - bár véleményem nem biztos, hogy egyezik az általános vélekedéssel - az intim mosakodók nagyrészt feleslegesek, inkább üzleti fogások. Arra megy ki a játék, hogy drágán eladjanak bizonyos termékeket olyan címkével, hogy ez intim testrészek speciális tisztítására szolgál, és egészségesebb a semleges, olcsó tisztítószereknél. Ha egy nő egy normál szappant vagy gélt használ mosakodásra, az ugyanúgy megteszi. A legnagyobb probléma, amit nőgyógyászként látok az a szőrtelenítés hihetetlen mértékű elterjedése. Ez ugyanis az intim régió normál baktériumflórájának védelmét is felborítja, amibe az intim mosakodók aztán besegítenek. Bármilyen szőrtelenítőt használnak, az mindig irritálja a bőrt, ront annak normál védő baktériumflóra összetételén. A borotva használatától mikrosérülések keletkeznek, a gyantának számos sérülést és akár visszatérő fertőzéseket is köszönhetünk, a kémiai szerek bőrirritáló hatása pedig egyértelmű. Az intim mosakodók ezen még ronthatnak is, ráadásul sokan félreértik, és ezeket a külsőleg alkalmazandó szereket belsőleg is használják, ami egyáltalán nem jó ötlet. A piacon kapható mosakodószerek jó részét nem érzem károsnak, csak fölöslegesnek: tulajdonképp a hüvely savas P
pH-ja és normál baktériumflórájának fenntartása, megőrzése, szükség esetén visszaállítása lenne fontos, de oda ezek a szerek alkalmatlanok, sőt, veszélyesek. A bőrének megfelelő tisztítószert pedig mindenki megtalálja. Van, akinek a normál, nem illatosított, nem irritáló, semleges baba- vagy csecsemőszappan a megfelelő, van, akinek az intim mosakodó, esetleg valamilyen egyéb gél jön be, de például az antibakteriális szappanok egyáltalán nem javasoltak."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.