Székletátültetés: Gusztustalan, de hatásos

betegség átültetés elhízás széklet gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Többek életét mentette már meg a székletátültetés, mellyel nemcsak egy veszélyes baktériumfertőzést gyógyíthatunk, de később akár a cukorbetegség, az elhízás vagy a Parkinson-kór tüneteit is enyhíthetjük majd. A Life.hu utánajárt ennek az elsőre bizarrnak tűnő módszernek.

Halálos hasmenés

Egy veszélyes baktérium, a Clostridium difficile elszaporodása olyan mértékű hasmenést és gyulladást okozhat, melynek az Egyesült Államokban évente közel tizenötezer halálos áldozata van. A fertőzés persze nem mindenkinél végzetes kimenetelű, de gyógyítása igen nehézkes: antibiotikumokkal csak átmeneti sikerek érhetők el, ráadásul egy rosszul megválasztott gyógyszer még ronthat is a helyzeten. Az egymással versengő baktériumok közül ugyanis az antibiotikum a hasznosakat is kiirtja, így a Clostridium difficile nagyobb teret nyer, és nagyobb mennyiségű toxin termelésével súlyosabb hasmenést okozhat. A kutatók más módszer után kutatva rájöttek, hogy hatféle jó baktériumból kevert koktéllal a Clostridium difficale visszaszorítható - de ezt a koktélt nem szájon át adják.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nagyon furcsa kezelés - de hatásos

Az eljárás során egészséges ember székletéből készített oldatot csepegtetnek a beteg emésztőrendszerébe, így a jó baktériumok azonnal el tudnak szaporodni, és elnyomják a Clostridium difficale-t. Az eljárás még az orvosok szerint is gusztustalan, viszont az esetek 90 százalékában meggyógyítja a beteget, hiszen helyreállítja a károsodott bélflórát. A kezelés nem mai ötlet: már 1958-ban is végeztek székletátültetést, és azóta 170 esetet dokumentáltak a szaklapokban. Ausztrál kutatók pedig próbálják továbbfejleszteni a módszert, a székletet igyekeznek szintetikus baktériumtenyészetekkel helyettesíteni, hogy ne viszolyogjanak tőle annyian.

Egy amerikai lány ennek a kezelésnek köszönheti az életét

Kaitlin Hunter egy súlyos autóbalesetet követően került kórházba. A mája és a vastagbele is leszakadt, valamint eltörtek a csigolyái és a lábujjai. Egy hónapig küzdöttek az életéért, miközben a fertőzések ellen rengeteg antibiotikumot kapott. Ezek azonban egy újabb problémát okoztak: mikor úgy tűnt, Kaitlin végre a gyógyulás útjára lép, heves hasi fájdalmakkal, hányással és hasmenéssel jelentkezett a Clostridium difficale fertőzés. A lány rövid időn belül 18 kilót fogyott, így az élete is veszélybe került. Ezért az orvosok a székletátültetés mellett döntöttek. Kaitlin édesanyja volt a donor, a fekáliát sóoldattal hígították, majd a lány beleibe juttatták. A probiotikumok nem, ez a kezelés azonban segített, és Kaitlin felépült - írja a Daily Mail.

A Parkinson-kór kezelésénél is bevethetik?

Elképzelhető, hogy a jövőben a székletátültetést nem csak a baktériumfertőzés ellen használják majd. Egyes kutatások szerint a Parkinson-kórt egy, a bélrendszerben is élő baktérium okozza, ezért a belek baktériumflórájának egészségesre cserélése javíthat a betegek állapotán. John Gliesnél már hatott a kezelés: mikor már évek óta küzdött a Parkinson-kórral és a székrekedéssel, egy antibiotikum miatt egy csapásra megszűntek a panaszai. Székrekedését ugyanis egy vastagbélfertőzés okozta, amit kiirtva azonnal javultak a Parkinson-kór egyéb tünetei is. Az ilyen és ehhez hasonló tapasztalatok miatt már több beteget kezelnek vagy antibiotikummal, vagy széklet-átültetéssel. Az eredmények azt mutatják, hogy a kezelés olyan betegségek tünetein is enyhíthet, mint a szklerózis multiplex, a reumatoid artritisz, a cukorbetegség vagy a kóros elhízás.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kövérség ellen fekáliakúra?

Többek között a kövérséget is okozhatja a bélbaktériumok kedvezőtlen összetétele. Az amszterdami Akadémiai Orvostudományi Központban végeztek vizsgálatot 18 elhízott, metabolikus szindrómás, alacsony inzulinérzékenységű embernél. Egy részüknek saját székletüket juttatták vissza, a másik csoportnak viszont egészséges, sovány emberek fekáliáját. Hat héttel a székletátültetések után a sovány emberektől székletet kapott elhízottaknál sokkal magasabb inzulinérzékenységet mértek, míg a másik csoportnál ez az érték nem változott. Ez, valamint az újabb kutatási eredmények, melyek szerint a kövér és a sovány emberek bélflórája nagyon sokban különbözik egymástól, talán új utat mutathat a túlsúly elleni küzdelemben is.

Ha érdekesnek találtad a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.