szülész-nőgyógyász szülést segítő eszközök szülés szülészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Babát kiszippantó eszközt találtak fel Argentínában. Valóban szenzáció született, vagy csak újra feltalálták a spanyolviaszt?

Rémtörténetek tucatját lehet olvasni a legtöbb szüléssel, születéssel foglalkozó topikban. Tény, hogy a könnyű szülés adománya, nagyon kevés nőnek adatik meg. Még akkor is, amikor orvosi szemmel a szülés tulajdonképpen zavartalan volt, amikor „technikailag” minden úgy ment, mint a karikacsapás, a szülés folyamatában van legalább egy olyan perc, amikor az anyuka úgy érzi itt a vég: elakadt a baba, ennél jobban már lehetetlen a tágulás, és kiszakad a sóhaj: „ az Istenért, vegyék már ki azt a gyereket!”

Forrás: Thinkstock

Azokban az esetekben pedig, ahol tényleg baj van, ahol a baba túl nagy, a szülőcsatorna túl szűk, ahol valóban tágulási nehézségek lépnek fel, ahol a kicsi feje, válla beszorul, vagy feltekeredett, elakadt, túl rövid a köldökzsinór, a szülést „könnyítő” eszközök szó szerint életet menthetnek. Ezek az eszközök ugyanis nem a szülő nő fájdalmának, szenvedésének enyhítését szolgálják, hanem azt, hogy a baba a nehézségek ellenére, a lehető legrövidebb idő alatt átjusson a születés kapuján.

Orvosi porszívó?

Az utóbbi idők egyik legegyszerűbb, mégis megdöbbentően jól funkcionáló, szülést könnyítő eszközét, egy autószerelő találta fel. A találmány lényege a vákuum (és ez nem új a szülés területén), mégis, egészségügyi szakemberek szerint, az eszköz, ami leginkább egy primitív porszívóra emlékeztet, gyengéd és hatékony segítség lehet akkor, amikor a baba feje „beszorul”.

A feltaláló, az argentín származású autószerelő, Jorgen Ódont egy, a neten keringő videó ihlette meg. A szóban forgó videóban egy ügyes kezű férfi egy nejlonzacskó segítségével húzza ki, láthatólag könnyedén, a palackba szorult parafa dugót. Állítólag a videó nyomán azonnal arra gondolt, hogy a módszer sikeres lehet a nehéz szülések során is. Még aznap este megalkotta az első szülést segítő „porszívót”. A prototípus egy dunsztos üvegből és egy nejlontasakból állt, és a főpróba során kislánya egyik játékbabáját mentette ki „szorult” helyzetéből. Sikerrel.

A feltaláló egy szülész-nőgyógyász segítségével tovább finomította az eszközt, majd az Egészségügyi Világszervezet konferenciáján mutatták be, ahol állítólag gyorsan rá is bólintottak a nagyszerű találmányra. Az egyik legnagyobb, orvosi technológiával (is) foglalkozó amerikai vállalat fogadta be a terveket, és a hírek szerint hamarosan megkezdik az eszköz gyártását.

A fogó nem horror kellék

Hosszú ideig a szülészeti fogó jelentette a megoldást a szülés mielőbbi befejezésére. A nagy valószínűséggel XVII – XVIII. században feltalált eszköz az angol Chamberlain orvos-család titkos eszközként került fejlesztésre. A fogót, nem tudni, miért, sokáig titkos fegyverként vetették be a problémás szülések során. Olyannyira titok volt, hogy még a bábák sem láthatták, mivel tesz épen „csodát” az orvos. Persze azért örökre nem maradhatott titokban a dolog, így az ezerkilencszázas évek elején már meglehetősen széles körben terjedt el annak használata. Számtalan variációja ismert, hazánkban háromféle szülészeti fogó honosodott meg: a pajot-Naagele-féle kimeneti fogó, a Kielland- féle magas bemeneti fogó, valamint a Shute- féle paralel fogó, amely a koraszülések levezetésénél is igen hasznosnak bizonyult. A „fogóműtéteket”, a szülésbefejező műtétek közé sorolja az egészségügy, és bár riasztónak tűnhet az elnevezés, a gyakorlatban nagyon sok csecsemő életét mentette meg a sokszor brutálisnak kikiáltott eszköz. Elterjedt tévhit, hogy a fogóval a baba fejét összeszorítva ráncigálják át a szülőcsatornán a kicsit. Valójában a kanál egyféle „beterelő” eszköz, annak segítségével fordítják a megfelelő szögbe a baba fejét, másrészt, nem a baba fejét szorítják vele, hanem segítségével a szülőcsatorna falát emelik el a megfelelő pillanatokban a baba fejétől. Így szó szerint szabaddá teszik előtte az utat.

Forrás: Thinkstock

A vákuum erejével

A fogót azonban ma már csak nagyon kevés szülészeten használják, azt egy sokkal hatékonyabb eszköz mára szó„kitúrt” a helyéről. Ez pedig a vákuum, egészen pontosan a vákuumextrakció. Az eszközt egy svéd szülész találta fel. A fogóval szemben határozott előnye, hogy kevesebb anyai lágy szövetrész sérülést okoz, viszont koraszülöttek világra segítésére nem alkalmas.

Az eszköz egy szívókészülékből, amely– 80 kPa nyomással dolgozik, és egy szívókorongból áll. A korongot helyezik óvatosan a pici fejére, és annak segítségével lassú és gyengéd mozgatással segítik előre a baba haladását a szülőcsatornában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.