Előzd meg a téli C-vitamin-hiányt!

vitamin C vitamin vitamindózis egészség vitaminhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vitaminok és ásványi anyagok hiánya nem sokáig tartható állapot: szervezetünk hamar jelzi, ha valamelyikből többre lenne szüksége. Az egyik legalapvetőbb vitaminunk hiányával mégsem foglalkozunk eleget, ez pedig a C-vitamin.

Százezrek haltak bele

Ha a C-vitamin-hiány következményeiről beszélünk, szinte mindenkinek azonnal a skorbut ugrik be, s tegyük hozzá, nem véletlenül. Ez a hiánybetegség már az ókorban is ismert volt a téli időszakban, de főként a nagy földrajzi felfedezőutakon részt vett tengerészeket tizedelte meg. A tengeri pestisnek nevezett betegség olyan híres felfedezők legénységét vitte a halálba, mint Vasco da Gama vagy Magellán, s a becslések szerint összesen körülbelül kétmillió tengerész halt bele abba, hogy nem ismerték fel a C-vitamin hiányának fontosságát. Maga a betegség kezdeti tüneteiben vérző ínyt és foghullást okoz, de jellemző volt az általános gyengeségérzet, a bőr alatti és ízületi vérzés, a fokozatosan leépülő szervezet, a végén iszonyatos fájdalmakkal.

Forrás: Thinkstock

A C-vitamin nélkülözhetetlen ereink védelmében

Persze ahhoz, hogy skorbutot kapjon bárki is, hosszú hetekig vagy hónapokig nélkülöznie kell a C-vitamint: napi tíz milligrammnyi bevitt mennyiség alatt jelentkeznek a tünetek, de ahhoz, hogy a szívbetegség vagy a szürkehályog kialakulása ne fenyegessen, már napi ötven milligrammnyira van szükség belőle. C-vitamin hiányában ugyanis nem termelődik elég kollagén, mely rugalmasan tartaná az erek falát akár a szemben, a bőrben, akár a szív körül, így fordulhatnak elő bevérzések, ínyproblémák, nehezen gyógyuló sebek.

C-vitamin-hiány a vérszegénység hátterében?

A C-vitamin nemcsak a bőr és az erek rugalmasságában játszik nagy szerepet, de különböző jótékony anyagok felszívódását is segíti. Az egyik ilyen a vas, így a vérszegénységben szenvedőknek nemcsak a nyomelem pótlásáról kell gondoskodniuk, de megfelelő mennyiségű C-vitamin-bevitelről is. A vashiány mellett maga a C-vitamin hiánya is fogékonyabbá tehet a betegségekre, hiszen hasonlóan például az E-vitaminhoz, nagyon fontos antioxidáns, mely nap mint nap védi sejtjeinket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól.

Mégis mennyi az ideális?

Arról a mai napig folyik a vita, hogy pontosan milyen mennyiségben kéne pótolnunk ezt a vitamint. Korábban a felnőttek napi szükségletét 60 mg-ban határozták meg, ám ez manapság meglehetősen elavult nézet, hiszen a C-vitamin felszívódásán még ronthatnak is különböző betegségek, gyógyszerek vagy a dohányzás. Az újabb vélemények Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezőjének példájával mutatják meg, hogy akár napi több ezer milligrammnyi C-vitamin sem ártalmas, sőt, akár a tudós hosszú életkorában is szerepet játszhatott. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy egyszerre 200 mg-nyi mennyiségnél többet nem hasznosít jól a szervezet, tehát az egyszeri nagy dózisú C-vitaminpótlásnál akadnak jobb megoldások is - ráadásul a nagy dózisú C-vitamin más vitaminok felszívódásába is belezavarhat, nem beszélve a túl nagy adagoknál jelentkező hasmenésről.

Forrás: Thinkstock

A legjobb a természetes

A legjobban akkor járunk, ha a sima aszkorbinsavat tartalmazó készítmények helyett természetes módon pótoljuk a hiányzó C-vitamint. Ez átlagos táplálkozás mellett olyan készítmények fogyasztását jelenti, melyekben a természetes C-vitamin minden összetevője jelen van, ezek általában acerola- vagy csipkebogyó-kivonatok. Emellett a hidegen áztatott csipkebogyótea is igen gazdag C-vitaminban, ahogy a narancs, a kivi, a paprika vagy a savanyú káposzta is. A napi kétszáz milligrammos C-vitamin-adagunkat egyébként már 3-4 narancs vagy 4-5 kivi elfogyasztása is fedezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.