fogszabályozás fogászat egészség fogászati kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogszabályzó korábban akár évekre elvette a páciensek kedvét a mosolygástól, ám ma már olyan modern eljárásokat is alkalmaznak, melyekkel a fogszabályozás szinte teljesen észrevétlen művelet lehet.

Ékszerként is viselhetjük

A fogakra felragasztott fém színű fogszabályzó sokáig a kamaszok és a felnőttek réme volt, s többen is inkább rendezetlen fogsorral éltek, mint hogy évekig fogszabályzót hordjanak. Mára nemcsak a kis eszköz megítélése változott, de maga a technika is. A hagyományos fém színű változat mellett ma már élénk színű tappancsos fogszabályzót is lehet kérni, melyet sok tinédzser ékszerként visel, míg a felnőttek inkább a fehér, szinte észrevétlen fogszabályzót részesítik előnyben – de ma már kapható zafírelemekből készült darab is. Létezik azonban a fehér változaton túl olyan fogszabályzó, melyet nem a fogak külső felére ragasztanak, hanem a nyelv felőli oldalon rögzítik, így akár mosolygásnál is láthatatlan marad.

Forrás: Thinkstock

Lágy erők

A modern fogszabályozás egyik legnagyobb újdonsága a lágy erők használata: az eljárás lényege az, hogy olyan készülékekkel, anyagokkal dolgoznak, melyek fog- és csontbarátak – a megfelelő tartás mellett. Az ilyen típusú fogszabályzókat nemcsak kellemesebb viselni, de az új szemlélettel akár a korábban szinte törvényszerűen alkalmazott foghúzások is elkerülhetők. Mindeközben a lágy fogszabályozással töltött idő nemhogy meghosszabbodna, de akár le is rövidülhet – akár 6-8 hónap alatt szebb mosolyunk lehet -, miközben arra is odafigyelnek, hogy a készülékek használata közben a fogak könnyebben tisztíthatók legyenek.

Műanyag sínekkel a teljes láthatatlanságért

A technika fejlődésének és a lágy módszer elterjedésének köszönhetően a tappancsos fogszabályzót elviselhetetlennek tartók is sorba rendezhetik fogaikat. Egy újfajta eljárásban a fogakra pontosan ráillő műanyag kupakokat készítenek, melyek hatása egymásra épül, s így hozza létre a fogak megfelelő elmozdulását. Az átlátszó műanyagból készült síneket egy szoftver segítségével programozzák, a beteg pedig megfelelő sorrendben és adott időközönként maga is be tudja helyezni azokat. Miután megtette, egy nap legalább 23 órán át viselnie kell őket, tehát csak evésnél, ivásnál és fogmosáskor veheti le. Cserébe viszont nincs ragasztás, sem fém alkatrészek, és az orvoshoz is elég havonta ellátogatni.

Forrás: www.bangkoknewsmile.com

Műfogszabályzó a legújabb divat

A fogszabályzó készülékek megítélése mára annyira kezd megváltozni, hogy Ázsiában és Amerikában divat lett mű fogszabályzót hordani. Az ok nagyon egyszerű: a thai és vietnámi fogszabályozás is éppolyan drága mulatság, mint az itthoni, így akinek fogszabályzója van, az bizonyosan tehetős ember. Akinek viszont nincs szüksége – vagy pénze – rá, mégis jó benyomást szeretne kelteni, az fillérekért vehet magának álkészüléket, mely cseppet sem javít fogai állapotán, de legalább divatos. A szivárvány minden színében elérhetők, de sokan rendelnek mesefigurás készülékeket is – az már a dolog kellemetlenebb oldala, hogy sok, házilag gyártott eszköz ólmot tartalmaz, mely nagy mértékben káros az egészségre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.