Nem járunk szűrésekre, pedig tudjuk, hogy kellene

betegség GKI Gazdaságkutató Zrt. mulasztás vizsgálat szűrés egészségpénztár egészség felmérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új felmérésből kiderült, tudjuk, hogy szükség van a szűrésekre, de sok indokot találunk azok elmulasztására. Pedig az egészségünk a tét!

A szűrés fontos, hiszen a rendszeres vizsgálat az egészségmegőrzés egyik alappillére. Mégis a 18-60 éves lakosság ötöde úgy gondolja, hogy a szűrés felesleges, a betegségek előbb-utóbb kiderülnek. Az egészségpénztári tagok viszont érdeklődnek esetleges betegségeik iránt, és sokkal tudatosabban járnak szűrésre, mint azok, akik nem tagok. Egyebek mellett ezek derülnek ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Prémium Egészségpénztár megbízásából a GKI Gazdaságkutató végzett el.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Megtudtuk azt is, hogy az aktív korúak 37 százaléka úgy vélekedik, sokkal többet kellene foglalkoznia a megelőzéssel, szűréssel, de ehhez nincs elég idejük és információjuk. Az átlagnál relatíve jobban érzik a szűrés fontosságát az egészségpénztári tagok, a budapestiek, a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek. A laborvizsgálat, az emlő- és méhnyakrák-szűrés népszerűsége nő, a fogászati, a tüdő- és a prosztatarák-szűrésé csökken. 3 év alatt 8 százalékponttal mérséklődött azon aktív korúak száma, akik részt vettek valamilyen szűrésen.

Ha nem hívnak, nem megyünk, de van sok egyéb indok is a mulasztásra

A felmérést megelőző egy év során az aktív korú lakosság csaknem 30 százaléka egyáltalán nem vett részt szűrővizsgálaton. 48 százalékuk ezt azzal indokolta, hogy nem hívta senki, 23 százalék pedig az időhiányra hivatkozott. Van, aki szerint sokat kell várni a vizsgálat elvégzésére, vagy túl messzire kell utazni ehhez. Akad olyan is, aki fél az eredménytől. 5 százalék pedig azért nem vett részt, mert a szűrés pénzbe kerül.

Szűrések

A méhnyakrák-szűrés a 25-64 éves nők számára háromévente, az emlőrák-szűrés a 45-64 éves nőknek kétévente, a tüdőszűrés 40 év felett mindkét nem számára évente biztosított. Az 50-70 év közötti férfiak prosztataszűrése a Nemzeti Rákellenes Program keretében kísérleti jelleggel működik. Az OEP ajánlása szerint csontsűrűség vizsgálathoz 65 éves kor felett kétévente, EKG-hoz, vérnyomásméréshez, valamint laborvizsgálathoz 5 évente férnek hozzá ingyenesen a biztosítottak.

A legklasszabb "takarítónövény": a paradicsomhttp://www.life.hu/drlife/20140430-a-paradicsom-a-szervezet-salaktalanitasaban-is-jelentos-a-maj-es-a-vese-takaritoja.htmlA tavaszi-nyári időszakban nagyon fontos, hogy szervezetünk képes legyen megszabadulni a salakanyagoktól, és megfelelően „megtisztuljon”: ebben segít a paradicsom!Dr. Life--Miért nem javasolják a melegeknek a véradást? http://www.life.hu/drlife/20140519-az-orszagos-verellato-szolgalat-kozlemenye-szerint-nem-kizaro-ok-a-nemi-preferencia-a-veradasbol.html„A meleg férfiak ne adjanak vért! Egy újabb példa a magyar egészségügyben jelen lévő, melegekkel kapcsolatos előítéletekre és tájékozatlanságra” – írta a 444.hu az Országos Vérellátó Szolgálat véradóknak szóló tájékoztatója alapján. Felmerül a kérdés, mi lehet a baj a meleg férfiakkal?Dr. LifeMTI/Koszticsák SzilárdTévhitek a szőrtelenítésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20140430-kulonbozo-tevhitek-keringenek-a-szortelenitesrol.htmlA borotválástól megerősödnek a pihéink, vagy épp fordítva? Létezik valóban végleges megoldás? A Life.hu most összeszedte a leggyakoribb tévhiteket a szőrtelenítéssel kapcsolatban.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.