Fogfájós Föld -szinte a fele foga hiányzik a Föld lakosságának!

Forrás: Thinkstock -
betegség fogászati kezelések implantátum fogászat egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok minden más mellett a fogászati betegségek azok, amelyeket globális problémaként tartunk számon.

Egy kifejezetten fogászati kutatásokra fókuszáló szaklapban közzétett 2010-es tanulmányból kiderült, hogy a Föld lakosságának több mint a fele, közel négymilliárd ember küzd valamilyen fogászati problémával. Csak a fogszuvasodás (majdnem 300 egyéb fogbetegség mellett) körülbelül 2,5 milliárd embernek okoz fájdalmat, álmatlan éjszakákat és hosszú távon fogelvesztést, súlyos íny- és állkapocs-problémákat. Az adatok mindemellett romló tendenciát mutatnak: 1990 és 2010 között az emberek szájüregének állapota 20%-kal romlott.

Forrás: MTI

Tiltólistán az alma?

A megelőzéssel kapcsolatos erőfeszítésekre tehát óriási szükség van, ám legalább ennyire fontos a már elveszített fogak pótlása. Egyrészt esztétikai szempontok miatt, valamint a környezet pozitív megítélésének érdekében (hiszen a hiányos fogsor mindenképp hátrányos helyzetet eredményez az élet számos területén), másrészt egy sor további egészségügyi probléma alapja lehet a fogak elvesztése. És nemcsak azért, mert romlik a rágás hatékonysága, és ez megterheli az emésztőrendszert, de a beteg el is kerüli azokat a fogásokat - jellemzően a legegészségesebb élelmiszereket (nyers gyümölcsöt, zöldséget) -, amelyek elengedhetetlenül szükségesek lennének a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából. Többek között súlyos ásványianyag- és vitaminhiány léphet fel.

Szerelem és karrier

A Life.hu szakértőjét, dr. Szabó László fogorvos-implantológust kérdeztük a fogpótló műtétek fontosságáról. A kérdés annál inkább is időszerű, mert a hazai lakosság fogászati állapota is katasztrofális, ahogy azt több, hazai egészségügyi felmérés is tanúsítja.

A legkorszerűbb fogpótlás azonban nem feltétlenül elérhető opció mindenki számára. Ahogy az ennél kevésbé specifikus fogászati beavatkozás (fogtömés, csiszolás) is ijesztő a fogászati betegséggel küzdők számára, úgy az implantációs fogpótlás is - amely az íny felmetszésével, esetleges vérzéssel, hosszabb gyógyulási idővel járt - kevésbé vonzó lehetőségként merült fel előttük. Még akkor is, ha a betegek tisztában vannak azzal, hogy az elveszített fogak számos akadályt jelenthetnek az érvényesülés, például egy párkapcsolat kialakítása vagy a munkavállalás terén.

A fogászati beavatkozással járó fájdalom és egyéb kellemetlenségek mellett a fogpótlás akadálya lehetett a pénz is, valamint hogy a beteg meglehetősen hosszú időre kiesett élete megszokott ritmusából. Nemcsak a munkájával járó kötelezettségeket nem teljesíthette, hanem a saját családján belüli feladatokat sem tudta maximálisan ellátni.

A fogászat területén is egyre fejlődő technológiai újdonságoknak köszönhetően mára a fogpótlás azok számára is elérhetővé vált, akik a feljebb taglalt okok miatt esetleg húzódoztak a beavatkozástól, vagy már rég lemondtak arról, hogy megmutathassák a mosolyukat.

Forrás: Thinkstock

Az íny sem sérül

Olyan extravékony implantátum is elérhető ma már hazánkban, amely kialakításának köszönhetően az íny felvágása nélkül kerül rögzítésre az állkapocsba. A „műtét menete” egyszerű, rövid ideig tart, helyi érzéstelenítéssel ambuláns módon történik és a rögzített implantátum ínyből kiálló részére - a rövid gyógyulási időszakot követően - minden más további sérülés nélkül lehet rögzíteni a fogat vagy a műfogsort. Az extravékony implantátumok lényegesen olcsóbbak a hagyományos fogbeültetéshez képest.

Ezt a technológiát általában az idősebb korosztálynak javasolják, hiszen az extravékony implantátum a hagyományos titán műgyökerekhez képest kevesebb megmaradt csontállományba is behelyezhető. Ugyanakkor a fiatalabbak számára is hozhat előnyöket ez a speciális implantátum és ez a módszer, ha az ép fogak közötti „műtéti terület” szűk és a hagyományos implantátum behelyezése nem jöhet szóba. Fontos tudni, hogy a fogelvesztést követően a megmaradt fogak „vándorolnak”, elmozdulnak, összébb húzódhatnak, és ez óriási akadálya lehetett eddig a fogpótlásnak.

Kizáró ok lehet azonban, ha már nincs „szóba jöhető”, beépítésre alkalmas csontállomány, ha a szájüregen belül komolyabb gyulladás van. Az implantáció sikerességének szempontjából súlyos rizikófaktor lehet a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a drogfogyasztás, valamint a rendszeres orvosi kontroll nélkül hagyott cukorbetegség és a szív- és keringési betegségek is.

Szakértőnk adatai riasztó képet festenek a hazai lakosság orális egészségügyi állapotáról:
- Egy felnőtt magyar lakos szájában 10 egészséges fog található, ugyanannyi hiányzik, 2,7 fog tömött, 4 pótolt és minimum 1,5 szuvas.
- Egy feltételezés szerint (ezt nem tudtuk hiteles módon leellenőrizni) a felnőtt lakosság mintegy 8 százaléka "fogatlan" - vagyis 800 000 ember súlyos foghiánnyal küzd!

2013 decemberében a Life.hu meghirdette a Kezdj új életet! projektjét, amelynek célja volt, hogy segítünk teljesíteni egy olvasónk újévi fogadalmát. A legtöbben azt szerették volna, hogy támogassuk őket abban, hogy rendbehozathassák a fogaikat. Ez a tapasztalat önmagában rendkívül beszédes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.