betegség kontaktlencse egészség látás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos tévedés kering a kontaktlencse viselése és tisztántartása körül. Érdemes ezeket tisztázni, hiszen súlyos gondokat, akár fertőzéseket okozhatsz saját magadnak, ha bedőlsz a tévhiteknek.

Ha rutinos kontaktlencse-viselő vagy, akkor nyilván tisztában vagy az alapszabályokkal, a kezdők azonban meglehetősen gyakran bizonytalanodnak el, és néha valóban nehéz eldönteni, mit szabad és mit nem.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Lilu13

Ám nézzük a leggyakoribb tévhiteket:

1. A csapvíz is jó lehet a lencse tisztítására

Ez tévedés, a csapvíz, még a felforralt, lehűtött csapvíz, és a kristálytiszta ásványvíz se alkalmas a fertőtlenítésre.

2. Egy-két alkalommal nem baj, ha a kontaktlencse bent marad éjszakára is

Nem igaz! Csak azok a lencsék maradhatnak benn éjjeli viselésre, amelyek kifejezetten erre a célra készültek. Súlyos fertőzéseket okozhat, és próbára teszi a látásod, ha elfelejted kivenni a lencsét.

3. A lencsék becsúszhatnak a szemgolyó mögé

Ez egyszerűen csak egy buta tévhit.

4. A lencse rátapadhat a szemgolyóra

Az igaz, hogy a kontaktlencse stabilan "ül" a szemgolyón, de ha ki akarod venni, azzal a speciális technikával, amit a szemorvos mutatott, kis gyakorlás után könnyedén megteheted.

5. Úgy sminkelsz, ahogy csak akarsz, a lencse viselése mellett is

Ez szinte igaz, de például a kikészítés menetének sorrendje nem mindegy. A lencse minden esetben a sminkelés előtt kerüljön be, és behelyezéskor soha ne legyen arckrém vagy testápoló az ujjaidon.

6. A könnyek kimoshatják a lencsét

Ez sem igaz. A könnyek csak átmossák, de nem mozdítják el a helyéről. Ha azonban a síráskor dörzsöld a szemed, az megmozdíthatja, félrecsúsztathatja a lencsét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.