Egyes ételtároló dobozok árthatnak a vérnyomásnak!

betegség szívderítő egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy koreai vizsgálat szerint a konzervdobozok és italos dobozok belső műanyag bevonatában található Biszfenol-A vegyület a szervezetünkbe kerülve emelheti a vérnyomásunkat, ez pedig akár veszélyes is lehet.

A Biszfenol-A (BPA) elnevezésű vegyület, amelyet az epoxigyanta és a polikarbonát műanyagok gyártásánál használnak, a világ egyik legnagyobb mennyiségben előállított vegyülete. Bár veszélyességét egyre több vizsgálat igazolja (többek közt összefüggésbe hozták már az elhízással, a cukorbetegséggel, egyes daganattípusokkal, és mivel a női ösztrogén hormonhoz hasonlóan viselkedhet a szervezetben, a hormonrendszer és a szaporító szervek bizonyos problémáival is), mégis számos mindennap használt tárgyunkban található meg.

Forrás: Thinkstock

Az Európai Unióban már betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását, ám egyes étel- és italtároló edényekben, palackokban, mikróban használható edényekben, vízvezetékcsövekben és a konzervdobozok belső műanyag borításában még mindig benne van ez az anyag, amely kioldódva ételeinkbe és italainkba is bekerülhet.

Drs Sanghyuk Bae és Yun-Chul Hong, a Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói egy kis létszámú vizsgálat során most bizonyítékot találtak arra a már korábban is felvetett feltételezésre, hogy a BPA a szervezetbe kerülve a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők állapotát is ronthatja.

Hogy mit jelent ez pontosan, mire jutottak a felmérést végzők, milyen hatással lehet mindez az egészségünkre, hogyan kerülhetjük el a károsodást, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.