Intim tévhitek - öblíts, kincsem, ha orált akarsz

Forrás: Thinkstock -
orális szex betegség intim tévhittek szex egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jogos elvárás a partnerek részéről, hogy a szex legyen jó illatú. Persze ez lehet gusztus kérdése is, de alap az egészséges intimhigiénia. 

Mindemellett ne írjuk le a spontán alakuló, gyors, borostás, izzadt menet gyönyörét se, de a téma valóban vethet fel kérdéseket, mert nem biztos, hogy ugyanazon az úton haladunk a vágyott cél felé, és néha egészségügyi tévhitek visznek zsákutcába, vagy teszik kínossá az ígéretesnek induló aktust.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu előző cikke, a "Te is pisilni mész szex előtt? Nem teszed jól!" már felvetette a női intimitás egy kényes kérdését, egy másik anyag pedig behatóan foglalkozott azzal, hogy kell-e szappan a péniszre, vagy sem. Kiderítettük, hogy nem kötelező, de azért ajánlott. A jó szappan nem szárít, nem okoz allergiát, pöttyöket, fájdalmat és semmi köze az erekciós problémákhoz. Főleg, ha avatott kezek közé kerül a sikamlós tisztálkodószer.

Már a debreceni diákok is pisivel öblítettek

Kis irodalmi kikacsintást azért megengedünk magunknak a pisi-higiénia összefüggésében, hiszen Végh Antal is megírta annak idején (1979-ben) az Akkor májusban esett a hó című regényében, hogy a fiúk (akik prostikhoz) jártak akkor teszik jól, ha a pisit szex utánra tartogatják, mert a vizelet segít "kimosni" a baktériumokat. Az élet persze bebizonyította, hogy a fertőzések megelőzésére a vizelet önmagában nem sokat ér, de ha a New York-i urológus, David Kaufman is ezt mondja ennyi év után is, akkor mi készséggel elhisszük.

Viszont kíváncsiak voltunk, vajon akadnak-e más tévhitek is, amik inkább rontanak, mint javítanak az intim területek egészségén.

Egyet találtunk is rögtön: ez pedig a hüvelyöblítés. Nem kevesen vélik úgy, hogy a szex előtti hüvelyöblítés segíti elő a tökéletes orális szexet. Egy fórumon egy olvasó meg is osztotta a többiekkel, hogy párja elvárja tőle a gondos öblítést, különben nincs nyalakodás, mert "nem jó ízű" a punci. A megosztásból az is kiderült, hogy a férfi nem rejtette véka alá sommás véleményét: a régebben élvezett nők puncija jobb ízű, illatú volt.

Az más kérdés, hogy sokan a tapintatlanul tálalt kérés hallatán öblítés helyett a pasit öntenék nyakon - de a fókusz most nem a párkapcsolati kommunikáción van, hanem azon, hogy kell-e az a bizonyos irrigálás.

Irrigálás joghurttal?

Egy régebbi cikkünkben már foglalkoztunk a hüvely öblögetéses karbantartásával, ahol kiderült, hogy a joghurtos beavatkozás inkább árt, mint használ.
A hüvelyi élesztőgomba-fertőzést, az égő, viszkető tüneteket a hüvelyben jelen lévő candida-gombák túlzott elszaporodása okozza. A joghurtok a gyomorban és a bélrendszerben valóban megakadályozzák a rosszindulatú baktériumok túlszaporodását, valószínűleg e miatt terjedhetett el, hogy a hüvely gombás fertőzéseit is segíthetnek legyőzni. Ennek az állításnak azonban semmi alapja sincsen.
Több internetes oldalon is lehet olvasni arról, hogy a joghurttal való hüvelyöblítés csökkenti a tüneteket. Sőt van, ahol azt ajánlják, hogy márts egy tampont joghurtba, fagyaszd le, majd helyezd fel a hüvelybe. Még véletlenül se tedd! Az igazság az, hogy önmagában a hüvelyöblítés is okozhat gombás fertőzést, pláne, ha mindezt joghurttal teszed! Ma már számos recept nélkül is kiváltható gyógyszerrel lehet kezelni a hüvelyi gombafertőzéseket. Ha megbizonyosodtál arról, hogy valóban ez a bajod, válaszd ezeket a készítményeket, és még véletlenül se kísérletezz otthon joghurttal! Érdemes azonban alaposan meggyőződni a betegség okáról, viszketést ugyanis más is okozhat. Tipikus tünete például a bakteriális vaginózisnak, amely már antibiotikumos kezelést igényel.

Szakértőnk, dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász véleménye a szex előtti hüvelyöblítés kérdésében teljesen egyértelmű: nem kell.

Az egészséges hüvelyflóra illata és íze természetes állapotában olyan, amilyen, ahogy a spermáé is ezek fényében (is) változik. Befolyásolhatják valamennyire az elfogyasztott ételek, italok fűszerezése, savassága, valamint számít, hogy dohányzik-e az illető. Ám ezek az illatok nemcsak a hüvely ízén, de a nő bőrén, haján, nyálán is megjelennek. Ha ott oké a dolog, akkor a hüvely titkos konyhája se teszi tönkre a varázst.

Forrás: Thinkstock

A felesleges öblítés felesleges beavatkozást jelent, amely próbára teszi a hüvely természetes védekezőképességét. Gyengíti azt, főleg, ha ez mindennapossá vagy gyakorivá válik.

Teljesen más a helyzet, ha valóban kínos szagok áradnak az intim terület felől, akkor viszont nem az orális szex megvonása a megoldás, és nem is a házi öblögetés, hanem szakember. Aki megállapíthatja, hogy milyen erdetű fertőzés írta át az intim kémiát ott lenn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.