Nem engedélyezik az abortuszt a teherbe ejtett tízéves kislánynak

Forrás: Thinkstock -
terhesség szülés erőszak kislány Paraguay egészség abortusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vélhetően nevelőapja erőszakolta meg és ejtette teherbe azt a kislányt, akit április 21-én erős hasi fájdalmakkal vitték kórházba Asunciónban, Paraguay fővárosában. Akkor derült ki, hogy terhes.

Monalisa Munoz illetékes ügyész szerint a nevelőapát gyanúsítják a nemi erőszakkal, aki elmenekült, de körözést adtak ki ellene. A kislány anyját is őrizetbe vették, őt egyebek között kiskorú veszélyeztetésével vádolják - írja CNN-re hivatkozva az Origo.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az Amnesty International most próbálja elérni, hogy a paraguayi kormány kivételesen engedélyezze neki az abortuszt. (Paraguayban csak abban az esetben engedélyezett az abortusz, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét.) Az egészségügyi minisztérium ugyanis azt állítja, a 22 hetes terhes kislány esetében ez nem áll fenn.

A kislány családja szerint azonban már a gyerek kora önmagában elég ahhoz, hogy veszélyes legyen a terhesség és a szülés. Az Amnesty International támogatja a család kérését, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a jogszabály túlságosan szigorú, nemi erőszak esetén sem enged kivételt.

!

Az ENSZ 2013-as jelentése szerint évente kétmillió 14 évesnél fiatalabb lány szül gyermeket a fejlődő országokban, és ez sokuknál maradandó vagy egyenesen végzetes egészségügyi károsodást okoz. Becslések szerint a terhesség vagy a szülés közben fellépő komplikációk miatt közülük évente 70 ezren vesztik életüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.