A betegség a sértődött lélek jajkiáltása - Születési hónapunkból kiderül, mire vagyunk hajlamosak?

Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd -
betegség asztma horoszkóp egészség megbetegedés születési idő gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók megállapították, hogy a születési hónapunkból kiderül, milyen betegség fog nálunk a legnagyobb valószínűséggel kialakulni. Vajon lehetséges lehet ez?

A Daily Mail cikkéből kiderül, hogy a szakemberek létrehoztak egy algoritmust is, amelynek segítségével 55 betegséget tudtak összefüggésbe hozni azzal, hogy ki mikor született.

Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

A Kolumbia Egyetem tudósai 1,7 millió New York-i beteg kórtörténetét és születési idejét vetették össze 1985 és 2013 közötti adatok alapján, és azt a következtetést vonták le, hogy a születési hónap jelentős hatással van arra, hogy ki milyen betegségben fog szenvedni élete során.

A 6 legrosszabb megítélésű betegség:

Egy betegség sosem jön jókor, kiadásokkal, kellemetlenségekkel, fájdalommal jár. Akadnak azonban olyan kórok is, melyek ezeken túl még a társadalmi érintkezést is kellemetlenné - vagy akár lehetetlenné - teszik.

A Journal of American Medical Informatics Association című lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy betegségek tekintetében

a legkisebb kockázati csoportba a májusban, a legmagasabba pedig az októberben születettek tartoznak.

A női lélek kiáltása: mit üzen a betegséged?

A modern orvostudomány szinte csodákra képes, hiszen a legtöbb betegségnek ismerjük az eredetét, és gyógyír is van rájuk, legalább tüneti szinten. Pirulákkal, kenőcsökkel, műtétekkel és egyéb eljárásokkal le tudjuk győzni a legtöbb nyavalyát, ám sokszor tanácstalanul tesszük fel a kérdést: a sokféle kór közül miért épp az alakult ki, ami, miért akkor, és miért tér vissza rendszeresen ugyanaz a nyavalya?

A tanulmány szerzője, Nicholas Tatonetti azt tervezi, hogy az Egyesült Államok más területein is elvégzik kísérleteiket, hogy kiderüljön, vajon a környezeti tényezők is számítanak-e a betegségek tekintetében.

Forrás: Thinkstock

Dr. Tatonetti megjegyezte, hogy pánikra senkinek sincs oka, a születési hónap ugyanis a többi kockázati tényezőhöz képest igazán kis mértékben befolyásolja csak a betegségek kialakulását. Azt azonban elmondta, hogy az asztma például leginkább a júliusban és októberben született gyermekeknél alakul ki, míg a márciusi születésűek a különféle szívbetegségek tekintetében mutatnak magasabb kockázatot.

A szüleink miatt leszünk asztmásak?

Mivel az utóbbi évtizedekben az asztma is felzárkózott a népbetegségek sorába, okkal merül fel bennünk a kérdés, mégis mi okozza ezt a krónikus betegséget. A válasz már jó ideje megosztja a szakértők táborát: vannak, akik fiziológiai okokat, mások inkább pszichés faktorokat sejtenek a hátterében. Korábban utánajártunk, mivel érvelnek az utóbbi tábor tagjai.

Nagy Márta viselkedéselemző:

"A test a lélek színpada, a tudattalan lelki folyamatok különböző tünetek formájában jelentkezhetnek. Vagy ahogy Peter Altenberg fogalmaz: A betegség a sértődött lélek jajkiáltása. Kézenfekvő tehát, hogy kiderítsük, mi okozott fájdalmat a léleknek, és a fizikai tünetek mellett azt is meggyógyítsuk.

Ez a gondolat már a legősibb kultúrákban is felmerült, és végigkísérte az emberiség történetét, ám sokan hajlamosak babonaként tekinteni rá, afféle kuruzslásként, amit modern és hatékony orvosi módszerek híján alkalmaztak eleink.

Érdemes azonban elrugaszkodni a pusztán szomatikus szemlélettől és egységnek tekinteni az embert, hiszen a modern pszichoszomatika is igazolja, hogy a betegségek nem pusztán fizikai folyamatok, hanem annál sokkal komplexebb jelenségek. Épp ezért sokat segíthet, ha feltárjuk a mélyebb, lelki okokat, és megértjük, hogy mit üzen a lelkünk a betegség által, vagy ha úgy tetszik, mit szimbolizál a betegségünk."
Szólj a hajadnak is, hogy nyár van! Dögös sörénytippek forró napokrahttp://www.life.hu/drlife/20150610-egeszseges-haj-nyaron-is-forrosag-napsutes-vitaminok-hajapolas.htmlMinden nő gyönyörű, dús hajkoronára vágyik, és ennek érdekében akár a legdrágább samponokat és balzsamokat is képesek bevetni, ám szakértők szerint bármilyen hajterméknél többet ér a megfelelő étrend. És persze apró trükkjeink.Dr. LifeThinkstockA fogkefék 60 százalékán székletdarabka van: és jó eséllyel nem is a sajátunkhttp://www.life.hu/drlife/20150610-a-fogkefek-60-szazalekan-szekletdarabka-van-es-jo-esellyel-nem-is-a-sajatunk.htmlNem árt vigyázniuk azoknak, akik legalább kilencedmagukkal osztoznak a fürdőszobán: elképzelhető, hogy széklet kerül ugyanis a fogkefére - tudhatjuk meg a Quinnipiac University friss tanulmányából, amely a New Orleans-i American Society for Microbiology konferencián került ismertetésre.Dr. LifeThinkstockUtópia vagy valóság? Petricsészében születhetnek az emberi biovégtagokhttp://www.life.hu/drlife/20150608-a-feltamasztott-halott-vegtag-lehetove-teszi-hogy-uj-potvegtagokat-novesszunk-maguknak.htmlA laboratóriumban "feltámasztott" halott végtag lehetővé teszi, hogy az amputáltak új pótvégtagokat növesszenek maguknak. Legalábbis a hírek szerint.Dr. LifeThinkstockKiderült, baj van a magyar diákokkalhttp://www.life.hu/drlife/20150607-szivderito-nem-eleg-fittek-a-magyar-diakok.htmlA nemzeti egységes tanulói fittségi teszt (NETFIT) állóképességi vizsgálatának adatai szerint 18 éves korukra a fiúknak csupán a 37 százaléka, a lányoknak pedig csak a 21 százaléka képes megőrizni fittségét - közölte a projektgazda Magyar Diáksport Szövetség.Dr. LifeThinkstockKidörzsöli a tangád a frissen borotvált részeket? Így bánj a szőrtelenítés miatt irritált bőrrelhttp://www.life.hu/drlife/20150427-szortelenites-nyaron-mi-kell-a-ferfinak-mi-tetszik-nekik-pasi-velemenyek-a-szortelenitesrol-1.htmlSzőrtrendek 2015-ben című cikkünkből kiderül, hogy a nők nagy része manapság a teljesen pucér fazon helyett inkább a csíkra szavaz, ha kozmetikushoz látogat. Egy kis sávot vagy háromszöget ugyanis divatos meghagyni dísznek az intimtájékon, mert mint ismeretes, a férfiak nagy kedvence lett ez a fazon.Dr. LifeThinkstockFordítva írod az E betűt? Szembemész a forgalommal? A múltad jelez!http://www.life.hu/drlife/20150604-kerri-walker-tortenete-arrol-hogy-traumas-agyserulest-okozhat-a-csaladon-beluli-eroszak.htmlHarminc évvel ezelőtt Kerri Walker, aki ma Phoenixben dolgozik egy családi erőszak áldozatai számára létesített otthonban, azon kapta magát, hogy teljes nyugalommal vezeti autóját a forgalommal szemben. Akkor szerencsére megúszta a balesetet, ám ez volt az első figyelmeztető jel a számára, hogy valami nem stimmel vele.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.