A Pszichológus Pasi: a videojáték egyszerre függőség és segítség

Forrás: Thinkstock -
droghasználat A Pszichológus Pasi kutatás videójáték pszichológia függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon is egyre inkább előforduló jelenség a videojáték-függőség, ám vele együtt jár sok káosz és félreértés is. 

Ha meg akarjuk különböztetni a játékost a függőtől, néhány szempontot érdemes megérteni. Bár a játékválasztás és a játszási motiváció is fontos, a legtöbbet emlegetett szempont a játék időtartama.

Hazai és nemzetközi kutatások alapján megállapítható, hogy a

serdülőknél napi 4 óra, míg felnőtteknél a heti 40 óra a határ.

Vagyis ez alatt inkább a pozitív, míg e fölött a negatív hatások érvényesülnek. Az életben fontos a szenvedély, de ha valaki egy tevékenység rabja lesz, az már szenvedélybetegségnek számít.

Forrás: Thinkstock

Menekülés, sikertelenség, kényszeresség

A függőnek nevezett problémás felhasználó - az extrém magas játékidő mellett - legfőbb ismérve a kényszeresség. Sokszor a játék már nem is öröm számára, hanem menekülés a magány vagy a sikertelenség érzése elől. Letagadhatatlan ismertetőjegy még az élet többi területének elhanyagolása, amikor a munka, vagy éppen a tanulmányok, a hobbik és az emberi kapcsolatok mind háttérbe szorulnak a játékhoz képest.

Ez pedig egy ördögi kör,

mert a sikerélmények és a támogató emberi kapcsolatok védelmet is jelenthetnek a függőséggel szemben; hasonlóképpen az önbizalom, a stresszkezelés és a kommunikációs készségek is mind segítséget nyújthatnak, akárcsak a célok a mindennapokban. Ezek hiányában nemcsak a videojátékokkal, de akár a droghasználattal szemben is veszélyeztetettebbé válunk. A jó hír, hogy ez fordítva is igaz, tehát ezek fejlesztésével a függőknek is lehet segíteni.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

A hátunk mögött rajzoló pszichológus legendája - igaz vagy sem?http://www.life.hu/drlife/20150831-eloszlattuk-a-pszichologusokrol-szolo-mitoszokat-velemenyek.htmlKötélidegek, naponta sok páciens és rengeteg lelki probléma, amely megoldásra vár: ez egy pszichológus „menüje”. De mégis, mit várunk el egy pszichológustól, miért megyünk hozzá, hogyan reagálunk a kezelésre és rá? Kíváncsiak voltunk mindkét fél véleményére.Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: A Disney-mesék ötven árnyalata http://www.life.hu/drlife/20150730-disney-szepseg-statusz-pszichologus-velemeny.html„Aki igazán szép, az mindenki szerint a legszebb.” A Pszichológus Pasi nem zárkózott el a meséktől, azonban pályafutása során komoly összefüggéseket fedezett fel pár klasszikus – ugyanúgy végződő – mese és bizonyos élethelyzetek, emberi viselkedésformák között. Dr. LifeThinkstockSzülői szerep depressziósként: „Az anyaság néha a frászt hozzá rám”http://www.life.hu/drlife/20150902-nem-konnyu-depresszios-szulonek-lenni-sikerulhet.htmlAmanda tizenhat éves kora óta depressziós és kemény családi drámákon van túl. Az élete teljesen megváltozott, amikor kisfia született, hiszen azóta már két ember balansza és mindennapi lelki békéje miatt kellett aggódnia. Ez az ő története.Dr. LifeThinkstockSemmi kémia, exek, pattanások: egy rosszul sikerült randi nem csak a lelkednek rossz http://www.life.hu/drlife/20150901-depressziot-szorongast-szegyent-okozhat-ha-nem-sikerul-jol-a-randevunk.htmlNem elég, ha katasztrofálisan sikerül egy randi, de még bennünk is nyomot hagy. A pszichológusok szerint a rossz szájízen és a csalódáson túl a testünkre is negatív hatással bírhat egy balul elsült találkozó.Dr. Life--Jó a szívnek és hosszabb életet biztosít: a koffein csodáihttp://www.life.hu/drlife/20150827-amiket-eddig-nem-tudhattal-a-koffeinrol-most-kiderul.htmlA koffein meghosszabbítja az életet, ám (a dohányosok sajnálatára) a nikotin felgyorsítja a koffein felezési idejét, ezáltal a kávé élénkítő hatása rövidül. De ez csupán néhány furcsaság erről a legális élénkítőszerről - van még pár!Dr. Life--Többet tehetsz az egészségedért, mint gondolnád!http://www.life.hu/drlife/20150901-a-magyarok-fele-figyel-oda-magara-mostantol-orvosra-sem-lesz-szukseg-az-egeszseghez.htmlEgészségünk a legfontosabb kincsünk, ám a felmérések alapján csupán a magyarok fele tesz tudatosan az egészségéért. Az egyéni egészségterv támogatást és motivációt nyújt ahhoz, hogy az eddig lelkes egyének fenntartsák ezt a szokásukat, és a kevésbé buzgók is jobban odafigyeljenek magukra. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.